Посета председнице Европске комисије

Вести

28.10.2022. - 22:51

Посета председнице Европске комисије

Председник Републике Србије Александар Вучић угостиo је данас председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен са којом је обишао радове на изградњи гасног интерконектора Србија – Бугарска у близини Нишке Бање, који би требало да буде завршен до септембра 2023. године.

Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је захвалио Европској унији и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен на директној буџетској помоћи од 165 милиона евра које ће Србија добити због енергетске кризе. 
 
"То је за нас огроман новац. Можда за земље ЕУ није. Бескрајно хвала Вама, пореским обвезницима ЕУ на тој великој подршци. Умемо то да ценимо. То за нас јесте велико и олакшаће проблеме са којима се суочавамо", рекао је председник Вучић и захвалио и на издвојених 500 милиона евра за Западни Балкан, везано за инвестиције у електротрансмисијским конекцијама са другим земљама. 
 
Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"То је још важних инфраструктурних пројеката за нашу земљу. До пре три године нисмо имали гасовод. Имали смо само преко Берегова и Мађарске до Панчева. Онда смо градили један из Зајечара и Вршке чуке. Сада градимо интерконектор према Бугарској. Хвала ЕУ што нам даје 50 милиона евра од 88,5 милиона за овај интерконектор", поручио је председник Вучић подсећајући да је ЕУ дала и 40 милиона евра помоћи за пут Ниш-Мердаре. Oн je изјавио да Србија треба да изгради и гасну конекцију са Северном Македонијом, која ће бити важна за диверзификацију извора снабдевања гасом. 
 
Председник Вучић је, током представљања пројекта гасног интерконектора Србија-Бугарска, председници ЕК пренео да би требало да се изгради око 70 километара гасовода према Северној Македонији и да та земља уради још 23 км. 
 
Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"И тада ћемо моћи да се повежемо са Албанијом и Грчком на ЛНГ терминал за течни природни гас, као и на друге изворе. Онда ћемо бити у много бољој позицији када је реч о диверзификацији извора снабдевања и посебно да се повежемо на гасоводе ТАП и ТАНАП и друге ЛНГ терминале", рекао је председник Вучић и подсетио да ће Србија моћи да добија гас преко ЛНГ терминала у Александрополису на северу Грчке. 
 
"Онда можемо да градимо гасовод и према Босни и Херцеговини и Републици Српској", навео је председник Вучић и додао да ће, према пројектованој цени, градња гасне интерконекције Србија-Северна Македонија коштати више од 70 милиона евра. 
 
"То је за нас веома важна инфраструктура", нагласио је председник Вучић. 
 
Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да ће уз гасну конекцију са Бугарском бити лакше и да се привуку инвеститори у пиротско-нишавски део земље. 
 
Председница Европске комисије Урсула Фон дер Лајен позвала је Србију да се придружи ЕУ у заједничкој набавци гаса и најавила 165 милиона евра тренутне буџетске подршке. Она је нагласила да је Западни Балкан укључен у све што ради Европска унија. 
 
"Знам да је будућност Србије у ЕУ, знам да наша ЕУ није потпуна без Србије, јер делимо исту посвећеност заједничкој будућности и зато наставимо заједно да радимо на њој", рекла је председница ЕК и додала да су ЕУ и Западни Балкан, а тако и Србија, део Европске енергетске заједнице. Она је истакла да је, захваљујући добром напретку који је постигла, Србија једна од најнапреднијих земаља на путу ка ЕУ и да је жеља да сада предузме даље важне кораке ка ЕУ. 
 
Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Изузетно ми је драго што сам на овом посебном месту које показује дубоку повезаност коју имамо, као и нашу сјајну сарадњу. Данас пратимо напредак интерконектора између Бугарске и Србије и сјајно је видети како овај важан пројекат поприма облик", објаснила је она додајући да је 80 одсто финансија обезбеђено од Европске комисије и Европске инвестиционе банке.
 
"Радујемо се завршетку овог пројекта за годину дана. Диферзификација набавке гаса из више извора је од суштинске важности", нагласила је Фон дер Лајен и додала да је ЕУ предвидела 500 милиона евра бесповратних средстава Западном Балкану за улагање у инфраструктуру, наводећи као пример Трансбалкански електромрежни коридор. 
 
Посета председнице Европске комисије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председница ЕК Фон дер Лајен рекла је да је њој посебно важан пројекат изградња енергетски ефикасне Универзитетске дечје болнице, који подржава ЕУ. Такође, додала је и да је гасни интерконектор између Србије и Северне Македоније у пројектима ЕУ. 
 
Јелашница-Нишка Бања,
28. октобар 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).