Посета Републици Српској

Вести

03.08.2023. - 23:09

Посета Републици Српској

Председник Републике Србије Александар Вучић борави у дводневној посети Републици Српској, током које ће присуствовати Савету за сарадњу Републике Србије и Републике Српске, као и обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“. 

Председник Вучић посету Републици Српској почео је обиласком манастира Осовица, где се састао са председником Републике Српске Милорадом Додиком и патријархом српским г. Порфиријем. 
 
"Задужбина краља Драгутина Немањића и сведок наше претешке судбине и историје на овим просторима, овај манастир је центар окупљања верног народа и очувања нашег идентитета кроз векове. Као симбол заједништва, вере, наде и снаге, уједно је и најбоље место на којем ћемо почети разговоре о веома важним темама за Србију, Српску и све Србе", поручио је председник Вучић. 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије

 
Председник Вучић je након састанка захвалио патријарху српском Порфирију на стрпљењу и разумевању које је показао у манастиру Осовица. 
 
„Увек мудре и благе речи патријарха Порфирија уједињују, окупљају и духовно окрепљују све оне који се боре са свакодневним изазовима и тешким искушењима пред која је поново стављен српски народ. Зато смо благодарни за сваку реч и бескрајно стрпљење и разумевање које нам је показао и при овом сусрету и у разговору о нимало лаким питањима, а наше свештенство ће наставити да се моли за саборност српског народа где год живео", истакао је председник. 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије

 
Председник је, првог дана посете, са председником Републике Српске Милорадом Додиком, обишао и новоизграђени вртић Србија у општини Србац и том приликом рекао да се Србија никада неће одрећи свог народа у Републици Српској и да ће наставити економски да јој помаже. 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Срце ми је пуно када вас видим оволико овде и бескрајно вам хвала што толико волите Републику Србију, као што и ми волимо Републику Српску. Један смо народ, исти смо народ само са две стране Дрине. Не тражимо било шта туђе и поштујемо интегритет Босне и Херцеговине, али оно чега не смемо да се одрекнемо никада, то је да припадамо истом роду, да имамо исти српски језик, исто српско ћириличко писмо, исту веру и да морамо да будемо једни уз друге увек. Борићемо се да будемо свој на своме, да опстанемо и сачувамо своје име и презиме, не дирајући никога“, поручио је председник Вучић. Он је истакао да је поносан што у Српцу може да се види нешто мало што је Србија ту радила и уложила, али и да је са руководством РС имао нимало лаке, дуге, отворене и искрене разговоре. 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Није нам лака ни једноставна ситуација, ни за кога, због све тежих притисака како на Србију тако и РС, због све теже ситуације у Украјини. Kолико год будемо могли, даваћемо још значајнију економску помоћ Републици Српској и свом народу и нико у томе не може да нас спречи, као што не може да нас спречи да волимо Републику Српску", рекао је председник Вучић и нагласио да је стратешки интерес за српски народ у Србији и Српској да се чува мир, јер нису лака времена пред нама. Он је истакао да ће Србија поштовати територијални интегритет Босне и Херцеговине, али да не може, нема права, не сме и неће да окрене леђа Републици Српској. 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Републике Српске Милорад Додик је изразио захвалност Републици Србији и њеном руководству што осећају и помажу Републику Српску. 
 
"Нама је та подршка важна и због материјалних средстава и због осећаја да помоћ долази из Србије", рекао је председник Додик и захвалио председнику Вучићу на подршци и пројектима које Србија реализује у Српској. 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Драго ми је што овде у Српцу правимо вртић и треба да га завршимо. То је нешто што ће остати и нешто најбоље што можемо понудити деци, васпитачима и родитељима. То је нешто иза чега стоје Србија и Република Српска", рекао је председник Додик и навео да ће опремање вртића бити завршено за 60 дана, када стигне опрема. 
 
Нови објекат вртића у Српцу биће један од најмодернијих у овом делу Европе и простираће се на 1.687 квадратних метра. У изградњу вртића средства су уложиле заједно Србија и Република Српска, око 1,07 милиона евра.
 
Другог дана посете, председник Вучић положио је венац на спомен-обележје на Петровачкој цести, где је 7. августа 1995. године гранатирана колона српских избеглица.
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије

 
„28 година је прошло, а безброј пута сам помислио на колону измучених избеглица које су пролазиле овуда и како су страдали. Годинама нисмо обележавали трагедију наших људи. На овом месту, на Петровачкој цести,  десеторо људи је убијено само зато што су Срби. Од тих десеторо четворо је деце - Јовица Дрча, Невенка и Жарко Рајић, Дарко Вуковић. Поштујемо хрватске и бошњачке жртве, али немојте да нас терате да заборавимо децу, убијену јер су носила српско име и презиме“, рекао је председник Вучић и додао да је "у бившој Југославији 45 година намерно прећуткивано све о тешким, најстрашнијим злочинима који су се догађали у НДХ". 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ваљда је то било богоугодно да ћутимо, јер тиме нисмо никога изазивали. Чим бисмо рекли неку реч, били бисмо проказивани, нападани и оптуживани да нешто рушимо. Они који би били храбри, ретки који су били храбри, у ствари би градили шансу за опстанак, јер од прећуткивања нема ништа. Ми не тражимо од других да прећуткују злочине над својим народом, напротив, о томе мора да се говори, али ни ми више нећемо да ћутимо о тешким злочинима над нашим српским народом", поручио је председник и истакао да „сећањем на убијену децу бранимо будућност“.  
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић данас је присуствовао седници Савета за сарадњу Републике Србије и Републике Српске, након које је потписан Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама - Градина и Београд. 
 
Председник Вучић захвалио је руководству Републике Српске, посебно председнику Додику, на срдачном дочеку. 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Република Србија у потпуности поштује Повељу УН, принципе међународног права и све норме Дејтонског споразума. Србија поштује територијални интегритет Босне и Херцеговине и два ентитета, као и и сваки договор три народа. Очекујемо од Босне и Херцеговине да на исти начин поштује територијални интегритет Србије, иако то није био случај на гласању у Савету Европе", навео је председник Вучић на конференцији за новинаре у Бањалуци. Он је нагласио да Србија има веома плодоносну сарадњу са БиХ и РС и додао да је трговинска размена са Републиком Српском тренутно 3,2 милијарде евра. 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је после низа сатанака делегација Србије и Републике Српске да су радили веома напорно и успешно, у складу са Споразумом о  специјалним и паралелним везама, а које предвиђа и Дејтонски споразум. Он је пренео да се на заједничкој седници две владе говорило о заједничким пројектима. 
 
Посета Републици Српској

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Србија је понудила да у свим општинама изгради неки објекат или да кроз заједничке пројекте решавамо актуелне инфраструктурне проблеме", рекао је председник Додик и поновио да однос који Србија показује има највећи значај за Републику Српску, јер, како је рекао, "знамо да нисмо сами и напуштени".
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).