Посета Зајечарском округу

Вести

28.04.2023. - 22:54

Посета Зајечарском округу

Председник Републике Србије Александар Вучић посетио је Зајечарски округ и том приликом, говорећи о истоку Србије, истакао да је веома важно да се нађе велики инвеститор за Зајечар, јер се у том граду смањује број становника. Председник је нагласио да без обзира на све политичке притиске морамо као земља да се концентришемо и радимо на даљем расту БДП, новим фабрикама и инвестицијама.

Посета Зајечарском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је посету Зајечарском округу отпочео у Сокобањи, где је обишао штандове, упознао се са туристичком понудом и локалним производима. Он је најавио да ће ускоро бити обезбеђени додатни туристички ваучери за одмор у Србији. 
 
„Морамо што пре да обезбедимо још ваучера како бисмо, нарочито током летњих месеци, задржали што више људи у земљи“, навео је председник и захвалио грађанима Сокобање за све што су урадили да то место буде на другом месту по броју долазака и ноћења туриста, после Београда. Он је у разговору са окупљеним грађанима рекао да држава може да помогне да се реши проблем са водоснабдевањем, за шта је потребно до 15 милиона евра. 
 
Посета Зајечарском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић најавио је и да ће врло брзо бити направљено искључење са ауто-пута код Рутевца како би се скратио пут до Сокобање за пола сата. Он је рекао  да сада камиони кроз Сокобању довозе угаљ из Ресавице, што уништава пут. 
 
"Зато ћемо брзо централни део државног пута да реконструшемо, али и  обилазницу ћемо морати да урадимо. Такође, воду ћемо решити одмах или кроз  пројекат Чиста Србија или кроз  Канцеларију за јавна улагања", навео је председник Вучић и нагласио да ће само половина планираног улагања у Сокобању значити више улагања него у претходним деценијама. Такође, поручио је рударима Ресавице да су многи министри и представници светских организација раније тражили да се укине Ресавица и да се рударима узме посао. 
 
"Томе сам се супротстављао јер сам знао ће угаљ бити потребан Србији", рекао је председник и додао да није дозволио да рудари остану без посла. Он је изразио очекивање да ће ускоро бити решено и питање подземне  експлоатације у Ресавици. 
 
Посета Зајечарском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, током посете Зајечарском округу, обишао завршне радове на проширењу хотела Рамонда на Ртњу, који је отворен 2019. године, а тадашња инвестиција је износила око пет милиона евра, док је у изградњу новог дела хотела уложено додатних 15 милиона евра. Он је нови део хотела и пољопривредну задругу Бољевац обишао у друштву власнице хотела Јадранке Степановић. 
 
Посета Зајечарском округу

Фото: Председништво Србије

 
Председник Вучић данас је посетио Књажевац и плантажу Бошево, највећу у том крају, која се простире на 100 хектара засада вишања, шљива и винограда и поручио да Књажевцу недостаје једна велика фабрика за прераду воћа и поврћа, као и да ће пробати да привуче неког великог инвеститора у ту сврху. Он је најавио да ће држава до половине маја помоћи хладњачарима, како би могли у већој мери да изађу у сусрет малинарима и вишњарима. 
 
Посета Зајечарском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Нисте ви само капија Србије, већ једно од најлепших места где Србија мора да зарађује новац. И на Старој планини и у самом Књажевцу. Овде живе вредни и добри људи и бескрајно вам хвала што сте увек ту за своју земљу, за своју државу", истакао је председник Вучић и, говорећи о својој посети том крају, рекао да је основни закључак свега онога што је видео у Сокобањи, у бољевачкој општини кроз развој нових туристицких капацитета и у Књажевцу, развој предузетничке иницијативе. Он је, приликом обиласка фабрике намештаја Моби у Књажевцу, рекао да ће држава наставити да улаже у Књажевац и све око Књажевца. 
 
Посета Зајечарском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"То је нешто важно, подстицање приватне иницијативе и предузетничког рада и жеља људи да допринесу напретку својих породица. Они раде много за Србију, попут ове приватне компаније, јер овде стотину радника прима плату, али се и плаћају порези и доприноси за државу Србију. То је за нас огромна ствар и нешто што морамо додатно да развијамо", поручио је председник и захвалио домаћинима ове фабрике, која је запослила 100 радника више. 
 
„Ако можемо додатно да помогнемо и са субвенцијама по питању запослених или неким другим видовима, спремни смо", рекао је председник Вучић. 
 
Посета Зајечарском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је на крају посете Зајечарском округу обишао дестилерију Благојевић у Сврљигу, која, како је навео власник Пеђа Благојевић, може да произведе око 40.000 литара ракије годишње, махом од шљиве и дуње, а које производи из својих засада површине 35 хектара. 
 
Посета Зајечарском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић најавио је да ће држава помоћи да се нађе инвеститор, страни или домаћи, који ће пре краја године отворити производни погон у Сврљигу. Такође, он је рекао да ће у Сврљигу бити изграђена и спортска хала, као и да се са тим нешто касни пошто је пројекат имао одређене недостатке. 
 
Посета Зајечарском округу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Успећемо да сачувамо мир и да сачувамо и одбранимо нашу Србију. Када кажем нашу, мислим целовиту и јединствену, са Косовом и Метохијом и свим њеним деловима", закључио је председник.
 
28. април 2023. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).