ba36c305cab867882bfe0e204cc8f68522ef2f9ce78ca6d08806bd08a000cc3d.jpg

Вести

08.06.2015. - 17:28

Потребан заједнички одговор и осуда екстремизма

Председник Србије Томислав Николић оценио је данас у Будви да је регион данас сучен са далеко већим безбедносним проблемима, те поручио да је Србија чврсто опредељана да одговори савременим безбедносним изазовима.

БУДВА - Председник Србије Томислав Николић оценио је данас у Будви да је регион данас сучен са далеко већим безбедносним проблемима, те поручио да је Србија чврсто опредељана да одговори савременим безбедносним изазовима.
Борба против тероризма, свих видова екстремизма и радикализма представља задатак од приоритетног значаја за све нас, казао је Николић обраћајући се учесницима Самиту лидера процеса "Брдо-Бриони".
Изразивши жаљење што се у последње време "умножавају невоље" у региону, као и узнемиреност поводом појединих инцидената и недавних бруталних терористичких атака, Николић је истакао да земље у региону може истински да зближи само правдољубива осуда и реаговање на инциденте, попут оних недавних у Македонији.
"Оваква искушења морамо да схватимо најозбиљније и да увек и у свакој прилици заједнички договарамо како да се поставимо према њима, шта да радимо да бисмо очували безбедност не само сваке наше земље појединачно, већ читавог региона", поручио је Николић.
Нагласивши да је у односу на прошлогодишњи овкав скуп у Дубровику регион данас суоцен са далеко већим безбедносним проблемима, Николић је указао да су разлог томе најсвирепији акти екстремизма, који терором желе да поштигну политичке циљеве, а које поједине земље, нажалошт, називају "инциднетима".
"Запрепашћени смо и врло забринути последњом суровом акцијом албанских терориста у Куманову у Македонији. Недопустиво је то што се десило. Застрашује чињеница да се такав злочин повремено назива "урбаном герилом". Може се лако замислити какве би салве оптужби уследиле, а за њима претње и акције, против неких других починиоца и за дела далеко мањег обима", подвукао је Николић.
Председник Србије је стога затражио осуду и реаговање на овакве догађаје, посебно ако су аршини исти, јер, како каже, ако се то не уважава неће ни бити међусобног поверења тако неопходног за будућност региона.
Затражио је и објективну и стручну истрагу, како би се обелоданило шта се стварно догодило и шта се предузело у санкционисању починилаца злочина.
"Последња узнемирујућа догађања на унутрашњој сцени Македоније још више потврђују потребу да реагујемо политички зрело, као добронамерне комшије и да пружимо подршку свему ономе што води стабилизацији прилика у Македонији. Србија искрено жели све најбоље својим јужним пријатељима и верује да ће наћи снаге да мудрим и одлучним потезима превазиђу садашњу кризу", рекао је Николић.
Он је истакао да Србја борби против тероризма настоји да допринесе и са позиције актуелног председавајућег ОЕБС-у, те оценио да, након трагичних догађаја у Паризу и Копенхагену, пуна пажње треба бити посвећена овом феномену као изузетно претећем за европску и ширу међународну безбедност.
Председник се даље заложио за тешњу сарадњу у области снабдевање енергентима, где не би, према његовим речима требало полазити тек од својих уских интереса, већ да се посматра шира слика која подразумева енергетску сигурност читавог региона.
"Уверен сам да сваки рачун који полази од уских интереса неће у коначном задовољити оног који се приклони кратковидим решењима... Било би добро да се у нашој регији укрштају, спајају, дуплирају разни токови и гасоводи, а наш геостратешки положај, наш регион који јесте раскрсница, дозвољава нам оваква размишљања", уверен је Николић позивајући да се мудром политиком обезбеди да земље, којима су енергенти - гас пре свега - део природних ресурса, пронађу интерес да транспорт енергената не заобиђе овај регион.
Такође је оценио да нема стварног спокоја и развоја Европе без свих земаља југоисточне Европе у јединственој породици ЕУ.
"Примећујем да сви ми помало осећамо неку врсту индиферентности актуелних чланица у погледу укјучивања свих земаља западног Балкана у ЕУ. Предлажем да се и са овог скупа снажно апелује да Брисел посвети већу пажњу проширењу ЕУ и да пружи конкретну подршку настојањима да и ми, који то још нисмо, постанемо пуноправне чланице. То је једнако добро не смао за нас који чекамо пред вратим ЕУ, већ и за саму Унију, која, неће моћи истински да напредује без свих земаља југоисточне Европе у свом саставу", истакао је он.
Председник Србије се у свом говору осврнуо и на младе, оценивши да инвестирање у њих јесте инвестирање у будућност, и да на овом пољу земље западног Балкана могу да покажу заједничку бригу и иницијативу.
Николић је оценио и да је регион ушао у неку врсту политичке зрелости и изградње Бакана на основама на којима почива ЕУ и додао да је можда тренутак да се овај самит ређе одржава на садашњем нивоу, односно да се лидери окупе када за то постоје стварне потребе.
"Верујем да би, између наших самита, требало више простора и времена да омогућимо нашим владама како би изабрале и спровеле пројекте од заједничких интереса у свим областима живота наших држава. Време је за што конкретније акције... Требало би да водимо рачуна једни о другима као што то чине чланови сложних породица", закључио је председник Србије.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).