18100803_b.jpg

Вести

07.05.2013. - 13:06

Председник Николић: EУ jедан од наjзначаjниjих партнера Србиjе

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас да Србиjа наjважниjа питања своjе будућности решава диjалогом и дипломатским средствима, а да jе EУ без сумње jедан од њених наjзначаjниjих партнера.

 
"EУ jе без сумње jедан од наjзначаjниjих партнера Србиjе у овом тренутку, jедан од наших наjвећих инвеститора и донатора и jедан од приоритета наше спољне политике, а у земљама EУ живи и наjвећи броj српских исељеника. Mи смо природно упућени jедни на друге у политичком, економском, културном и сваком другом смислу", навео jе Николић на првом скупу Ромске интерпарламентарне организациjе.
 
Николић jе у Скупштини Србиjе рекао да на том путу Србиjа чини одлучуjуће напоре да унапреди своj положаj, доприносећи миру, безбедности, сарадњи и одрживом развоjу региона.
Председник се осврнуо и на значаj Ромске интерпарламентарне организациjе, истакавши да она свакако има своjе место у остварењу стратешких циљева Србиjе.
 
Председник jе напоменуо да jе ромска популациjа саставни део нашег друштвеног и националног бића и културног амбиjента, као и незаобилазни део наше социо-политичке стварности.
 
Пример су, како jе додао, припадници Рома коjи су као посланици и иницирали скуп у Скупштини Србиjе.
"Oвим данашњим скупом Србиjа показуjе посвећеност бољем животу сваког свог грађанина, без обзира на националност, боjу коже, политичко и свако друго опредељење", рекао jе председник Србиjе.
 
Oн jе навео и да jе посебно поносан што се у Скупштини Србиjе - у нашем Дому демократиjе и у Београду, српскоj престоници и граду коjи jе познат по космопилитизму - ствара нова међународна, значаjна институциjа, коjа ће радити на промовисању, заштити и унапређењу права ромске популациjе.
"Први пут се ствара организациjа са међународно-правниам атрибутима коjа носи идеjу интерпарламентарне борбе за остварење универзалних норми у области људских права", рекао jе Николић.
 
Према речима председника, за Србиjу jе драгоцено активирање парламентарне димензиjе ромског питања будући да су проблеми са коjима се Роми суочаваjу готово истоветни на целоj планети, а решење тих проблема се разликуjу, због чега jе значаjна размена искустава.
 
Наводећи да ће та организациjа бити нови оквир за остварење сарадње у областима коjе су значаjне за живот и опстаjање ромске популациjе, председник Србиjе рекао jе да очекуjе да ће проjекат добити подршку међународних организациjа и свих земаља света jер готово да нема државе у коjоj не живе Роми.
"Данас даjете пример целом свету како се за остварење своjих права треба борити кроз институциjе система", нагласио jе Николић и истакао да од ромске интерпарламентарне организациjе очекуjе да делуjе као "покретач региона".
 
"Mоjу подршку увек ћете имати", поручио jе председник Србиjе.
 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).