holandija.jpg

Вести

09.09.2015. - 00:00

Председник Николић пимио акредитиве нових амбасадора

Председник Николић примио је акредитивна писма нових амбасадора Финске, Норвешке, Холандије, Словачке и БиХ у Србији.

БЕОГРАД- Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Холандије у Београду Хенка ван ден Дола, који је поручио да ће радити на интензивирању политичких и економских односа две земље и да ће Холандија наставити да подржава пут Србије ка Европској унији.
 
Николић је, примајући акредитиве, истакао да Србија високо цени активну подршку и разумевање Холандије за напоре које наша земља чини на путу европских интеграција.
 
"У наше најважније приоритете спада и спровођење свих реформи које имају за циљ изградњу модерног друштва, заснованог на заједничким европским вредностима, али и проналажење праведног и компромисног решења за питање Косова и Метохије које би обезбедило нормалан живот свих тамошњих грађана и ојачало стабилност и безбедност целог региона и Европе", рекао је Николић и истакао да је Србији у томе посебно важна и драгоцена подршка Холандије.
 
Николић је указао да је Холандија важан економски партнер Србије и изразио уверење да ће економски односи између две земље бити још динамичнији и да ће све већи број холандских компанија пронаћи интерес за улагање и пословање на српском тржишту.
 
"Поздрављамо напредак који је Србија до сада постигла и охрабрујемо вас да останете истрајни у вашој реформској агенди", рекао је Дол додавши да његова влада тренутно издваја из буџета више од милион евра годишње за подршку напорима Србије у том процесу.
 
Он је истакао да ће Холандија нарочито на пољу владавине права остати снажан и поуздан партнер српским пријатељима.
 
Како је навео, у земљама у којима је раније био на дужности амбасадора - Пољској и Летонији - уверио се да опипљива перспектива чланства у ЕУ може да помогне и владама и друштвима у увођењу и примени комплексних, али истовремено нужних и позитивних реформи.
 
Дол је истакао да је Србија изабрала уравнотежен, одговоран и конструктиван приступ избегличкој кризи, као и да успешно председава ОЕБС-у и улаже веродостојне напоре на пољу регионалне сарадње и помирења у чему ће, поручио је, Холандија бити уз њу.
 
Нови амбасадор Холандије је оценио и да су билатерални односи две земље ојачали како што се тиче политичких односа тако и у економској сфери истакавши да постоји одлична сарадња између министарстава пољопривреде две земље.
 
"Спремни смо да улажемо у обновљиву енергију, а постоје трговински интереси и у области бродоградње и ИТ сектора", рекао је холандски дипломата.
 
 
 
БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитивна писма новоименоване амбасадорке Словачке у Београду Дагмаре Репчекове, која је пренела да Србија може да рачуна на пуну подршку Словачке за убрзање отварања првих поглавља са ЕУ.
 
"Спремни смо да вам и даље помажемо у примени тешких задатака у процесу приступања", истакла је словачки дипломата.
 
Николић је поручио да Србија жели да са Словачком унапређује свестрану сарадњу, а посебно у области економије.
 
"Словачка и словачки предузетници добродошли су да инвестирају у српску привреду", рекао је Николић.
 
Нагласио је да Србија високо цени разумевање и активну и континуирану подршку Словачке напорима које чинимо на путу ка ЕУ, изразивши наду да ће та земља наставити да подржава Србију у постизању праведног решења за Косово и Метохију.
 
"Принципијални став Словачке у погледу очувања нашег територијалног интегритета и суверенитета, Србија изузетно цени", рекао је Николић.
 
Подсетивши да су односи између две земље традиционално блиски и пријатељски, Николић је истакао да је суживот српске националне мањине у Словачкој и словачке у Србији најбољи пример за успешну сарадњу наших земаља у свим областима.
 
На тај додатни елемент који повезује две земље указала је и амбасадорка Репчекова, која је нагласила да бројна словачка мањина, која више од 270 година живи у Србији, формира "чврст мост пријатељства између Словачке и Србије".
 
Репчекова је подсетила да словачки и српски народ веже дуготрајно партнерство и изванредно пријатељство, и навела да је Словачка увек подржавала интересе Србије - у одбрани државног интегритета, у међународним организацијама и испуњавању евроатланских амбиција.
 
Како је напоменула, иако подржава Србију у сарадњи са НАТО Словачка ће увек поштовати одлуку о очувању војне неутралности Србије.
 
Амбасадорка Словачке је указала да је њена земља Србији пружала и пружа директну помоћ и то не само у време кризе као током прошлогодишњих поплава, већ и трансфером искустава у спровођењу економских и финансијских политика.
 
Репчекова је оценила да две земље могу да побољшају економску сарадњу која, како је навела, својим обимом дугорочно заостаје за могућностима.
 
"Верујемо да Србија неће изгубити на динамици, да ће одржати процес реформи и подићи на атрактиван ниво локално пословно окружење", истакла је амбасадорка Словачке.
 
Оценивши да Србија има јак креативни и иновативни потенцијал, Репчекова је пренела да је из перспективе словачке спољне трговине и инвестиција Србија перспективна земља која "може да се попне на лествици најзначајнијих привредних партнера Словачке".
 
 
БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитивна писма новог амбасадора Норвешке Арнеа Санеса Бјернстада коме је поручио да су приоритети Србије европске интеграције и праведно решење питања Косова уз наду да ће Норвешка допринети њиховом остварењу.
 
"Очекујемо да се на међународном плану уваже та наша искрена опредељења која, несумњиво, дају позитиван подстицај европској перспективи региона, обезбеђујући трајан мир, стабилност и просперитет. Сигуран сам да Норвешка разуме стремљења Србије и да ће у границама својих могућности дати допринос њиховом остварењу", рекао је Николић.
 
Он је изразио посебно задовољство што су односи између Србије и Норвешке данас веома добри и у сталном успону истакавши да је Норвешка солидарност и пријатељство нарочито показала пруживши помоћ Србији приликом катастрофалних поплава прошле године, али и претходних година када нам је константно упућивала развојну помоћ.
 
Нови норвешки амбасадор је истакао да Влада његове земље подржава Србију у излажењу на крај са неким од изазова са којима се Европа данас суочава и да поздравља снажну посвећеност Србије евроинтеграцијама и сарадњи у Европи.
 
"Импресионирани смо оним што сте постигли у протеклих пар година, али смо такође свесни потешкоћа. Жртве и компромиси су учињени, и биће их још, а визионарско руководство и политичка храброст ће и даље бити неопходни", рекао је Бјернстад.
 
Подсетивши да је Норвешка прошле године упутила Србији помоћ од око десет милиона евра, углавном за обнову после поплава, он је пренео да његова земља намерава да и даље пружа подршку програмима Србије и да сарађује са Србијом у избегличкој кризи. 
 
Он је оценио да је учињен напредак у развоју економске сарадње између две земље, али је напоменуо да има простора за унапређење трговине и веће инвестиције.
 
 
БЕОГРАД - Финска је спремна да подели своја знања и искуства са Србијом како би јој помогла да постане чланица ЕУ, поручио је данас новоименовани амбасадор те земље у Београду Перти Иконен, предајући акредитивна писма председнику Србије Томиславу Николићу.
 
Честитавши Србији на напретку који је већ постигла на путу ка ЕУ, он је истакао да је Финска, која је већ 20 година чланица тог блока, конструктиван пријатељ нашој земљи у даљем раду на испуњавању критеријума за проширење европске породице.
 
Иконен је подсетио да је Финска позната по иновацијама и „чистој технологији“ и указао да на том пољу може ојачати сарадњу са Србијом, додавши да две земље све боље сарађују у области инвестиција и трговине, као и да су наши билатерални односи све бољи у свим сегментима.
 
"Иако смо географски удаљени, између наше две земље има више сличности него разлика... Обе су показале да могу да савладају тешка времена и изазове. Сигуран сам да ће тако бити и у будућности", закључио је Иконен.
 
Председник Николић је истакао да Србија веома цени подршку Финске процесу европских интеграција наше земље и да очекује да се та подршка настави.
 
Он је изразио задовољство стањем билатералних односа две земље и уверење да ће се они и у будуцности развијати у складу са бројним потенцијалима који постоје - на пољу економије, политике, културе и науке и другим областима од заједничког интереса.
 
 
Председник Николић примио је акредитиве и новог амбасадора Босне и Херцеговине, Лазара Миркића
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).