tan2014-8-29_182847232_3.jpg

Вести

29.08.2014. - 18:19

Председник Николић покровитељ конгреса Светске организациjе слависта

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић примио jе данас делегациjу Светске организациjе слависта, поводом почетка четворогодишњег председавања Србиjе том научном организациjом, коjе ће 2018. године бити крунисано 16. Mеђународним конгресом слависта у Београду.

Поздрављаjући слависте из десетак земаља, председник Николић jе рекао да jе са чашћу и поносом прихватио да буде покровитељ предстоjећег конгреса Светске организациjе слависта, наводећи да само поштуjући и уважаваjући сопствену историjу и традициjу на темељу хуманистичког образовања можемо разумети jедни друге и помоћи jедни другима.
"Oво jе прилика да се уверите да jе Београд метропола, да су Срби гостољубив народ, да се упознате са српском традициjом и да jе упоредите са сопственом. Науком на међународном нивоу не може да се бави човек коjи се не бави сопственом традициjом и коjи се не стара за сопствену културу", ракао jе Николић.

Подсећаjући на вековни континуитет рада слависта у Србиjи, Николић jе представницима научних и академских институциjа из иностранства, пожелео да се у Београду осећаjу као у своjоj кући.

Према његовим речима, српско председавање Светском организациjом слависта допринеће бољим везама словенских земаља и научних институциjа и омогућити неговање духа приjатељства и сарадње славистичких научних кругова.

Србиjи jе председавање Светском организациjом слависта поверено на 15. међународном конгресу у Mинску, а у име претходног председаваjућег, Белорусиjе, председнику jе захвалио Aлександар Лукашенец, коjи jе истакао да jе Mеђуанародни конгрес слависта наjважниjи међународни славистички форум и изразио уверење да ће конгрес у Београду бити организован на високом научном и организационом нивоу.

Лукашенец jе председнику Николићу поклонио фотоалбум са прошлогодишњег конгреса слависта у Mинску, а уручена му jе и повеља коjом jе Србиjа добила председавање Светском организациjом слависта.

Председник Mеђународног комитета слависта Бошко Суваjџић рекао jе да ће конгрес у Београду бити круна славистике а да ће Србиjа у наредне четири године бити светски центар научног истраживања слависта.

фото Танјуг

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).