22_11_2012_ svajcarskajpg(1).jpg

Вести

22.11.2012. - 00:00

Председник Николић примио акредитиве амбасадора Швајцарске Конфедерације Жан-Данијела Руха

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић примио је данас акредитивна писма амбасадора Швајцарске Конфедерације Жан-Данијела Руха, који је пренео да његова држава, иако није чланица ЕУ, пружа пуну подршку Србији у процесу евроинтеграција.

Председник Николић и амбасадор Рух су посебно задовољство изразили због чињенице да ће Србија и Швајцарска 2014. и 2015. године консекутивно председавати Организацијом за европску безбедност и сарадњу, чиме ће заједнички допринети миру у Европи и суседним регионима.

 

Николић је изразио задовољство динамиком развоја односа двеју држава, констатујући да у будућности постоје велике могућности за продубљивање сарадње у области економије, културе, науке и образовања.

"Србија је у осетљивом политичком тренутку, предстоји нам доношење важних одлука у чему очекујемо подршку ваше земље", рекао је Николић, који је захвалио Швајцарској на помоћи коју упућује Србији у циљу развоја демократског друштва, владавине права и образовања.

 

Николић и нови швајцарски амбасадор изразили су очекивање да ће се у наредном периоду интензивирати и економски односи двеју земаља. "Данас када криза угрожава националне привреде, један од наших основних приоритета је рад на привлачењу инвестиција", рекао је Николић.

 

Амбасадор Рух је рекао да две државе повезује више од једног века пријатељских односа, а да их данас понајвише повезује чињеница да су и Србија и Швајцарска мултикултурна друштва.

 

Овом приликом амбасадор Рух је истакао значај десетина хиљада грађана Србије који живе и раде у Швајцарској за просперитет и културни диверзитет те државе. "Швајцарска је спремна да, као и до сада, да настави да подржава Србију у настојању да консолидује своју политичку, социјалну и правну стабилност, што је посебно важно за привлачење инвестиција", рекао је швајцарски амбасадор истичући да споразум о слободној трговини који су две државе потписале оставља велики простор за интензивирање економске сарадње и инвестиција.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).