Вести

27.01.2017. - 16:19

Председник Николић: Прошло је време признавања Косова

Очекујем да нови амерички председник Доналд Трамп заустави ратове и вербалне сукобе, које је започела администрација пре њега, изјавио је председник Србије Томислав Николић у интервјуу за португалску државну телевизију и поручио да чека мишљење Трампове администрације о Косову и Метохији и да је спреман да прихвати савет.

Председник Србије Томислав Николић је, упитан о политици САД према Косову, рекао да чека да нова америчка администрација почне да се оглашава и да му се чини да је претходна влада у САД направила доста проблема председнику Доналду Трампу, како би му везала руке.

Председник Николић је рекао да се не заноси да може да коментарише америчку политику, а још мање тиме да може на њу да утиче или да је предвиди.

"Ја само знам да не може да буде тако лоша као што је била претходна администрација. Да Доналд Трамп најгоре ради од онога што је говорио, то за сада неће бити лошије од онога што би радила Хилари Клинтон", сматра председник Николић.

Према председнику Николићу, Клинтонови су тако добро радили за Албанце да су добили споменике и називе улица по Приштини.

"Не може Америка да каже Србима и Албанцима: Будите добри и лепо разговарајте, ако уведе санкције Руској Федерацији. Не може Америка да буде главни судија како ко сме да се понаша у свету", оценио је председник Николић.

Упитао је да ли ће САД помоћи да се нађе решење за Косово и Метохију или ће се и даље инсистирати на независности као једином решењу.

"Нека размисле у новој администрацији САД и нека нам кажу шта они мисле за Косово и Метохију. Па ако је то у складу са нашим жељама или бар да се нађемо негде у тим жељама, прихватићу сваки савет САД", рекао је председник Николић.

Председник Николић је рекао да је убеђен да се сада државе које су признале Косово питају шта су тиме добиле и оценио да је прошло време признавања.

Долази време када ће многи, нажалост, имати проблем какав има Србија, сматра председник Николић.

Ми смо првим Бриселским споразумом предвидели Заједницу српских општина. Била је то моја идеја, али то још није конституисано зато што Албанци не дозвољавају, рекао је председник Николић.

Објаснио је да је идеја била да све надлежности које Србија повери Приштини буду пребачене и на Заједницу српских општина.

"Они сада уопште не желе да формирају Заједницу српских општина. Видећемо да ли Брисел може на то да их натера", рекао је председник Николић и упитао о чему се даље може разговарати ако се споразуми не примењују.

Председник Николић сматра да Европска унија обема странама треба да каже шта нису урадиле од онога што је договорено у Бриселу.

"Очекујем да време почне да ради мало и за међународно право, а не само за миљенике", додао је председник Николић.

Председник Николић је рекао да су Албанци послали специјалне снаге да зауставе путнички воз и то су учинили, иако су знали да је воз заустављен.

Они су хтели да покажу силу и да могу да доведу јединице на север Косова, закључио је председник Николић.





Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).