85586(2).jpg

Вести

01.05.2013. - 10:25

Председник Николић са премијером Израела Бенјамином Нетанијахуом

ЈЕРУСАЛИМ - Председник Србије Томислав Николић састао се у Јерусалиму са премијером Израела Бенјамином Нетанијахуом и председником парламента,Кнесета, Јули Јоел Еделштајном, у атмосфери међусобног поштовања и разумевања, али и поруку да прошлост треба оставити сећању и окренути се будућности и тесној сарадњи две земље.

 

Николић је израелским званичницима пренео жељу да односи двеју држава буду још бољи и да према изралеском народу гаји саосећање и дивљење.

 

Николић, који од понедељка борави у Израелу, захвалио се Нетанијахуу на дочеку.

"Велико је задовољство бити у Израелу уз помешана осећања - најпре саосећања са вашим народом, а потом и дивљења ономе што сте учинили. Уз жељу да се наши односи још боље развијају, уз жељу да свет личи на односе Србије и Израела ја вам се захваљем на дочеку", рекао је Николић.

 

Премијер Израела оценио је да две земље имају одличне односе и изразио уверење да ће они бити још бољи.

"Радујем се разговорима (са Николићем) о билатералним питањима, региону и свету, који се мења великом брзином, али, за разлику од наших односа, не нужно на боље", рекао је Нетанијаху.

 

Након дочека, Николић и Нетанијаху су по свом избору написали по један одломак из Библије, свако на свом језику.

Николић је раније данас посетио израелски парламент где се са Еделштајном сложио да прошлост треба оставити сећању и окренути се будућности, и истакао да ако ико разуме патње Јевреја онда је то српски народ.

"Веома ме је дирнула посета Меморијалном центру ( Јад Вашем) и јос увек су ми осећања помешана. И поред тога што о патњи Јевреја знамо пуно, суочавање са њом нас изнова погађа. Ако неко мозе да разуме ту патњу, то је српски народ, који је, поред физичког страдања и погрома, доживео и анатему светске јавност", рекао је Николић.

 

Николић је додао да прошлост треба оставити сећању и окренути се будућности и кроз тесну сарадњу две земље, нарочито у области пољопривреде, омогућити да грађани живе боље.

 

Еделаштајн је истакао да Срби и Израел имају пуно тога заједницког, између осталог, болну прошлост, али да у њој не треба живети, већ се окренути се будућности.

"Кроз заједничка улагања, размену искустава и унапређење билатералне сарадње, могуће је остварити бољу будућност у обостраном интересу", оценио је он.

 

Еделштајн је приредио Николићу свечани дочек, уз почасну гарду. Током посете Кнесету Николић се уписао у Књигу утисака.

Председник Србије обишао је данас у Јерусалиму фармацеутску компанију "Тева" - индустријски конгломерат са око 46.000 запослених и традицијом дугом 111 година у производњи лекова.

 

 

Николић је позвао изралеске инвеститоре и привреднике да дођу и улажу у Србију, истакавши пољопривреду, инфраструктуру, инфомационе технологије и финансије као области у којима има највише простора за унапређење сарадње.

"Обавезао сам се да ћу личним доприносом учинити све да од Србије створимо стабилно и предвидиво економско окружење у коме се правила знају унапред, у коме се она не мењају у пристојном временском периоду и у коме она важе једнако за све, па вас позвам да у том простору и ви нађете своје место", поручио је Николић у Тел Авиву.

 

Истичући да су га разговори са највишим израелским званичницима уверили у постојаност пријатељства две државе и улили му наду да ће међусобни односи и даље ићи искључиво узлазном путањом, Николић је рекао да ће гарант изралеским привредницима за долазак у Србију бити то пријатељство, као и његова реч.

"Ми ћемо са наше стране учинити све да се у Србији осећате добро и да ваше инвестиције буду сигурне и успешне", рекао је председник Србије.

 

Николић је посебан акценат ставио на пољопривреду "за чији развој и унапређење Србија поседује огроман неискоришћени потенцијал".

 

Србија можда нема нове технологије али има здраву земљу, здраву воду и пре свега вредне раднике, указао је он. Према Николићевим речима, постоје елементи комплементарности између привреда две земље које треба искористити.

 

Израел је, рекао је он, много постигао у домену индустријализације, као и праћењу развојних приоритета, а Србија поседује значајне индустријске ресурсе која нам кроз стратешка партнерства са изралеским привредницма могу донети корист на обострано задовољство.

"Србија је данас велико градилиште, простор за улагање у инфраструктурне пројекте је веома велики", истакао је Николић и додао да је потребно радити и на повећању пристуства српских компанија на изралеском тржишту.

"У току је реализација великих пројеката из области путне инфраструктуре, енергетике, пољопривреде, туризма.Ти пројекти су тренутно замајац наше привреде и гарант нашег будућег развоја и позивам вас да и ви узмете учешћа у њима", нагласио је Николић.

 

Он је указао да Србија има шта да пунуди у области високох технологија, а да су предности Србије у односу на друге високообразована и висококвалификована радна снага, одличан географски положај, подстицајна пореска политика, добра законска регулатива, као и бројни споразуми о слободној трговини којима Израелу може да обезбеди приступ важним тржиштима. Приметивши да је просечна плата индустријског радника у Србији ниска, због чега је веома несрећан, Николић је рекао да је у овом тренутку и то предност у односу на друге.

"Позивам вас да и то искористите, али само у почетном периоду, а да касније део свог сигурног успеха у Србији поделите и са радницима. Српски радник ће вам то преданим радом вишеструко вратити", рекао је он.

 

Николић је рекао да верује да су испуњени сви услови да сарадња привредника две државе "мора и може да одрази висок ниво разумевања и јаке билатералне сарадње".

"У Србији сте добродошли да преточимо обим братства два народа у обострану добит коју ћемо на заједничку радост удруженим напорима свакако остварити. Србија вас чека", закључио је Николић.

 

Привредницима се обратио и министар пољопривреде Горан Кнежевић, рекавши да је у овом тренутку најинтересантније улагање у српску пољопривреду - од примарне пољопривредне прозивдоње до прерађивачке индустрије.

"Србија има преко четири милиона хектара обрадивих површина и спремни смо за све видове сарадње јер имамо већ довољно искустава и мислимо да можемо на тај начин добро сарађивати у наредном периоду", рекао је он.

 

Иако је сектор прерађивачке индустрије протеклих 20 година прилично руиниран, жеља Србије је да у наредном периоду баш из те области извози што више финалних производа и тако остваримо боље приходе, додао је он. Као другу интерсантну област за улагања и он је издвојио трансфер знања и технологије.

 

Констатујући да је Израел ту сигурно у светском врху, Кнежевић каже да у Србији ан том пољу имамо пионирске кораке.

"Неке фирме су већ ушле у инвестирање, у отварање агроиндустријских центара који могу бити будућност Србије у наредном периоду", указао је он.

 

Он је упозорио да са обе стране постоје многе формалне препреке за сарадњу а да ће се српска страна трудити да их сруши.

"Министарство пољопривреде је поднело иницијативу за потписивање уговора о слободној трговини са Израелом, где бисмо укинули све царинске баријере и омогућили бољи наступ на трећим тржиштима. Почело се и са усаглашавањем прописа из области ветерине и фитосанитарних прегледа, с циљем да се омогућити много лашки промет свих прехрамбених артикала и на једну и на другу страну", рекао је министар.

 

"Као и председник, и ја вас позивам да дођете у Србију. Имате тамо искрене пријатеље, имаћете праве сараднике и време је да наше дугогодишње пријатељство преточимо и у добар бизнис за обе земље", закључио је Кнежевић.               

 

 

У понедељак, првог дана посете, Николић је разговарао са шефом израелске државе Шимоном Пересом о традиционално добрим везама српског и јеврејског народа и могућности продубљивања економске и научне сарадње.

 

Николић се заложио за јачање економске сарадње Србије и Израела и захвалио тој земљи на принципијелној подршци ставу Србије о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије, изразивши при том наду да ће та позиција бити очувана.

 

Председник Србије је, такође, рекао да је његова посета Израелу израз захвалности Србије и његове личне на том доследном и приципијелном ставу, а Пересу је упутио позив за узвратну посету Србији.

 

Перес је председнику Николићу поручио да ће у Израелу увек бити прихваћен као прави пријатељ, код људи који који желе пријатељство са српским народом.

 

Он је изразио задовољство што ЕУ озбиљно разматра Србију као нову чланицу због напретка у дијалогу Београда и Приштине, истичући да све конфликте треба решавати на тај начин.

 

Николић и Перез су, током сусрета делегација две земље, оценили да је традиција заједничког страдалништва српског и јеврејског народа данас разлог за још ближу сарадњу Србије и Израела.

 

Николић је изразио разумевање за безбедносне проблеме са којима се Израел суочава, али и истакао да Србија данас не може да бира страну на Блиском истоку.

Када је реч о Косову и Метохији, чију једнострано проглашену независност Израел не признаје, Николић је рекао да тамо опстаје велика српска заједница за коју Београд тражи сигурност, безбедност и могућност да напредује.

"Све смо спремни да ставимо на папир и да се обавежемо за сва времена", поручио је Николић.

 

Двојица председника су велику пажњу посветила питањима економске сарадње, посебно могућностима технолошке сарадње у аграру, будући да је Израел једна од држава се технолошки најнапреднијим системима за наводњавање.

Николић је јуче у Јерусалиму посетио Музеј Израела и меморијални центар посвећен жртвама холокауста Јад вашем.

 

Председник Србије ће, како је најављено, после посете Израелу, боравити у званичној посети Палестини, где ће се састати са председником Махмудом Абасом.

 

У делегацији Србије су министар пољопривреде Горан Кнежевић, као и саветници председника Марко Ђурић и Станислава Пак.

 

Тањуг видео сцреенсхот/Фото АП, Сенастиан Шајнер, Амбасада Србије/Ави Доди

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).