Palestina.jpg

Вести

01.05.2013. - 20:00

Председник Николић: Србиjа и Палестина деле сличну судбину

РAMAЛA - Србиjа и Палестина имаjу сличну судбину и проблеме решаваjу преговорима управо зато што су снажне и желе да пронађу траjно решење, рекао jе вечерас председник Србиjе Tомислав Николић обраћаjући се новинарима у Рамали заjедно са палестинским лидером Mахмудом Aбасом.

 

 
"Имамо сличну судбину и решавамо jе на сличан начин - преговорима. Понекад они коjи нас не подржаваjу помисле да то што преговорамо jе наша слабост, а ми преговарамо зато што смо снажни, зато што веруjемо да смо у праву и зато што желимо да омогућимо и своjоj и туђоj деци да живе боље", поручио jе Николић.
 
Николић jе указао да jе наjтеже почети разговоре, "а после се до решења дође".
"Србиjа само никада ниjе дозволила да нам неко угрози интегритет и да нас понизи, а председник Aбас неће дозволити да се то догоди палестинском народу", рекао jе Николић.
 
Oн jе навео да га jе Aбас обавестио о току преговора са Израелом, као и да jе он палестинског председника обавестио о току преговора Београда и Приштине.
"Mи ћемо преговоре искористити да дођемо до траjног решења - Србиjа jе само географски делеко од Палестине, а иначе jе блискост очигледна и вечита", рекао jе Николић.
 
Указуjући да Србиjа има добре односе и са Палестином и са Израелом, Николић jе рекао да "има поверења да ће до договора доћи" и подсетио да jе Србиjа гласала за Палестину у Генералноj скупштини УН "из свог осећања, душе и жеље да сваки грађанин и народ на земљиноj кугли има своjа права".
"Видели сте да у стварима коjи се тичу основних права можемо да се определимо, а у овом сукобу немоjте да нас терате да се опредељуjемо - мислим да се преговори одвиjаjу под покровитељством великих сила и да теку у добром правцу и надам се да ћете постићи договор коjи ће и вашем и изралеском народу омогућити да живи мирниjе, сигурниjе, да се развиjа и да коначно почне да се повезуjе", рекао jе Николић.
 
Oн jе навео да jе и Србиjа мислила да са некима никада неће моћи да разговара.
 
Палестински председник истакао jе да jе Србиjа била jедна од првих земаља коjа jе препознала да jе "кључ мира и стабилности у области Блиског истока у томе да се Палестина врати на географску карту".
"Mи никада са вашом земљом нисмо прекидали контакте и сећам се да jе ваша земља била jедна од првих коjа jе била домаћин раног диjалога између Палестинаца и Израела", истакао jе Aбас.
 
Oн jе рекао да jе са председником Николићем, између осталог, разговарао о начинима на коjе могу да се оjачаjу приjатељски односи палестинског и српског народа и развиjу сарадња и пословни односи, економска и културна размена, као и сарадња у сектору туризма.
 
 
Aбас jе, такође, указао на вишедесениjску сарадњу у области образовања, коjа jе довела до великог броjа породичних, културних и друштвених веза, истичући да велики броj људи у палестинским градовима и избегличким камповима говори српски jезик управо захваљуjући школовању на српским универзитетима. 
 
Палестински председник jе позвао држављане Србиjе да посете свете храмове у Jерусалиму и Витлеjему и друга туристичка места, а Николић jе поручио да ће српске власти подстицати вернике из целе земље да долазе у Палестину, jер jе, како jе указао, неприродно да Витлеjем и Jерусалим немаjу посетиоце "зато што неко шири причу да нема сигурности, а Палестина jе сигурна колико jе то и Србиjа".
 
Николић jе позвао руководство Палестине да подстиче своjе инвеститоре да улажу у Србиjу и захвалио се Aбасу на гостопримству позиваjући га да дође у Србиjи како би се разговарало о наставку сарадње.
 
Председник Србиjе jе указао да су ти односи само настављени тамо где су они коjи су пре њих водили Палестину и Србиjу стали.
"Имали смо олакшани задатак да на већ изграђеним темељима и подигнутоj кући само мало уредимо унутрашњост просториjа", рекао jе председник Србиjе наглашаваjући да jе нова влада у Србиjи озбиљна у томе да обезбеди бољи живот грађанима, да обнови стара и успостави нова приjатељства.
 
Oн jе истакао да ће Србиjа бити у EУ зато што jе то заслужила као jедна уређена демократска земља владавине права, али и да Србиjа има много приjатеља и изван EУ.
"Палестину стављамо у срце, не кажем на прво место, jер мислим да човек у срцу има много места", рекао jе Николић.
 
Председник Србиjе претходно jе положио венац на гроб некадашњег председника Палестинске управе Jасера Aрафата у Рамали. 
 
Николић jе данас поподне допутовао у Палестину, а пре сусрета са Aбасом обишао jе обишао Цркву Христовог рођења у Витлеjему и на радном ручку разговарао са Aбасовим саветником за хришћанска питања Зиjадом Aл-Бандаком.
 
Aл-Бандак jе известио председника Србиjе о актуелноj политичкоj ситуациjи у Палестини, истакавши деликатне односе у региону и сталне тензиjе коjе су претње миру и безбедности, а Николић jе рекао да рат никад ниjе био решење проблема и да у рату не може бити победника. 
 
Председник Србиjе се сусрео са Палестинцима коjи су студирали на српским универзитетима као и Србима коjи живе у Палестини.
 
фото AП/ Majdi Mohammed, Issam Rimawi
 

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).