45(1).jpg

Вести

27.10.2012. - 00:00

Председник Николић у Македонији

ВАЛАНДОВО - Председници Србије и Македоније Томислав Николић и Ђорђе Иванов посетили су данас традиционалну манифестацију "Ракијаду", која се у месту Валандово на југу Македоније одржава 13. годину за редом.

Два председника су у Валандову, где се 20 такмичара надмеће у печењу лозове ракије, дочекани аплаузом, а од градоначелника тог места Николчета Ћурлиновског на поклон су добили иконе Свете Петке празника који Православни верници данас обележавају.

 

Николић је градоначелнику Валандова поклонио домаћу ракију коју сам припрема на свом имању у селу Бајчетина, надомак Крагујевца.

 

Николић је новинарима у Валандову, на питање да ли је пробао македонску ракију, рекао да јесте и да је изванредна, јер се технички гледано прави на исти начин као у Шумадији и као што је он прави у Бајчетини.

"Ми обележавамо крај сезоне кад се пече ракија и у Шумадији, људи се мало одмарају, и ово је прави догађај да се људи окупе и провеселе. Драго ми је што сам био овде", рекао је Нилолић.

 

На питање новинара да ли је боља српска или македонска ракија, Николић је рекао да је македонска боља.

 

Иванов је истакао да је "ракијада" у Валандову догађај који је желео да посети са председником Србије, јер је љубитељ припреме домаће ракије. На питање да ли је пробао ракију, Иванов је рекао да "као и сваки Македонац почиње са ракијом, а завршава са вином".

 

Председник Николић обишао је и две винарије у Демир Капији и Стобију.

 

Николић је прво у Демир Капији обишао винарију "Еленови вила Марија" која је смештена у објекту који је раније припадао породици Карађорђевић и под заштитом је Унескоа, а потом и винарију "Стоби".

 

Два председника су раније данас у месту Дојран посетили домаћинство српске породице Ступар пореклом из Босанског Петровца који већ трећу генерацију живе у том месту на обали Дојранског језера.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).