SANU.jpg

Вести

19.11.2012. - 17:12

Председник Николић: У тешко време нема места неслози

БЕОГРАД - Председник Србије Tомислав Николић најавио је данас да ће се ускоро посаветовати са члановима Српске академије наука и уметности о томе како се може решити проблем Косова и Метохије, и поручио да нико нема право на неслогу док је Србија пред тешким искушењима.

"Ускоро ћу да вас замолим да се посаветујемо како да проведемо државу и народ кроз једно до највећих искушења које нас чека, а то је решавање судбине КиМ. Вас, угледне, умне и одговорне српске патриоте, који могу да сагледају узроке и последице. Спремајте се. Србији је потребно да будете јединствени, да удружени употребите своје знање и искуство, да имате у виду интерес значајнији од личног и да свој углед ставите у службу земље", рекао је Николић на прослави дана САНУ.

Председник Србије је истакао да ће српско друштво заједничким снагама морати да нађе и одбрани решење најбоље за Србију и њене грађане.

"Нико нема право на неслогу у ово тешко време када је Србија пред искушењима које појединци не могу сами да решавају", указао је председник.

"Бити академик, заслужено издвојен од нас обичних, обавезује да сукобе оставите, ако не пре, а оно на улазу у Кнез Михајлову улицу, како се не би заљуљали стубови и поткопавали темељи Србије и њено јединство", поучио је Николић академицима. 

Председник Николић је истакао да је јубилеј САНУ прилика да учимо од предака како се препознају и деФинишу највећи национални интереси.

"Паметан смо народ, извукли смо историјске поуке, а ипак се наши најумнији данас оптерећују међусобним неразумевањем, надгорњавамо се, сукобљавамо, чак и када би требало да смо једно, чак и у оним институцијама које би својим атрибутима и друштвеном улогом морале да буду кућа знања и поверења, храмови толеранције и разумевања", рекао је Николић.


Он је истакао да без САНУ не би било ни успешне и модерне Србије, да је значај те институције немерљив, а да су достигнућа њених чланова уткана у темељ цивилизације. О темељном значају САНУ у српском друштву, како је објаснио, сведочи и чињеница да су непријатељи Србије увек настојали да прво униште српску војску, цркву и академију наука. 


Бити академик је, према речима Николића, остварен сан, заслугом стечена почаст и свесно на себе натоварена одговореност. 
"Вашим стопама иде колона младих интелектуалаца, а од вас савет очекују милиони, укључујући оне који воде државу", истакао је Николић.


Будућност Србије одређује се данас кроз улагање у образовање и таленте, које је, н жалост, још недовољно, закључио је Николић. 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).