Tan2012-12-6_1717144_0(1).jpg

Вести

06.12.2012. - 00:00

Председник Николић уручио Сретењске ордене

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић уручио је данас Сретењски орден другог степена архимандриту Српске православне цркве Јовану Радосављевићу, жупнику оџачком и архипрезбитеру подунавском Католичке цркве у Србији Јакобу Пфајферу, бискупу Реформатске хришћанске цркве у Србији Иштвану Чете-Семешију и дугогодишњем председнику Савеза јеврејских општина у Србији Аци Сингеру.

Председник Николић је, изражавајући одликованима захвалност у име грађана, поручио да ће Србија бити држава за понос, уколико сваки грађанин, вођен примером данашњих лауреата, буде чинио за заједничку добробит онолико колико је у његовој моћи.

"Ја ћу мирније да живим свестан да чиним што могу, а ви такође, и ако сваки грађанин учини оно што може, створићемо ову земљу да буде на понос новим покољењима", рекао је Николић на свечаности у Председништву Србије.

 

Према његовим речима, људи који верују у бога не могу да буду лоши људи, и у Србији има места за припаднике свих конфесија.

"Данас вођен мишљу да смо сви једни пред богом и да нас само то да ли смо добри или лоши људи раздваја у очима нашим и очима других, усудио сам се да издвојим неколико људи као оне који ће носити знак да припадају добрим људима", рекао је Николић.

 

Он је објаснио да ордење уручује у жељи да покаже да су сви добри људи једнаки, не само пред богом, него и пред државом.

 

Изразивши уверње да су завршена времена када су вера и мантије раздвајале људе у Србији, Николић је изразио жаљење што у Србији нема довољно одликовања за све заслужне грађане.

 

Добитници одликовања су захвалили председнику Србије, истакавши да ће наставити да се боре за братство и слогу међу људима.

 

Архимандрит Јован Радосављевић рекао је да је задатак вере да људе научи добром и честитом понашању, како би умели да разликују прљав живот од живота испуњеног кроз веру и испујеног врлинама.

"Вера у сваком друштву и народу има своју узвишену и неопходну намену, она човеку и човечанству нуди божанску љубав, мир, слогу и врлине које бог даје људима да би имали испуњен живот на жемљи", рекао је Радсављевић.

 

Према његовим речима, без љубави и слоге ниједно људско друштво не може се надати напретку, и свештена лица прва морају да за то дају пример како би исто могла да очекују од грађана.

 

Жупник оџачки и архипрезбитер подунавски Католичке цркве у Србији Јакоб Пфајфер поручио је да се само чињењем добра стиже до вечности, и да се служењем богу запрво служи и човеку.

 

Подсећајући да је данас по грегоријанском календару Свети Никола, Пфајфер је честитао имендан председнику Николићу.

 

Бискуп Реформатске хришћанске цркве у Србији Иштван Чете-Семеши рекао је да се његова заједница залаже за хришћанско братство и братство са свим људима, и да он свакодневно тај наук преноси деце у цркви.

"Ми најмању децу у нашој цркви учимо да поштују своје ближње, без обзира на националну припадност, боју коже или верску припадност. У целом свету има око 85 милиона реформатских хршћана и сви ће бити обавештени о овом милом догађају", рекао је Чете-Семеши.

 

Дугогодишњи председник Савеза јеврејских општина у Србији Аца Сингер казао је да представља остатак остатака једног народа који је у Србији живео вековима, и да зато одликовање сматра признањем свим овдашњим Јеврејима.

"Заваљујем се председнику Републике зато што се сетио да ми постојимо и настојимо да се као вишевековни страдалници боримо против мржње", казао је Сингер.

 

Председник Николић је Сретењске ордене другог степена доделио за заслуге у области културних, просветних и хуманитарних делатности.

 

Претходно је данас почасном реис-ул-улеми Исламске заједнице Србије Хамдији Јусуфспахићу уручио Сретењски орден првог степена за нарочите заслуге и лични допринос развоју међуверске сарадње, верске толеранције и достојанствено представљање Србије и њених грађана у иностранству.

 

Орден је Јусуфспахићу, због лошег здравственог стања, уручен у згради Исламских образовних установа.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).