Обраћање председника Републике Србије 17.03.2019.

Вести

01.12.2018. - 21:27

Председник Вучић добитник међународне награде Златни лав за мир за 2018. годину

Председник Републике Србије Александар Вучић добитник је међународне награде Златни лав за мир за 2018. годину, коју је данас, на свечаној церемонији у Венецији, у његово име, преузео амбасадор Републике Србије Горан Алексић.

Председник Вучић није присуствовао свечаности због ситуације на Косову и Метохији, односно кризе изазване мерама Приштине, а у писму, које је на церемонији прочитао српски амбасадор, поручио је да додела те награде неком ко, као он, долази са Балкана – улива наду, те да заправо припада свим оним људима у Србији који су га обавезали да ради у интересу мира.

"Чињеница да сам ја добитник ове дивне награде, ја, који долазим са Балкана, којег су толико пута звали 'инкубатором ратова', са Балкана на којем су жртве поравнале историју, из Србије, чија су деца, генерацијама, расла за рат, из Београда, који је 44 пута био разрушен до темеља, из земље, региона, у којима је славна смрт вековима била главна обавеза и задатак – то је више од наде", истакао је председник Вучић у писму, захваљујући се на признању.

„То је  доказ да у Србији, у целом региону, постоји она тиха, безимена већина  која хоће мир, која га доживљава као услов свих услова, као насушну потребу, и која жели да, после векова смрти, наступи нова ера, она у којој је врлина родити и живети, помоћи, излечити, а не више убити, и не више – умрети. Зато ова награда и иде њима, свим тим без имена, без славе, непознатима, тихим и добрим људима у Србији, који су ме обавезали да тражим мир  и подржали ме у томе, и дали ми снагу, и обавезали ме да то радим тако да они, на крају, буду награђени. Не само овим Златним лавом. Него миром", наводи се у писму председника Вучића.

"Драги пријатељи, хвала вам на овој дивној награди, и хвала вам што сте показали, и на тај начин, да мислите о нама, и да вам је стало. Значи за нас, из малих народа, када видимо да смо део света, и те целине, чак и када је у њој мир реткост и награда", закључује се у писму председника Србије које је амбасадор Алексић прочитао пред званицама на свечаности у Венецији.

Бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини, који је присуствовао церемонији у Венецији, сматра да су напори које је председник Вучић уложио у нормализацију односа са Приштином, упркос, како истиче, "провокацијама и агресивном ставу неких суседа" један од разлога што је Златни лав за мир отишао баш у његове руке.

"Одлука да председнику Александру Вучићу буде додељена награда за мир Златни лав, донета је из три главна разлога. Зато што је успео да успостави личне и институционалне односе Србије са најважнијим светским лидерима на међународној политичкој сцени, зато што је од Србије направио стуб стабилности и безбедности у читавом региону и због његове способности да преокрене пасивну економију Србије у економски раст", рекао је бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини и додао да Србија данас доприноси бројним иницијативама у региону, бори се против тероризма, против инфилтрације терориста и исламистичких ћелија у региону и доприноси решавању мигрантске кризе на балканској рути.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).