srbija_2018_velika.jpg

Вести

08.10.2018. - 13:49

Председник Вучић на церемонији отварања међународне теренске вежбе "СРБИЈА 2018"

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас церемонији отварања међународне теренске вежбе управљања последицама ванредних ситуација "СРБИЈА 2018", пожелео добру вежбу и њену успешну реализацију и захвалио генералном скретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу на присуству и подршци у организовању вежбе.

"Част ми је да отворим 18. вежбу Евроатлантског координационог центра за одговор у случају катастрофа, који се организује у сарадњи са МУП-ом Србије", навео је председник Вучић и истакао је да је поносан што се таква вежба први пут одржава у Србији и што ће представници 38 земаља радити заједно, зближити се и омогућити, у наредном периоду, међусобну помоћ у ванредним ситуацијама.

"Ово је једна од највећих оваквих вежби које су одржане. Овде је реч о спасавању живота обичних људи и међусобној помоћи. Као што је хуманиста Алберт Швајцер говорио – сврха људског живота је да служи и да показује саосећање и вољу да помогне другима", истакао је председник Србије и подсетио да се Србија уверила у значај међусобне помоћи током поплава 2014. године, када су у помоћ из иностранства дошла 22 тима из 14 земаља са више од 600 спасилаца.

"Овде смо данас да бисмо показали колико смо успешни у координацији, сарадњи и спремности да делимо одговорност и једни другима помогнемо, како у отклањању последица тако и у њиховом предупређивању. Исто тако, искуство других земаља је од изузетног значаја и добро ће доћи институцијама Србије, у ванредним ситуацијама, које чине систем заштите и спасавања", рекао је председник Вучић.

"Желим да се захвалим генералном секретару НАТО-а због подршке у организовању ове вежбе и на чињеници да ниједног секунда, а имали смо дуге разговоре, ни на који начин није желео да утиче на одлуку Србије, на њено независно и самостално одлучивање где и како жели да буде у будућности", нагласио је председник Вучић и поновио да је Србија војно неутрална земља и да ће чувати своју војну неутралност, али и сарађивати са НАТО-ом.

"Србија се налази у последњој фази стварања и прихватања ИПАП 2018/20 и то је нешто на чему ће Србија да ради. Хоћемо, желимо и морамо, без обзира на болну и тешку историју, да због будућности наших грађана имамо добре односе", закључио је председник Вучић.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је, у изјави новинарима, након присуства цивилној вежби НАТО-а у Младеновцу, рекао да се овом вежбом види да Србија и НАТО оснажују своје партнерство, које је започето 2006. године и да се од тада однос развија и оснажује из дана у дан.

"Ова вежба је битна, јер је то начин да се оснажи наша спремност да одговоримо на природне катастрофе. Такође, показује како радимо заједно на развоју нових технологија, бољих начина међусобног комуницирања, организујемо заједничко командовање", објаснио је генерални секретар НАТО-а.

"Ово није војна вежба, будући да НАТО није само војни савез. Ово је цивилна вежба која се бави одговорима на ванредне ситуације, са циљем спасавања живота. Видели смо да је овај регион био изложен природним катастрофама", нагласио је Јенс Столтенберг и додао да НАТО  у пуној мери подржава неутралност за коју се определила Србија и поздравља што се одлучила за партнерство са НАТО-ом.

“Ова посета показује снагу партнерства, а вежба шта можемо да урадимо заједно изграђујући бољу будућност", закључио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

08. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).