Вести

04.02.2022. - 19:36

Председник Вучић на церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу

Председник Републике Србије Александар Вучић, боравећи у радној посети Народној Републици Кини, присуствовао је церемонији отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу.

Том приликом, председник Вучић пожелео је срећу нашим спортистима и нагласио да га сутра очекују веома важни разговори са председником Народне Републике Кине Си Ђинпингом.  
 
„Искористићемо тих пола сата да разговарамо о нашим интересима за отварање авио-линије према Пекингу и Шангају. Желимо да, као што је лет до Њујорка кроз пет година постао профитабилан, отворимо најмање једну линију ка Народној Републици Кини. Такође, имамо жељу да покренемо још једну линију према северно-америчком континенту, у Торонту или Чикагу. Разговараћемо и о кинеским инвестицијама, јер у свим областима унапређујемо сарадњу, укључујући и војно-техничку", изјавио је председник Републике Србије Александар Вучић додајући да је после председника Руске Федерације Владимира Путина, први страни званичник, који ће имати билатерални сусрет са кинеским председником.  
 
1644045092159.jpg
 
У обраћању јавности, председник је поручио да је Народна Република Кина други трговински партнер Републике Србије.    
 
„Дуги низ година Италија је била на првом месту, Немачка на другом, Босна и Херцеговина на трећем, Русија на четвртом, а након тога земље региона. Данас је, међутим, ситуација потпуно другачија. Немачка је на првом месту, Народна Република Кина на другом, затим следе Италија, Русија, па Мађарска, Румунија, Бугарска и Пољска", нагласио је председник.    
 
Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да је извоз из Србије за Народну Републику Кину драстично увећан.
 
„И даље имамо дефицит у спољнотрговинској размени, који је очекиван и то је логично, али смо 22 пута увећали свој извоз у Кину. У томе нам много помаже Зиђин, који је наш највећи извозник у Србији, тако да су неозбиљне приче о затварању рудника бакра и злата“, рекао је председник напомињући да очекује раст сарадње, која је остварена на свим пољима, од вештачке интелигенције, роботике, до аутомобилске индустрије.  
 
Председник се током церемоније састао и са председником Пољске Анџејем Дудом, као и са кнезом Албертом II од Монака, код којег ће ускоро ићи у званичну посету.  
 
“Изненадио сам се да смо близу цифре од две милијарде евра трговинске размене са Пољском, која претиче многе друге земље. Такође, приметићете да Мађарска, Румунија, Бугарска и Пољска постају значајнији партнери него сви у региону, што је такође изненађење“, поручио је председник Вучић.  
 
Председник Србије Александар Вучић искористио је посету Народној Републици Кини и за разговор са престолонаследником Абу Дабија, шеиком Мохамедом бин Заједом, на тему напретка досадашњих заједничких пројеката и планирања и развоја нових.  
 
„Са поносом сам говорио о пројекту Београду на води. Надам се да ће нас шеик ускоро посетити, како бисмо отворили заједничку фабрику вакцина. То је веома важно за будућност. Још не знамо како да се боримо са овим вирусом, а камоли са нечим другим у будућности“, закључио је председник Вучић.  
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).