Председник Вучић на Самиту ЕУ – Западни Балкан

Вести

23.06.2022. - 23:38

Председник Вучић на Самиту ЕУ – Западни Балкан

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у Бриселу, где је учествовао на Самиту ЕУ – Западни Балкан и имао билатералнe сусретe са званичницима ЕУ и лидерима Западног Балкана.

Председник Вучић је, након Самита, одржао заједничку конференцију за новинаре са председником Владе Републике Албаније Едијем Рамом и премијером Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским и, том приликом, истакао да верује у европску будућност и Србије и региона. 
 
"Заједнички ћемо се борити за ту будућност, поштујући себе и верујући да заједно можемо много тога да урадимо", рекао је председник Вучић и истакао да је Србија данас изразила велику подршку отварању процеса преговора ЕУ са Северном Македонијом и Албанијом. 
 
"Верујем да наши пријатељи заслужују да почне процес преговора. То није само питање формалног захтева, већ нешто што је неопходно, будући да су обе земље урадиле све што је тражено од њих, у складу са европским прописима", додао је председник Вучић. Он је нагласио да је Србија дубоко захвална званичницима ЕУ што су подржали нашу земљу на путу ка чланству, те навео да је у последња четири месеца Србија повећала трговинску размену са ЕУ за више од 30 одсто и да ћемо ове године достићи цифру од 40 милијарди евра трговинске размене. 
 
Председник Вучић је истакао да је потребно да прихватимо иницијативу председника Републике Француске Емануела Макрона о креирању нове политичке заједнице у Европи, јер је то једини начин да се наш глас чује, али и добар начин да чешће чујемо друге. Он је потврдио писање хрватских медија да је на њега вршен притисак због руско-украјинског питања и да он то не крије. 
 
Председник Вучић на Самиту ЕУ – Западни Балкан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"На основу података које сам добио, у последња четири месеца објављено је 2.629 чланака у европским медијима о Србији, након напада Русије на Украјину, у којима пише да Србија угрожава цео регион Западног Балкана, да угрожава суверенитет Босне и Херцеговине, такозване државе Косово, како год већ зовете ову творевину, а ништа се није десило. Моје питање за све вас јесте: да ли сте икада чули извињење од медија због оваквих измишљотина, које су они пренели јавности, грађанима европских земаља? Нисте. Ми и не тражимо правду, јер ја нисам овде да бих оправдао нашу позицију. Мене, као председника, обавезују закључци нашег Савета за националну безбедност и заступам интересе српског народа. Морамо да водимо рачуна о свом националном интересу. Дубоко сам захвалан свим људима из Европске уније који су желели да ме саслушају данас", поручио је председник и нагласио да је уверен да у региону, сви заједно, можемо да решимо тешка питања.
 
"Морам да кажем да је Отворени Балкан била идеја нас тројице, био је ту Зоран Заев уместо Димитра Ковачевског, али ми смо дошли на ту идеју на коју смо веома поносни. Желели смо да почнемо да водимо рачуна сами о себи, да бринемо о нашем региону, да урадимо нешто добро за наше грађане и да бринемо о својим суседима. Обећао сам нашим европским колегама да ћемо учинити све што можемо да достигнемо европске стандарде до децембра ове године, и онда можда нећемо славити, али верујем да ћемо бити у бољем расположењу", закључио је председник Вучић. 
 
Председник Вучић на Самиту ЕУ – Западни Балкан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Владе Републике Албаније Еди Рама је казао да је данас у Бриселу био историјски дан, али у негативном смислу, те да није изненађен, јер није ни очекивао да ће његова земља нешто добити. Он је додао да Албанија чека да добије статус кандидата у ЕУ осам година. 
 
"Нећемо да чекамо Годоа. Баш ми је жао неких људи који су јуче били оптимистични. Нисам дошао са идејом да ће се нешто променити. Морамо да се покренемо како бисмо оживели дух Европе у региону", навео је албански премијер Еди Рама и истакао да "чак ни пандемија и трагични рат, који се може претворити у светски, нису довели до уједињења". Он је изразио своје жаљење због ситуације у Европској унији и додао да се нада да још увек може да јој се помогне, те да је она дубоко подељена. 
 
"Мислим да ћемо сигурно стићи у Европу, надам се пре наредног века, али најкасније у наредном веку", рекао је премијер Рама и најавио да ће Албанија наставити да обавља свој посао и да ће наставити са реформама, јер жели да буде земља где ће се људи добро осећати и имати стандард као ЕУ. 
 
Председник Вучић на Самиту ЕУ – Западни Балкан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Премијер Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски рекао је да је на Самиту у Бриселу изразио незадовољство досадашњом динамиком евроинтеграција, наглашавајући да Северна Македонија већ 18 година чека на отпочињање преговора. 
 
"Историјска питања не могу бити услов преговора. Време је да ЕУ испуни своја обећања пре него што дâ нова", навео је премијер Северне Македоније и затражио уверавања ЕУ да Бугарска неће износити нове услове. Он је оценио да је то што се данас дешава озбиљан проблем и озбиљан удар на кредибилитет ЕУ, те да се губи драгоцено време које баш и није на располагању. 
 
"Оваква условљавања су неприхватљива за наш народ. Увек стављамо стратешке интересе земље на прво место. Северна Македонија, Албанија и Србија ће, у међувремену, наставити да европеизују своја друштва и шире сарадњу кроз иницијативу Отворени Балкан, која није замена за чланство у ЕУ", поручио је премијер Ковачевски и нагласио да се не сме дозволити "да билатерална питања постану мултилатерални проблем". 
 
Председник Вучић на Самиту ЕУ – Западни Балкан

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић састао се данас у Бриселу са председником Републике Француске Еманулеом Макроном, са којим је разменио мишљења о најбитнијим регионалним и глобалним темама. Он се, на маргинама Самита ЕУ – Западни Балкан, састао и са савезним канцеларом Републике Аустрије Карлом Нехамером, са којим је разговарао о билатералним односима двеју земаља, геополитичкој ситуацији и европском путу Србије, као и пуној подршци Републике Аустрије на том путу. 
 
Брисел,
23. јун 2022. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).