Председник Вучић на Самиту у Прагу

Вести

06.10.2022. - 21:00

Председник Вучић на Самиту у Прагу

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је данас на Самиту у Прагу на којем се разговарало o иницијативи за успостављање Европске политичке заједнице као платформе за дијалог постојећих чланица Европске уније и оних држава које томе теже. Током Самита у главном граду Чешке Републике, председник Вучић учествовао је и на Округлом столу о енергетици, економији и климатским питањима. 

Председник Вучић на Самиту у Прагу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је на Самиту изнео проблеме Србије, уз коју су, како је пренео, снажно стали бугарски председник Румен Радев, грчки премијер Киријакос Мицотакис, док је немачки канцелар Олаф Шолц пажљиво слушао. Он је истакао да је на панелу у Прагу најважнији закључак да се повежу електромреже и гасни интерконектори и нафотовди да би се енергенти користили из целог света. 
 
"Много добрих ствари се ту чуло, којим путем ће Европа да иде. Изградња повезујућих трансмисионих система, нових интерконектора, гасовода, нафтовода, да би могли да се користе енергенти из целог света. У суботу ћемо причати више о новим инвестицијама. Захвалио сам Европљанима на подршци за изградњу интерконектора са Бугарском", рекао је председник Вучић и пренео да је још једном замолио да се размотри одлука о забрани увоза руске нафте.  Он је навео и да је било оних званичника који су нас подржали, када је реч о осмом пакету санкција ЕУ према Русији.   
 
Председник Вучић на Самиту у Прагу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Што се тиче оних који су били на нашој страни поводом овога, јер сам ја покренуто ту тему, поновићу, Румен Радев је био фантастичан. Рекао је да не разуме о чему се ради и да није фер према Србији и да треба да се види шта може да се уради да се то исправи. Мицотакис је у својој завршној речи говорио о томе и хвала им", рекао је председник.
 
Председник Вучић на Самиту у Прагу

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић се осврнуо и на нову политичку заједницу коју је предложио француски председник Емануел Макрон. 
 
"Окупили смо се да покажемо да припадамо Европи. То је за нас веома корисно, идеална прилика да имамо добре састанке, да сазнамо неке ствари. Видео сам шта многи почињу да раде у својим земљама по питању енергетске кризе. Нама ово значи, а кад и како ће да се настави или успори европски пут, видећемо", навео је председник и додао да на састанку није било критика на рачун политике Србије, али да очекује да ће их бити током  билатералних сусрета. 
 
Са председником Чешке Републике

Фото: Председништво Србије

 
Председник Вучић састао се у Прагу са председником Чешке Републике Милошем Земаном, са којим је разговарао о билатералним и економским односима Србије и Чешке, као и о његовој предстојећој посети Србији, којој се, како је истакао, унапред радује. 
 
"Са драгим и поштованим пријатељем Земаном разменио сам мишљења о геополитичким изазовима данашњице, поготово у светлу актуелне енергетске ситуације, али и у бројним другим аспектима. Као и увек, слушао сам мудре процене искусног државника и искреног поштоваоца наше земље", навео је председник Вучић.  
 
Са председником Републике Француске и канцеларом Савезне Републике Немачке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Током боравка у Прагу, председник Србије састао се и са председником Републике Француске Емануелом Макроном, канцеларом Савезне Републике Немачке Олафом Шолцом, као и председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен. 
 
Праг, 
06. октобар 2022. године
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).