Председник Вучић на састанку Високог савета за сарадњу Румуније, Србије, Грчке и Бугарске

Вести

29.03.2019. - 22:48

Председник Вучић на састанку Високог савета за сарадњу Румуније, Србије, Грчке и Бугарске

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас, у Букурешту, са председницима влада Румуније Виориком Данћилом, Републике Грчке Алексисом Ципрасом и Републике Бугарске Бојком Борисовом, састанку Високог савета за сарадњу Румуније, Србије, Грчке и Бугарске и изразио задовољство чињеницом да Србија и те три земље, све три чланице ЕУ, тесно сарађују.

"Вишеградска група је већа и значајнија од нас, али ово може да буде, како је рекао Алексис Ципрас – Б 4. Ми у групи, заједно, много смо снажнији него појединачно и наш глас се далеко више и снажније чује. Мислим да то сви и те како добро разумеју", истакао је председник Вучић, након састанка, и пренео да ће председници влада Румуније, Републике Бугарске и Републике Грчке упутити Ангели Меркел и Емануелу Макрону заједничко писмо подршке Србији на европском путу.
 
"Данас смо на веома озбиљан и одговоран начин сагледавали све о чему смо говорили на претходним састанцима и договарали наставак инфраструктурних радова", рекао је председник Вучић и навео  да се на састанку највише разговарало  о енергетским питањима и диверсификацији енергетских извора, као и шта је то што четири државе заједно могу да ураде на међусобном повезивању, гасовода и свих осталих енергетских извора. Он је додао да ће са председницом Владе Румуније наставити разговоре о изградњи аутопутева који треба да повежу Србију и Румунију, као и о изградњи 400-киловолтног далековода Панчево–Решица и о изградњи реверзибилне електране Ђердап 3, односно о изради студије изводљивости за тај пројекат. 
 
Председник Вучић на састанку Високог савета за сарадњу Румуније, Србије, Грчке и Бугарске

Фото Председништво Србије

 
Председница Владе Румуније Виорика Данћила рекла је да су лидери четири земље учеснице квадрилатерале – Србије, Румуније, Бугарске и Грчке потписали Букурештанску декларацију, којом потврђују да ће појачати сарадњу како би допринели стабилности региона, као и да снажно подржавају пут придруживања Србије ЕУ.
 
"Наша сарадња данас улази у нову фазу, која је преточена у заједничку декларацију четири званичника. То је први документ те врсте у овом формату", нагласила је председница Владе Румуније и додала да је документ доказ чврсте посвећености сарадњи, како би изградили просперитетан и стабилнији регион. Она је истакла да је председавање Румуније ЕУ обележено великим изазовима, Брегзитом и предстојећим изборима у ЕУ, али и да се Румунија посебно залаже за убрзану европску процедуру када је реч о Србији.
 
Букурешт, 29. март 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).