sednica_velika.jpg

Вести

30.10.2018. - 20:29

Председник Вучић на седници Владе Републике Србије са представницима Срба са Косова и Метохије

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас седници Владе Републике Србије са представницима Срба са Косова и Метохије.

„Србију чека изузетно тежак месец када је реч о Косову и Метохији и потребно нам је јединство народа и снага више него икада пре“, поручио је председник Вучић након састанка. Он је, током обраћања медијима у Палати "Србија" , рекао да Албанци желе да од Срба на силу отму електропреносну мрежу и укину пренос струје од Новог Пазара ка Косову док  Европски савез електродистрибутера (ЕНТС), који се бави том облашћу, сада мења правила и врши правно насиље.

"Расправа ће бити 6. новембра, а одлука 9. новембра. Рећи ћу и Немцима и Французима шта о томе мислим, а то би био скандал великих размера", нагласио је председник Вучић и објаснио да је током преговора о енергетским споразумима договорено да постоје две компаније које ће основати Заједница српских општина и које ће управљати системима "Валач" и "Газиводе".

Председник Вучић је навео  да 28. новембра следи Дан албанске заставе, што Албанци на Косову планирају да обележе стварањем војске, супротно сопственом уставу и другим споразумима.

"Албанци су потпуно уједињени, све њихове партије су уједињене. Не тражим да се партије у Србији уједињују, нити бих ја то волео, али је потребно јединство народа и биће нам потребна снага народа више него икада пре, јер ћемо се свим овим мерама супротставити и, у складу са нашим малим могућностима, борићемо се за интересе српског народа", поручио је председник Вучић и апеловао на Србе на Косову и Метохији да не учествују у формирању такозване војске Косова. Он је нагласио да ће за годину и по дана на Косову и Метохији бити уложено више од шест милијарди динара.

"То је 50 милиона евра додатних инвестиција за наше људе и за подстицање почетка рада одређених фабрика на северу Косова и Метохије и изградњу велелепног клиничког центра у Косовској Митровици и болнице у Грачаници", истакао је председник Вучић и додао да ће се улагати и у инфраструктуру, путеве, водоводе и универзитет на Косову и Метохији.

Председник Вучић је рекао да је свој план за решење Косова и Метохије изнео у Бриселу, али да његове идеје нису наишле на подршку.

"Моје идеје нису одбијене у Бриселу, али нису наишле на подршку у Србији. Ја сам то већ више пута рекао. На моју жалост, иако нису никада слушали ни чули шта мислим, ни какво би то решење било, чини ми се да не постоји негативан глас који из Србије нисам чуо. Прихватам глас народа. Постоје неки у окружењу који не желе да чују глас свог народа, али ја увек желим да чујем глас народа и немам проблем с тим", објаснио је председник Србије.

"Када водите државу, морате да се понашате реално и рационално. Ми ћемо на крају да одговарамо за живот сваког човека. Неки то нису разумели. Шта да радим", рекао је председник Вучић и изразио  наду да ће разговора са Приштином бити, јер мора да их буде.

„Сваки разговор је бољи од сукоба. За разговор је, међутим, потребно најмање двоје. Немам ништа против да буде и троје. Али да би разговарали, морамо да знамо о чему", истакао је председник Вучић и нагласио да је слово међународног права на српској страни и да зато Србија, иако бројчано и територијално мала, има одређену снагу у свету. Он је додао да Србија није променила позицију.

"Она је била и остала компромисна, рационална и реална. И данас кажем да не можемо сви све да добијемо, јер би то значило да смо сви све изгубили. Најбоље је да сви изгубимо нешто, јер то може да буде једина победничка формула, а све друго је катастрофа за све нас", упозорио је председник Србије.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић истакла је да је Србија српском народу на Косову и Метохији могла финансијски да помогне захваљујући врло тешким реформама, фискалној консолидацији и економској стабилности, као и привредном расту који је бољи од предвиђеног.

„Влада Србије је усвојила три закључка - о потреби дугорочнијег приступа инвестиционим улагањима на Косову и Метохији са већинским српским становништвом, припреми израде нацрта закона којим ће се уредити питање финансијске помоћи и опредељивању 300 милиона динара за почетак финансирања неких од пројеката“, рекла је премијерка Ана Брнабић после седнице Владе којој су присуствовали председник Републике Србије Александар Вучић и представници Срба са Косова и Метохије.

"Мислим да је ово важан дан. Мислим да је ово исписивање једне нове странице наше подршке Србима на Косову и Метохији. Имамо два циља. Један је да унапредимо системску и институционалну подршку и да грађанима на Косову и Метохији поручимо да смо ту за њих, а други циљ је да економски оснажимо позицију Срба са Косова и Метохије", рекла је председница Владе Ана Брнабић.

Председник Српске листе и градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић захвалио је председнику Вучићу, премијерки Брнабић и директору Канцеларије за Косово и Метохију Марку Ђурићу на подршци и навео да ће ови пројекти знатно унапредити живот Срба у јужној српској покрајини, као и да је ово још један показатељ како се треба борити за Косово и Метохију и српски народ који тамо живи.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истакао је, поводом одлуке Владе Србије да одобри средства за подстицај српских средина на Косову и Метохији, да је неопходно да се напусти логика да је оно што је добро за Србе лоше за Албанце и обратно, већ да од тога користи имају сви, и да нико са зебњом не треба да гледа на развој српских средина.

"Зато данас са поносом могу да кажем да су заједничким радом и деловањем председника Србије, Владе и Срба са КиМ исписани историјски редови нове сарадње и новог државног деловања на КиМ, које ће исписати и створити ново лице српских средина на КиМ и омогућити да помоћ дође и до најудаљенијих и најизолованијих српских енклава", навео је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Београд, 30. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).