Свечано отварање Голубачке тврђаве

Вести

29.03.2019. - 21:28

Председник Вучић на свечаном отварању тврђаве Голубачки град

Председник Републике Србије Александар Вучић и европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан присуствовали су данас свечаном отварању тврђаве Голубачки град.

„Голубачка тврђава, јединствена средњовековна грађевина, после пет година реконструкције поново је отворена. Понекад је потребно само да пробамо да се покренемо, па да се пред нама покаже Србија каква јесте – земља историје, али пре свега земља будућности“, поручио је председник Вучић и захвалио свима који су омогућили да Голубачки град поново оживи, укључујући Европску унију и Аустрију.
 
Председник Вучић је навео да из свих делова Србије одлазе људи, што представља велики проблем, додајући да није утеха што и земље из окружења имају још израженији проблем.
 
Председник Вучић на свечаном отварању тврђаве Голубачки град

Фото Танјуг

"Морамо да се трудимо да се део тих људи врати, а да онима који су овде омогућимо другачију и сигурнију будућност. Зато је важно да уложимо више новца на исток Србије, да људи знају да је ово место где могу да граде будућност за себе и своју децу", рекао је председник Вучић и додао да је Голубац доказ лепоте у коју треба да се улаже.
 
"Да наставимо да откривамо лепоте овог дела земље, а то су и Кладово, Неготин, Бор, Зајечар, Феликс Ромулијана.Све то је једно од највећих природних богатстава Србије. Потенцијала је много, а ниједан изговор да то не искористимо", истакао је председник Вучић.
 
Комесар ЕУ за проширење и суседску политику Јоханес Хан рекао је да је ова тврђава изузетна комбинација управо оног највреднијег што Европа поседује – културног наслеђа.
 
"Уједињени у различитости - један је од европских слогана. Ми, Европљани, свету нудимо наше културно наслеђе, они не долазе због плажа, већ зато што нудимо нешто јединствено, специјално, и то је комбинација природе, атрактивности, веома пријатељски настројених људи", истакао је европски комесар Хан и подсетио да је, у претходном мандату, био задужен за Дунавску стратегију и да обновљена Голубачка тврђава представља конкретан резултат те сарадње.
 
Свечано отварање Голубачке тврђаве

Фото Танјуг

"Морао сам много напора да уложим да убедим људе у мом директорату да је туризам пословни сектор, и то трећи по значају у Европи, и да морамо људима да понудимо нешто јединствено, а то је управо културно наслеђе", објаснио је европски комесар Хан. Он је нагласио да Голубачка тврђава сада поседује и економску моћ и да представља, с једне стране, очување културног наслеђа, а с друге, стварање прилика за нова радна места и то у области која је погођена одливом радне снаге.
 
"Чинимо доста у намери да помогнемо Србији да се што пре приближи ЕУ, у области владавине права, слободе медија... Али, данас славимо. Добро смо инвестирали у очување културног наслеђа.Ту су прилике за будућност, за нова радна места. И даље ћемо инвестирати у културно наслеђе.То је наше заједничко наслеђе, Европа у свом најбољем светлу, без граница", поручио је европски комесар Јоханес Хан и додао да је много тога постигнуто кроз векове, а у овом региону последњих година пре свега мир и стабилност, па је тако област, која је била синоним за рат, сада симбол мира и стабилности.
 
ФОТО ГАЛЕРИЈУ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ
 
29. март 2019. године 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).