tan2018-11-25_135326391_1.jpg

Вести

25.11.2018. - 19:02

Председник Вучић на свечаности поводом стогодишњице присаједињења Војводине Краљeвини Србији

Председник  Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас, у Новом Саду, свечаној академији поводом стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији  и церемонији откривања споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу.

Председник Вучић је, након церемоније откривања споменика, рекао да слобода, за коју се краљ Петар борио и изборио, представља камен-темељац модерне српске државе.

"Слободу коју сте извојевали, данас добро разумемо као нашу шансу на живот коју немамо право да пропустимо. Данас, на слободном комаду земље, поручујемо да ћемо се борити да својим трудом променимо лице Србије. Радићемо и борићемо се за сваки нови пут, модерну фабрику, нова знања, вештине, живот достојан потомака људи који су са тобом изборили слободу, знајући да настављамо ту свету нит коју сте оставили", поручио је председник  Вучић.

"Са љубављу, жаром и ентузијазмом градићемо Србију која истоветно брине о свим грађанима Србије. Борићемо се за Србију која има храброст да тражи нова решења за старе проблеме, не дозвољавајући да се одрекне онога што јој је душа и идентитет", изјавио је председник Вучић и подсетио да је 100 година било потребно да почнемо поново да будемо то за чим је трагао краљ Петар Први – слободна земља слободних људи и земља која зна своје мане у слободи и исправља их, препознаје своје врлине у слободи и умножава их.

"У свој Нови Сад, у коме су слободни људи пре 100 година одлучили да буду део слободне Србије и да ту остану заувек, драги краљу, добродошао кући, а споменик који откривамо нисмо подигли ми, него твоја дела. Ми смо се само коначно сетили да никада не заборавимо и да ништа прече од Србије немамо. Хвала на слободи. Живела Србија, Војводина и Србија и Србија и Војводина", поручио је председник Вучић и истакао да Србија нема намеру да се обрачунава са сопственом историјом, већ само да из ње учи.

Председник Вучић је на свечаној академији, поводом прославе 100 година од присаједињења Војводине Краљевини Србији, поручио да морамо да се ослободимо заблуда да можемо да објединимо све територије на којима живе Срби, али да истовремено морамо да чувамо јединство Срба.

"Губили смо у протекле три и четири деценије, много. Србија је поново почела да побеђује и у одбрани и заштити националних интерса, али и у развоју земље", нагласио је председник Вучић и додао да у неодговорном свету данашњице, свету интереса, великих и малих, могу да преживе само они који имају чврсто корење какве Србија има у својој Војводини, јер само из њега може да израсте дрво слободе које ниједан ветар не може да обори, и које неће давати крваве плодове.

"Присаједињење је остварен историјски сан, сањан непрекидно, о српском јединству, баш како је испевано у химни Светом Сави. Тај сан оствариван је кроз непрекидну борбу и страдање Телекије, патријарха Рајачића, војводе Шупљикца, митрополита Стратимировића, Светозара Милетића до Јаше Томића... свих сневача тог великог сна, којима је Змај посветио најзначајнију песму - Светле гробове", навео је председник Србије и нагласио да нам је осећај Србије, као централне тачке ослонца и укус слободе, потребан као ретко када у историји.

Председник Вучић на свечаности поводом стогодишњице присаједињења Војводине Краљeвини Србији

Фото Танјуг, Јарослав Пап

„Зато, због чињенице да смо сами себе у историји много пута "сахрањивали", морамо да пронађемо начин, за себе и друге, на који ћемо бити своји на своме, а без ратова, без капи крви и свог тог ужаса у којем смо често учествовали, убеђени да само кроз смрт можемо да победимо“, рекао је председник Вучић и додао да морамо да идемо у будућост, а да је прави пут показала Велика скупштина пре 100 година. Он је оценио да је данашњи дан, пре сто година, био један од најважнијих у историји Србије, када су велики људи стварали велика дела, а срце и памет јединствено одговорили на исти начин.

Председник Вучић је навео  да је, после распада Аустроугарске монархије, Велика народна скупштина Словена прогласила отцепљење од Уграске и присаједињење са Србијом, као и да је дан раније скупштина Срема донела истоветну одлуку.

"Тако су тежње српског народа и борба за остваривање националних права постали стварност", рекао је председник  Вучић и истакао  да смо овог месеца обележили стогодишњицу ослобађања отаџбине, Београда и свих других градова где су живели припадници јужнословенских народа.

"Имајући то у виду, јесен пре сто година је раздобље наших највећих успеха и тренутак којим смо учинили највећи моменат модерне српске историје. Крунисали вишевековну борбу", истакао је председник Србије, подсетивши  и на одлуку Велике скупштине да несрпским и несловенским народима, који су остали у нашим границама, обезбеди сва права.

"Нека је вечна слава онима који присајединили Војводину Србији. Војводина је Србија, тако ће увек и бити. Живела Србија", закључио је председник Вучић.

Нови Сад, 25. новембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).