Председник Републике Србије Александар Вучић обиласком Зајечарског округа наставио је кампању "Будућност Србије".

Вести

15.06.2019. - 15:56

Председник Вучић обишао Зајечарски округ у оквиру кампање "Будућност Србије"

Председник Републике Србије Александар Вучић наставио је данас кампању "Будућност Србије" обиласком Зајечарског округа и посетио Бољевац, Ртањ, Сокобању, Жучковац, Књажевац, Потркање и Зајечар.

 
Председник Републике Србије Александар Вучић обиласком Зајечарског округа наставио је кампању

Председништво Србије

Председник Вучић је у обраћању грађанима, током обиласка фабрике пољопривредних машина ФПМ "Агромеханика" у Бољевцу,  истакао да је најважније да опстане наш народ у Бољевцу и у другим местима. 
 
Председник је упозорио да је у зајечарском округу за 40.000 смањен број људи у претходних 20 година, и нагласио да смо највише становника, у том делу Србије, изгубили у периоду између 2000. и 2010. године.
 
"Шта ће нам територија и све ако немамо будућност, само размислите о томе", нагласио је председник Вучић.
 
Председник Вучић је окупљенима поручио и да ће држава обезбедити значајне субвенције за подизање привреде на истоку земље, изградити путеве и другу инфраструктуру, како би задржала становништво и поспешила већи наталитет.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић обиласком Зајечарског округа наставио је кампању

Председништво Србије

Током обиласка фабрике пољопривредних машина ФПМ "Агромеханика" у Бољевцу,  председник Вучић рекао је да та фабрика има сада 250 запослених и да ће запослити још 60 радника и да је отварање радних места један од начина да се задржи становништво. Председник је указао да ће држава хитро реаговати и помоћи субвенцијама за машине и новозапослене раднике.

Нагласио је да се у тој фабрици у Бољевцу примењује дуално образовање и да већ даје прве резултате.

"Морамо да решавамо и питање снабдевања водом и то ћемо урадити за села Подгорац, Сумраковац, Савинац и друга. Видећете ускоро и машине за градњу локалних путева, јер желимо да повежемо све правце према Зајечару и Бору", додао је председник Вучић.

Председник Вучић најавио је да ће држава покушати да доведе инвеститора за отварање фабрике дрвне индустрије и све друго што је потребно како би грађани могли да живе боље.

 
Председник Републике Србије Александар Вучић обиласком Зајечарског округа наставио је кампању

Председништво Србије

Током посете Зајечарском округу председник Републике Србије Александар Вучић је обишао и новоизграђени хотел "Рамонда" на Ртњу, који ће вечерас бити свечано отворен, а прве госте ће примити од 1. јула.

Председник Вучић захвалио је власницима хотела што су уложили велики новац и позвао грађане Србије да од 1. јула посете Ртањ, источну Србију и тај хотел.

Председника Вучића су упознали са проблемима са којима се суочавају мештани Ртња, а то је слаб водовод и канализациона мрежа која не постоји, а председник је обећао да ће држава, с обзиром да се ради о сиромашнијој општини, помоћи у решавању тих проблема.

Хотел је назван по цвету који расте на Ртњу, а који је симбол српског страдања у Првом светском рату али уједно и симбол регенерације. Окружен нетакнутом природом, на 600 метара надморске висине, хотел "Рамонда" се простире се на 3.500 квадрата, а у њега је до сада, у првој фази, уложено преко пет милиона евра и запослено је 58 радника, који су већином из Бољевца и неколицина њих из суседне општине –Соко Бање.

 
Председник Републике Србије Александар Вучић обиласком Зајечарског округа наставио је кампању

Председништво Србије

Председник Вучић је данас посетио и Сокобању, и најавио већа улагања у ово туристичко место које бележи све већи број туриста. Вучић је навео да је 2017. године Сокобања имала 53.000 гостију, а у 2018. чак 102.000, као и да је у првих пет месеци ове године забележен раст броја туриста од 17 одсто у односу на исти период предходне године.

Председник Вучић ие истакао да је број туриста у Сокобањи толико повећан захваљујући ваучерима, за које је раније добио идеју од некадашњег словачког премијера Роберта Фица, а одмах је прихватио министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Председник Вучић наводи да је ове године око 40.000 ваучера или трећина од укупног броја завршило у Сокобањи, као и да очекује да следеће године ту буде искоришћено 70.000 ваучера, јер ће бити више средстава за ту намену. Додао је да ту долазе у великом броју и пензионери и незапослени да проведу одмор или да се лече.

 
Председник Вучић обилази Зајечарски округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

 
Председник Вучић је рекао да ће држава покушати да пронађе инвеститоре за хотеле "Турист" и "Здрављак". Али је истакао и да у Сокобањи мора да се направе и пречистачи за отпадне воде, да се уради излаз на Коридор 10 за шта је потребно око шест милиона евра: за петљу око 2,5 милиона и за приступни пут 3,6 милиона евра.  
 
"Спремно смо да више улажемо у путеве, али мора много путева да се ради. Да почнемо да радимо и канализацију, бар у центру Сокобање за шта ће се користити средства европских банака и европски фондови. Такође, за развој пољопривреде у овом крају користиће се ИПА фонд", истакао је Вучић. 
 
Председник Вучић посетио је село Жучковац, где се састао са локалним пољопривредницима  и обишао засад јабука Tera Optima. 
 
Председник Вучић обишао Зајечарски округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

 
Председник Вучић је рекао да држава помаже прерађивачку индустрију посебним подстицајима, не само преко Министарства пољопривреде, и истакао значај прерађивачке индустрије, која доприноси да не зависимо само од других тржишта.  
 
"Тражите помоћ и добићете, 50 одсто можете да добијете од државе за то што вам треба“, поручио је председник Вучић локалним пољопривредницима.  
 
Председник Вучић обилази Зајечарски округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

 
Председник Вучић је посетио Књажевац, где је најавио хитну обнову путног правца Зајечар-Минићево-Књажевац и захвалио  великом броју људи што су га сачекали. 
 
"Желимо још више да развијамо Стару планину као туристичко место, али и да подстичемо воћарство. Сви питају за халу која кошта три милона евра, нећу да обећавам, али покушаћемо да што пре кренемо у изградњу", рекао је председник Вучић окупљеним грађанима Књажевца и додао да ће држава покушати да заврши посао око ИМТ-а. 
 
Председник Вучић обилази Зајечарски округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

"Онда ће прво радници, као првог реда повериоци, да се намире, али је много важније да ће то значити да покушамо да доведемо још једног инвеститора, да имате још једну фабрику у Књажевцу и да тиме гарнатујете сигурну будућост својим породицама", поручио је председник Вучић и додао да мора да се подстакне рађање деце у том делу Србије, јер смо у Књажевцу, у последњих 20 година, изгубили трећину становника.

Председник Вучић је обишао фабрику обуће Falc East d.o.o. и у разговору са једним од власника фирме Марчелом Амброзијем обећао да ће држава дати озбиљне субвенције, уколико преселе више погона из Бразила у Књажевац.

Председник Вучић обилази Зајечарски округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

"Пружили смо руку један другом, а то код нас значи да је склопљен договор", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је обишао и винарију Јовић у Потркању, која производи шест врста вина, као и вишњицу -  воћно вино од вишања из њиховог засада.

Председник Вучић обишао Зајечарски округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

Председник Вучић завршио је посету Зајечарском округу обраћањем окупљеним грађанима у Зајечару.

„Молим вас да водите рачуна о свом крају и својој будућности. Данас имамо више новца и зато можемо да доводимо фабрике, а фабрике значе више новца за грађане. Знам да све то није довољно, али вам показујем смер у ком ћемо да идемо. За бољу будућност нам треба вера и енергија, и рад, јер ништа добро неће са неба да нам падне“, поручио је председник Вучић грађанима Зајечара и најавио да ће у том граду ускоро бити отворена нова компанија у којој ће, од јануара следеће године, радити две хиљаде људи. Он је додао да је то вест која се деценијама чекала, јер ће рад те фирме донети Зајечару више новца за путеве, канализацију и решавање других проблема.

Председник Вучић обишао Зајечарски округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

Председник Вучић је истакао да се у Зајечару ради здравствени центар, у који држава улаже 20 милиона евра и најавио да ће се извршити пуна реконструкција средњошколског центра, у који ће бити уложени додатни милиони, док се у нови стадион капацитета 8.200 места, по УЕФА стандардима улаже 17 милиона евра.

„Улагаће се и у путну инфраструктуру, повезивање Зајечара са Старом планином, Неготином, Кладовом, уз субвенције пољопривредницима и произвођачима, снажније него било када“, поручио је председник Вучић и додао да полако, али сигурно излазимо из кризе, а то се види по броју аутомобила и расту животног стандарда.

ФОТО ГАЛЕРИЈУ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).