bor4.jpg

Вести

16.03.2019. - 23:23

Председник Вучић обишао Борски округ у оквиру кампање "Будућност Србије"

Председник Републике Србије Александар Вучић наставио је кампању "Будућност Србије" обиласком Борског округа и посетио Рогљево, Неготин, Кладово, Ртково и Бор.

 „Кинеска компанија ZiJin ће у РТБ 'Бор' само ове године уложити 160 милиона евра, а у наредних неколико година, уз налазиште Чукару Пеки код Бора, до 2 милијарде евра”, рекао је председник Вучић, обраћајући се радницима током обиласка погона топионице бакра ZiJin Bor Copper d.o.o. 
 
Председник Вучић обишао Борски округ у оквиру кампање

Фото Танјуг

 
"Очекујемо да за шест година производња буде већа – троструко овде у (РТБ) 'Бору' и још 80.000 тона буде производено у 'Тимоку' (Чукару Пеки). То је, дакле, петоструко или шестоструко већа производња него што смо имали раније", истакао је председник  Вучић.
 
"Хвала вам што сте препознали значај тражења и проналажења стратешког партнера. Молим вас да покажете да посвећеношћу 'Бор' може да иде напред, и да можете да се поредите са најбољим рудницима у свету, и да ова топионица буде као најбоље топионице у свету", рекао је председник Вучић и навео да кинеска компанија разматра могућност о преузимању рудника Леце код Медвеђе.
 
Председник Вучић је, током посете Рогљевачким пивницама, најавио да ће 5 до 7 милиона евра ускоро бити уложено у тај крај, како би се подстакао развој винске индустрије и унапредила туристичка понуда.
"Да направимо овај део специјалном туристичком тачком и да уложимо огроман новац, како бисмо сачували људе, јер је то највећи проблем", нагласио је председник Србије.
 
"Док производња пива и вискија пада свуда у свету, па и у Србији, винска индустрија константно расте", рекао је председник Вучић и најавио да ће бити обновљене две деонице пута Неготин–Зајечар, у дужини од 12,5 километара. Он је истакао да Рајац свакако добија водовод и канализацију, а да ће се затим радити и пројекат за Рогљево и за Смедовачке пивнице.
 
Председник Вучић обишао Борски округ у оквиру кампање

Фото Танјуг

"Променићемо изглед овог дела Неготина. Покушавамо да део људи остане овде, да живе и да могу да зарађују. То није био случај у претходних 70 година", навео је председник Вучић.
 
Председник  Вучић је у Неготину  обишао завршне радове у Дому за децу и омладину "Станко Пауновић", у које је уложено око 33 милиона динара, а потом  реконструисане зграде Основне школе "Вук Караџић" у Кладову. 
 
Председник Вучић обишао Борски округ у оквиру кампање

Фото Танјуг

 
Председник Вучић је, обраћајући се грађанима Кладова, рекао да ће се  тај део Србије повезати са ауто-путем код пожаревачке петље, као и да ће се за две и по или три године градити и наставак брзе саобраћајнице од Доњег Милановца до Кладова. Он је нагласио  да ће Кладово тако имати бољу везу са Београдом и да ће сви моћи да дођу брже до тог дела Србије и обиђу "бисер на Дунаву".
 
"Много смо уложили у југ, дошао је ред на исток Србије. Да улажемо и у Браничевски, Борски,Тимочки округ, да запослимо људе, да Србија може својој деци да обезбеди будућност", истакао је председник Вучић и најавио и да ће бити урађен пут Кладово – Брза Паланка, дуг око 23 километра, у који ће бити уложено 1,37 милијарди динара, као и да ће, коначно, бити завршен мост ка Милутиновцу.
 
"Желимо да побољшамо туристичку понуду Кладова и да повећамо број ноћења са 74.000 ноћења на 200.000. То је и начин да повећамо запосленост и да покажемо остатку Србије шта све има Кладово", рекао је председник Србије.
 
Председник  Вучић је посетио и село Ртково, где је обишао домаћинство Николе Вербункића и разговарао са локалним пољпопривредницима. Он је најавио да ће бити обновљен пут Кладово-Ртково, за шта ће држава из републичког буџета дати 75 милиона динара, а остатак средстава издвојиће "Путеви Србије" из сопственог буџета. 
 
Председник Вучић обишао Борски округ у оквиру кампање

Фото Танјуг

 
Председник Вучић је завршио посету Борском округу у Бору, где се обратио окупљеним грађанима и поручио да ће се, у наредних годину дана, у Борски округ уложити 50 милиона евра. Он је навео да ће се, између осталог, радити више путних праваца, како би се инвеститорима обезбедила добра инфраструктура. 
 
Председник Вучић обишао Борски округ у оквиру кампање

Фото Танјуг

 
"Брине ме што само 114.000 људи живи у Борском округу. Овде се на 2.100 људи годишње који умру, роди свега 840 деце. Немамо будућност. Ако то не променимо, немамо шансу да опстанемо", упозорио је председник Вучић.
 
ФОТО ГАЛЕРИЈУ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ ОВДЕ
                                                                   
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).