Председник Вучић обишао радове на изградњи компресорске станице Велика Плана

Вести

30.07.2021. - 13:37

Председник Вучић обишао радове на изградњи компресорске станице Велика Плана

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас радове на изградњи компресорске станице „Велика Плана“ у оквиру пројекта изградње гасовода од границе са Бугарском до границе са Мађарском и том приликом изразио задовољство што Србија након много година има могућност да ради овако важне пројекте.

Председник Вучић је истакао да је задовољан напретком радова и да је наша земља дуго чекала на овако значајне инфраструктурне пројекте, од којих је гасовод један од најважнијих.
„Поносан сам на то што се налазимо овде у Жабарима и што ћемо ускоро отворити ову велелепну компресорску станицу. Без компресорске станице и 36 објеката и много оних испод земље, не бисмо могли да имамо уравнотежен притисак гаса“, истакао је председник и додао да је овај пројекат изузетно значајан за енергетску сигурност земље, која ће заједно са храном и финансијском стабилности, бити кључна ствар у наредних 20 година, те додао да ће Балкански ток знатно смањити трошкове допремања гаса.

Председник Вучић обишао радове на изградњи компресорске станице Велика Плана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник је посебно нагласио да је до сада наш енергетски систем готово у целости био заснован на чврстим фосилним горивима, али да и због заштите животне средине морамо да прелазимо на чистије енергенте.

Говорећи о додатним предностима овог пројекта, председник је рекао да тренутно у Србији имамо више од 80.000 градилишта, као и да само на градилишту Моравског коридора имамо око 2.500 радника дневно, док је само на локацији компресорске станице "Велика Плана" ангажовано око 1.500 радника дневно.

Председник Вучић обишао радове на изградњи компресорске станице Велика Плана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник је захвалио радницима из Србије и Русије и пожелео им да на време заврше овај пројекат. Према плану, прве количине транзитног руског гаса кроз нашу земљу до средње Европе требало би да потеку 1. октобра.

Дужина гасовода кроз Србију од Зајечара до Хоргоша где се спаја са мађарским делом трасе, износи 403 километра.

Компресорска станица "Велика Плана" је једина компресорска станица на траси овог гасовода кроз Србију који од Бугарске. Почетком месеца, Србијагас и мађарска гасна компанија ФГСЗ спојиле су цеви, чиме је комплетирана читрава траса Балканског тока.

Обиласку радова присуствовали су и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, генерални директор Србијагаса Душан Бајатовић и директор Гастранса Игор Јолкин.

 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).