Председник Вучић обишао Топлички округ у оквиру кампање "Будућност Србије"

Вести

12.10.2019. - 12:46

Председник Вучић у посети Топличком округу у оквиру кампање "Будућност Србије"

Председник Републике Србије Александар Вучић започео је данас посету Топличком округу у оквиру кампање Будућност Србије обиласком радова на државном путу између Блаца и Белољина.

Председник Вучић обишао Топлички округ у оквиру кампање

Председништво Србије/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је након разговора са грађанима и извођачима рекао да ће Топлички округ добити врхунски пут у дужини од 11,5 км и боље саобраћајно повезати Блаце и Прокупље, и додао да би требало урадити и пут Рударе - Мердаре. Он је истакао да држава пуно улаже у изградњу путева, само у пут Блаце - Белољин биће уложено 4,5 милиона евра, јер је то услов да дођу страни инвеститори.
  
Председник Вучић најавио је да ће државна фирма наменске индустрије отворити погон у Kуршумлији за машинску обраду метала, за новог Лазара и Милоша.
 
"Југоимпорт СДПР ће у том погону за пола године да запосли 80 радника, а за мање од три године укупно 300 људи, што је за Kуршумлију велика ствар", нагласио је председник Вучић и додао да се држава се на тај потез одлучила пошто ниједан страни инвеститор није хтео у Kуршумлију, због лоше инфраструктуре.
 
„Због тога држава и улаже много у путеве. Много новца трошимо јер путеви људима живот значе. Пут Бељолин и Блаце проширујемо за 7.10 метара, то ће бити прави, врхунски пут који спаја Блаце и Прокупље, 4.5 милиона евра смо само за ову деоницу издвојили. То је велики новац, али су добри путеви услов да дођу страни инвеститори“, рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић обишао Топлички округ у оквиру кампање

Председништво Србије/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић истакао је да му је идеја да се у четири најсиромашнија округа, међу којима је и Топлица, уведе посебан додатак, нешто попут косовског додатка, те да ће о тој могућности разговарати са премијерком Аном Брнабић.
 
"Kрајње је време да за четири наша најсиромашнија округа дамо посебан додатак, као косовски додатак, за наше учитеље, професоре, лекаре, медицинско особље...да помогнемо и подстакнемо људе да остану у Блацу и Топличком округу", рекао је председник Вучић у обраћању житељима Блаца и околине.
 
Он је рекао да је идеја да тај додатак за Топлички округ, Јабланички, Пчињски...буде 10 одсто, те да плата лекара у Блацу буде за 10 одсто већа него лекара у Београду.
 
"Kад вам кажу да су трошкови живота већи у Београду него у Блацу, то је тачно, али просечна плата овде у Блацу је 37.000, а у Београду 74.000. Никада не може да буде исто, али морамо да смањимо ту разлику, да живите боље. Желим да се посветим том питању", поручио је председник.
 
Председник Вучић обишао Топлички округ у оквиру кампање

Председништво Србије/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић најавио је и да ће држава више улагати у Топлицу и друге сиромашне крајеве Србије, као би оставила сељака на своме.
 
Он је додао да ће држава помоћи и прераду у прехрамбеној индустрији и довести потенцијалног инвеститора у тај крај, познат по воћу и поврћу.
 
„Ми смо спремни, пошто чујемо да постоји интерес за фабриком за прераду воћа и поврћа и да је то кључна ствар, да платимо и до 90 одсто инвестиције, како би домаћини имали где да продају своју робу. Да помогнемо најснажнијим субвенцијама до сада. Хоћемо да оставимо сељака овде, да нам чува огњиште Србије у Блацу,  да нам чува наше прагове, да нам чува оно што смо почели да губимо у последњих 30, 40 година. Зато нам је важно да разумете да је држава спремна да улаже и помогне, али морате и ви да нам помогнете, да радите заједно са нама и да верујете у то што радимо,“ рекао је председник.
 
Он је поновио да се раде локални путеви и истакао да ће све од школа, предшколских установа, домова здравља, хитних служби...морати да буде обновљено у року од годину дана из средстава Kанцеларије за управљање јавним улагањима.
 
"Имамо новац и хоћемо да уложимо у сиромашне крајеве земље, тамо где се најмање улагало у последњих 30 година, а то су топличке општине и Блаце", рекао је председник Вучић.
Председник Вучић обишао Топлички округ у оквиру кампање

Председништво Србије/ Димитрије Голл

 
Председник Републике Србије Александар Вучић  и директор Југоимпорт СДПР-а Југослав Петковић положили су данас камен темељац у насељу Пљаково у Kуршумлији за изградњу фабрике наменске индустрије „БСС" (Борбени сложени системи) у коју ће држава укупно уложити 45 милона евра.
 
Председник Вучић је рекао да ће у грађевински део бити уложено 20 милиона евра и још 25 милиона евра у машине за машинску обраду борбених возила "Лазар" и "Милош".
 
Председник Вучић у посети Топличком округу у оквиру кампање

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Хвала што сте дошли овде, ово ће бити ваша фабрика, ово није само фабрика државе Србије већ сваког од људи који живе овде. Ово је огромна инвестиција. Требало би 300 људи да буде запослено и дугорочно ово је добар посао. Немојте да чекате последње рокове, молим вас Петковићу крените одмах са послом и радом, да виде људи да када држава крене да нешто ради да може брзо да уради", поручио је председник Вучић.
 
Председник је казао да ће у тој фабрци до маја бити запослено првих 80 радника, а после две године укупно 300 људи, што ће бити веома значајно за грађане Kуршумлије, Блаца и околних места.
 
"То значи и више новаца и за општину да може да решава питање локалне инфрастурктуре", нагласио је председник Вучић и истакао да је најважније да људи остану да живе на својим праговима.
 
Председник Вучић у посети Топличком округу у оквиру кампање

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Kако је рекао, држава ће имати и много више војника у Kуршумлији него данас и од тога ће имати корист цела привреда.
 
"Желимо да удахнемо нови живот нашем народу у Топлици, то је народ који се увек јуначки борио за Србију, а од државе никада није ништа добијао", нагласио је председник.
 
Фабрика ће бити изграђена у три фазе, прва ће бити завршена до краја следеће године, а цела фабрика требало би да буде завршена до 2022. године.
 
У погону у Пљакову производиће се компоненте за оклопна возила, попут "Лазара" и "Милоша", а имаће 300 запослених.
 
Председник Вучић у посети Топличком округу у оквиру кампање

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић обишао је касарну "Топлички устанак" у Kуршумлији у којој су размештена два механизована батаљона 3. бригаде копнене војске, уз поруку да је војска увек била одраз снаге Србије, и да ће зато њена војска бити јача онолико колико је Србија снажнија и јача.
 
Председник Вучић се захвалио војницима што се, како је рекао, добро осећа у улози врховног команданта када види спремне и обучене војнике који воле Србију више од свега.
 
"Дошао сам да кажем две ствари. Прва је да ћемо наставити снажније опремање, улагање у оружје, али и истовремено уз раст плата, неупоредиво лакше могућности да решите стамбено питање и ваш животни стандард. У децембру имаћете прву плату увећану за девет одсто", најавио је председник Вучић и изразио је уверење да ће држава бити у могућности да сваке године обезбеђује повећање плате Војсци.
 
Председник Вучић у посети Топличком округу у оквиру кампање

Фото Председништво

Председник Вучић је изразио уверење да ће у годинама које долазе војници бити још задовољнији.
 
Након обраћања војницима, председник је присуствовао приказу оклопних возила једне механизоване чете и чете за подршку.
 
Председник Вучић је у касарни положио венац на споменик палим борцима 354. Пешадијске бригаде, који су настрадали првог дана НАТО агресије на Југославију.
 
Председник Вучић у посети Топличком округу у оквиру кампање

Фото Председништво

Председник Вучић обратио се грађанима Куршумлије на крају посете Топличком округу, у оквиру кампање "Будућност Србије".
 
Он је окупљеним грађанима рекао да је дуго чекао да дође у Куршумлију, јер је хтео да дође када се нешто уради за тај крај Србије и да је држава после 35 година започела прву озбиљну инвестицију у Топличком крају полагањем камена темељца за нову фабрику.
 
Председник Вучић у посети Топличком округу у оквиру кампање

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Хвала вам што сте увек били уз Србију, иако тешко живите, ви имате највише разумевања и љубави за своју земљу. Kад год је било тешко Топлица је увек била уз Србију и Топлица је највећу цену платила. Време је да то Топлици вратимо у економском смислу. После 35 година смо започели прву озбиљну инвестицију полагањем камена темељца данас. То значи 300 породица дугорочно ситуирано,“ рекао је председник окупљеним грађанима.
 
Он је најавио да ће се ускоро кренути са изградњом 33 километра ауто-пута Ниш–Белољин–Плочник, након којег остаје још 37 километара до Мердара. 
 
"То је ауто-пут који значи живот за читаву Топлицу. Моћи ћемо и озбиљнијег страног инвеститора да доведемо", поручио је председник Вучић.
 
Председник Вучић у посети Топличком округу у оквиру кампање

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).