Председник Републике Србије Александар Вучић обишао Западнобачки округ у оквиру кампање "Будућност Србије"

Вести

29.06.2019. - 19:37

Председник Вучић обишао Западнобачки округ у оквиру кампање "Будућност Србије"

Председник Републике Србије Александар Вучић наставио је данас кампању "Будућност Србије" посетом Западнобачком округу и посетио Сивац, Кулу, Оџаке, Каравуково, Апатин, Буковац, насеље Светозар Милетић и на крају Сомбор.

Председник Вучић је у Сивцу рекао да ће житељи тог места код Куле добити канализацију, у плану је и путна инфраструктра, а да општина Сомбор мора да добије неког великог инвеститора.
 
Председник Вучић је приметио да у Западнобачком округу живе људи који припадају различитим народима, а увек су знали да живе заједно у миру, слози и заједништву, и најавио да Сивац може да очекује канализацију, што ће коштати 600 милиона динара, а која ће се градити заједно са Мађарском.
 
Председник Вучић је рекао да ће се радити и две фабрике за прераду воде у Руском Крстуру и Крушчићу, као и на чишћењу канала у дужини од шест километара. Такође је истакао да се разматра градња брзе саобраћајнице, што би коштало око 420 до 430 милиона евра, или, јефтинија варијанта, да се обнови постојећи пут од Врбаса преко Куле до Сомбора.
 
Председник Вучић је и у Сивцу апеловао на подизање наталитета, јер, истакао је, у Западнобачком округу годишње умре око 3.000 људи, а роди се 1.400 деце. 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић обишао Западнобачки округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

 
Председник Вучић је по доласку у Сивац, заједно са председником покрајинске владе Игором Мировићем, рекао да је за људе тог округа најважнији посао и да је потребна једна добра и велика инвестиција. Председник је подсетио да је 2012/2013. године у Оџаке дошла компанија "Магна", што јесте била велика ствар, али да мора још да се ради за оближња села.
 
"Људима је пре свега потребан посао, Магна је успела да реши проблем Оџака и ту је велика ствар урађена. Једна велика фабрика нам треба за Сомбор и на томе ћемо да радимо, то нам је приоритетно за Војводину. Имамо још много тога што морамо да урадимо, али кад чујете ову дечју грају све је лакше" - поручио је председник Вучић током посете Сивцу.
 
Након Сивца, председник Вучић обишао је нови објекат специјалистичких служби Дома здравља Кула, који је изграђен прошле године средствима Министарства привреде и локалне самоуправе у износу од 130 милиона динара.
 
Председник Вучић је у разговору за медицинским сестрама истакао да ће лекарима и сестрама ове године поново бити повећане плате, и то лекарима 10, а медицинским сестрама 12 одсто. 
 
"Важно је да сачувамо лекаре и медицинске сестре, да остају овде", поручио је председник Вучић.
 
Директор Дома здравља Здравко Шевин пренео је председнику и министру здравља Златибору Лончару да је нови објекат опремљен са два нова возила Хитне помоћи, дефибрилаторима за потребе те службе, као и ултразвуком за радиологију. Нови објекат простире се на 1.300 квадратних метара, а у њему су смештене све специјалистичке службе и пружају се услуге за 40.000 људи, колико становника броји општина Кула.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић обишао Западнобачки округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

 
Испред Дома здравља, председника Вучића су дочекали грађани, којима је поновио да је најважније да у Западнобачки округ дође инвеститор, као и да ће се решавати питање водовода и канализације, како би сви имали пијаћу воду. Председник је додао да ће Кула наредног лета имати изграђен затворен и отворен базен са спортском халом.
 
Председник Србије Александар Вучић посетио је и Оџаке и, након разговора са руководством Магне, најавио да ће та компанија запослити још 200 до 300 радника.
 
"Видећемо шта ћемо још да урадимо по питању нових радних места", рекао је председник Вучић обраћајући се великом броју окупљених грађана.
 
Председник је рекао да је сазнао да је велики проблем у том месту тврдоћа воде за становништво, те поручио да ће бити уклоњене све азбестне цеви и да ће проблем бити решен до пролећа следеће године, у шта ће бити уложено више од два милиона евра. Такође, нагласио је да је обезбеђен 151 милион динара за путеве у општини Оџаци, у местима - Kраквуково, Ратково, Лалић, Милетић, Грачац, Брестовац...
 
Председник Републике Србије Александар Вучић обишао Западнобачки округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

Председник Вучић обишао је данас и засаде трешања Земљорадничке задруге "Агродунав" у Kаравукову и у разговору са земљорадницима поручио да је потребно више сличних воћњака који су заштићени мрежама и на други начин од града и осталих непогода. Председник је разговорао са земљорадницима о њиховим даљим плановима, могућностима за пласман и истакао да је важно да је више оваквих воћњака и засада.  
 
Председник Републике Србије Александар Вучић обишао Западнобачки округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

 
У Апатину председник  Вучић је обишао Предшколску установу "Пчелице", као и компанију "Веро", која се бави производњом обуће.
 
"Дошао сам да разговарам са људима да знају да неко брине о њима, да видимо шта је урађено. Још један инвеститор и проблеме у Апатину бисмо решили" , рекао је председник Вучић у разговору са грађанима Апатина.
 
Председник је навео да је договорио са директором једне од највећих фабрика у Суботици да отвори један погон у Апатину и запосли ту 300 до 400 радника, и навео да ће бити решено питање Луке Апатин.
 
"Иако је за луку добијена слободна зона, гледаћемо да решимо питање Луке Апатин, иако то није лако због односа који имамо са Хрватском. То би значило много више посла за све становнике Апатина", рекао је председник.
 
Председник Вучић обишао је  и салаш "Седам дудова" у Буковцу и разговарао са домаћинима који се баве сеоским туризмом, као и предузеће "Агро Плус Груп" у насељу Светозар Милетић. 
 
"Ово изгледа као да сте у Холандији! Срећан сам што сам био овде и честитам на овоме. Молим вас да наставите и да запослите што више људи", рекао је председник Вучић у обиласку предузећа "Агро Плус Груп" у насељу Светозар Милетић. 
 
На крају посете Западнобачком округу, председник Републике Србије Александар Вучић, председница владе Ана Брнабић и председник Покрајинске владе Игор Мировић обратили су се грађанима у Сомбору.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић обишао Западнобачки округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

Председник  Републике Србије Александар Вучић истакао је данас у Сомбору да ће дати све од себе да сачува мир, али да никоме неће никада дозволити да погази наш национални понос и национално достојанство. А уверен је, како је рекао грађанима у Сомбору, да ће Србија и успети у томе, јер је данас чвршћа и нико не може да јој наређује.

„Нећу никада дозволити да било ко у влади, нити ја, примамо налоге од странаца. Једини налог који прихватамо је онај од грађана. Србија је слободна, независна и суверена земља", подвукао је председник Вучић.

Србија је, према  речима председника, данас снажна, због чега и они који се не слажу са нама и ако се не слажу - траже да чују и морају да чују глас Србије.

"Тај глас се чује, јер је ваш глас веома јак. Да смо имали 20 или 30 одсто подршке, не би имали тако снажан глас. Ја нисам оволико људи у Сомбору видео. Захваљујући вама имамо чврстину и снагу да се одупремо свим притисцима, да водимо српски брод ка сигурној луци", нагласио је предсеник у говору у Сомбору, којим је завршио данашњу посету Западнобачком округу у оквиру кампање "Будућност Србије".

„Путујем стално, обилазим Србију. Желим и хоћу да будем са народом, не само када му је лако и лепо, већ када је и тешко. Увек сам се трудио и борио да нађемо мере, да урадимо најбоље за наш народ“, објаснио је председник Вучић.

Председник Вучић је поновио да ће просечна плата у Србији пре краја године достићи 500 евра, и да народ види ко је марљив, ко се бори за свако место и ко ради.

Председник је најавио да ће држава у оквиру новог инвестиционог циклуса уложити 20 милиона евра у реконструкцију Опште болнице у Сомбору, која ће бити једна од најлепших болница у Србији, као и девет милиона евра у решавање водовода и канализације.

Председник је такође најавио да ће у Пригревици и Сонти код Апатина бити решено питање воде и канализације, као и да ће бити обновљени домови здравља и амбулатне у целом округу.

"Овде у Сомбору уложићемо још девет милиона евра да решимо једном заувек проблеме са водом и азбестним цевима, а посебно у Оџацима да грађани могу да имају добру воду за пиће", поручио је председник Вучић и додао да ће бити уређен водовод и канализација у местима где се на то чекало у последњих 30 година.

Председник је подсетио да су 2014. започете реформе и да је садашња власт спасила земљу од банкротства и да су донети нови закони о раду, стечају, започете мере фискалне консолидације.

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао Западнобачки округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

"Али, само тешким мерама смо могли да извучемо земљу из кризе и да излечимо рак српске економије само најтежим лековима, јер се рак не лечи андолима и аспиринима. Србија је имала прошле године привредни раст од 4,5 одсто, што је било највише у региону. Успели смо по платама да престигнемо све земље Западног Балкана,  или како кажемо 5 плус 1 осим Црне Горе. У односу на Црну Гору смо заостајали и 150 евра, а сада зоастајемо 50 евра и за годину дана ћемо их престићи и бићемо земља са највећим просечним платама и земља са највећим растом. Бићемо земља која је по први пут успела многе од њих да претекне у последњих 100 година, од Првог светског рата и то захваљујући вама и због вашег рада", нагласио је председник.

Председник је додао да ће држава  имати 21,6 милијарди суфицита у буџету у првих шест месеци ове године, које ће утрошити за најважније ствари за грађане.

"Имамо новац који можемо да трошимо не повећавајући јавни дуг наше земље. Смањили смо јавни дуг са 78 одсто БДП-а на 51 одсто. Желимо да наша деца имају чисте рачуне, да не морају да раде 20 година да врате нешто као ми што смо морали. Сада када подижемо земљу и градимо путеве, канализацију, домове здравља, хале и друго, онда повећавате раст и то доводи до повећања плата и пензија".

Из године у годину ћете живети све боље и боље, поручио је председник Вучић најављујући да ће пензије, које су већ данас веће него што су биле, бити пре краја године значајно повећане. Минимална зарада ће такође бити повећана, највероватније са 27.000 на 30.000 динара, рекао је председник и подсетио да је 2012 године износила само 15.270 динара.

"Можда је и то мало и недовољно али то показује да Србија иде напред, а може још брже и боље. То је све засновано на сигурним темељима, неће бити угрожена стабилност, а имаћемо мир и сигурност, за своју децу и отаџбину", нагласио је председник.

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао Западнобачки округ у оквиру кампање

Фото Председништво Србије

Председник истиче да га брине  једино Kосово и Метохија, јер имамо посла са људима који нису довољно одговорни и озбиљни.

"Мене свакога дана нападају. Једни ме нападају да сам националиста, да славим Видовдан, а мој одговор таквима је да не постоји Србија која би била толико мала, а да таквима не смета, да не постоји Србија која би била толико слаба а да таквима не смета. Упркос њима, увек ћу да се борим за снажну и јачу Србију, и за снажни и јачи српски народ ма где живи, не угрожавајући никог другог. Њима смета што држава обележава Видовдан, Kошаре, и Олују и Јасеновац, смета им све зато што не желе да се било шта српско чује. Хоћу да чувам мир, хоћу да чувам фабрике и да градим нове фабрике и да то буде будућност Србије", поручио је председник Вучић.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).