Председник Вучић присуствовао дочеку првог лета авио-компаније "Hainan Airlines"

Вести

16.07.2022. - 14:11

Председник Вучић присуствовао дочеку првог лета авио-компаније "Hainan Airlines" из Пекинга

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је дочеку првог лета авио-компаније Hainan Airlines, која је након четири године поново успоставила летове на линији Београд – Пекинг, и поручио да Србија прва у региону има директан лет за Кину.

Председник Вучић присуствовао дочеку првог лета авио-компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је најавио да ће и компанија Air Serbia успоставити директне летове до Кине од септембра или октобра.
 
„Верујемо да ће Air Serbia летети за Тјенђин, који је на само сат времена од Пекинга, на североистоку Кине. Спајаћемо запад и исток и летећемо свуда", рекао је председник Вучић и истакао да ће Србија тако привлачити много више туриста и пословних људи из Кине, али и Кину значајно приближити Србији. Он је нагласио да су везе наше земље са Кином истински искрене и пријатељске и да се и даље развијају, захваљујући изузетном доприносу председника НР Кине Си Ђинпинга, који је увек показивао посебно поштовање према нашој земљи. 
 
Председник Вучић присуствовао дочеку првог лета авио-компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Очекујемо да ћемо до краја године да потпишемо и споразум о слободној трговини, чиме ће бити отворен простор за унапређење сарадње", поручио је председник Вучић. 
 
Амбасадорка НР Кине Чен Бо, која је допутовала првим директним летом на линији Пекинг–Београд, изјавила је да ће тим чином бити ојачана сарадња две земље, али и позиција Србије као регионалног саобраћајног чворишта. 
 
Председник Вучић присуствовао дочеку првог лета авио-компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Велика ми је част што могу да се првим директним летом из Пекинга у Београд вратим у Србију. Данас је још један велики дан за сарадњу Кине и Србије. Отварање директне линије је резултат брзе реализације значајног консензуса између председника Си Ђипинга и председника Вучића за непрекидно унапређење сарадње наше две земље. Суочавајући се са бројним великим изазовима у свету, челични пријатељски односи између наше две земље одржавају витални тренд развоја", изјавила је амбасадорка НР Кине и оценила да ће успостављање директне авио-линије отворити нове могућности за сарадњу Кине и Србије у свим областима. 
 
Београд,
16. јул 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).