Председник Вучић присуствовао представљању комплета књига „Сабрана дела Милорада Екмечића”

Вести

04.10.2022. - 18:46

Председник Вучић присуствовао представљању комплета књига „Сабрана дела Милорада Екмечића”

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас представљању комплета књига „Сабрана дела Милорада Екмечића” у Дому Војске Србије.

Председник Вучић присуствовао представљању комплета књига „Сабрана дела Милорада Екмечића”

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, говорећи о Милораду Екмечићу, навео да је његов пријатељ, академик Матија Бећковић, казао да се дело великог историчара може назвати "дубоком мишљу и надмоћном визијом".
 
"Дубоком мишљу анализирао је повесну фактографију, а надмоћном визијом јасније од многих кроз прошлост видео будућност. Много година пре смрти предвидео је и до детаља описао догађаје које данас са зебњом пратимо и живимо. Јасно је видео кризу у Украјини и суноврат економије. Познавајући и схватајући каузалност природних токова историјских кретања није имао право да буде оптимиста. Имао је свако право, а посебно морално, да нас упозори на све изазове које ће време да постави пред нас", рекао је председник Вучић и додао да Милорад Екмечић своје родољубље и припадност српству није темељио на покличима, мржњи, већ на упорном документовању и анализи наше историјске грађе ма где она била разасута. 
 
Председник Вучић присуствовао представљању комплета књига „Сабрана дела Милорада Екмечића”

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"У аманет нам је оставио жељу да никада више не ратујемо. Дубоко осећајући проживљено и преживљено, надајући се да ће неки који, између осталог, и о нама размишљају, закључити да народ који се 11 пута дизао на разне устанке не би требало опет позивати на оружје. Дуго кретање између клања и орања је наслов Екмечићевог magnum opus-a, али истовремено и цитат великог Андрића, који је дуги ход српске историје, послератне 1919. године, управо тако и дефинисао. Наслов Екмечићевог ремек дела се може сматрати својверсном интроспекцијом, будући да се и живот аутора кретао између тих крајности", додао је председник Вучић. Он је подсетио на то да је у породици Милорада Екмечића 78 светих Пребиловачких мученика, међу којима је и његов отац Илија, те да је други пут од сличног или истог ножа побегао у мају 1992. године када су га заједно са породицом ухапсили криминалци и Зелене беретке и када је стоички поднео бестидно малтретирање.
 
"Знајући да му, као угледном Србину, нема живота у Сарајеву, организовао је бег на теритирију Републике Српске. Остатак живота провео је у нашој Србији, слободној, цењен као један од њених најумнијих научника, уживајући светски углед неспорног ауторитета", рекао је председник Вучић и указао да орање, узето као симбол паузе у дугој повести нашег стваралаштва, даје аутору отклон од свих зала овог света, супроставивши злочиначко и рушитељско, а с друге стране креативно и животно. 
 
Председник Вучић присуствовао представљању комплета књига „Сабрана дела Милорада Екмечића”

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Насловне стране наших историјских књига најчешће красе владарске фреске. Насупрот томе, на корицама највећег нашег историјског бестселера је представа орача, који, упрегнувши два вола, на богатој српској земљи изорава бразду из које ће изнићи богати плодови“, навео је председник и нагласио да је Милорад Екмечић широкогрудо делио своје знање са генерацијама студената и читалаца који ће свакако, све док је српства, изучавати његово дело. Он је захвалио издавачима на сва три сабрана дела: Дејана Медаковића, Василија Крестића и академика Екмечића.
 
"Ове књиге, као уџбеници, требало би да буду у свим нашим домовима, да свака наша кућа има ова сабрана дела. Да понекад нешто научимо, али и да све кроз шта су ти људи прошли стоји као подсетник за будућност, за наше потомке. Са академиком Екмечићем имао сам част два пута телефоном да разговарам. То је био човек мира и изузетне снаге, који је за разлику од свих нас, који смо у политичкој страсти неретко ишли и лево и десно и испод граница пристојности, савршено осећао шта је потребно српској души и срцу. Увек када би и сам осетио да је помало претерао, вратио би се на српску главу и доносио непогрешиве закључке", закључио је председник Вучић. 
 
Београд, 04. октобар 2022. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).