Председник Вучић присуствовао промоцији најмлађих официра Војске Србије

Вести

17.09.2022. - 16:25

Председник Вучић присуствовао промоцији најмлађих официра Војске Србије

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас свечаности поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, а током церемоније одржане испред Дома Народне скупштине Републике Србије прочитан је и указ председника Републике о произвођењу кадета у чин потпоручника. Председник Вучић је најуспешнијим младим официрима доделио пиштоље са посветом уз поруку да је Србија богатија за још једну генерацију потпоручника, додавши да је у питању генерација која не памти ратове и изразио наду да ће и будуће генерације кадета бити лишене тешког бремена прошлости, али свесне свог задатка у миру као и у рату.

Председник Вучић присуствовао промоцији најмлађих официра Војске Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
”Поштовани најмлађи потпоручници Војске Србије, честитам вам завршетак школовања на Војној академији и Медицинском факултету Војномедицинске академије и ваше прве официрске чинове. Ви, као кадети Војне академије, баштините богату традицију једне од најстаријих и најпоштованијих образовних институција наше земље. Гледајући кроз историјску призму, стварање модерне Србије и обнављање њене државности незамисливо је без учешћа и великих домета наше војске. Само војска из народа и дубоко укорењена у његовој слободарској души могла је онако да се брани у Првом и Другом светском рату, на Кошарама, Паштрику, Качанику. Ова свечаност је израз поштовања које грађани Србије имају према решености наших најмлађих официра да буду део система одбране Републике Србије. Бирајући професију официра, која подразумева заветни однос са отаџбином, они на недвосмислен начин исказују своје родољубље”, поручио је председник Вучић. Он је нагласио да Република Србија има своје стратешке циљеве и интересе, да се жели просперитет и развој, срећан и безбедан живот свих грађана и да млади људи своју будућност пројектују и нађу у својој земљи, попут нове генерације потпоручника Војске Србије којима је поручио да ће држава учинити све да им подигне животни стандард кроз највеће повећање плата у модерној историји.  
 
Председник Вучић присуствовао промоцији најмлађих официра Војске Србије

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је подвукао да је Србија опредељена да следи пут војне неутралности одмереним и сигурним кораком, без претњи и изазивања страха и зебње за стабилност било кога, али и уз вођење рачуна о сваком човеку спремном да носи војну униформу или да на други начин доприноси безбедности Србије. 
 
”Поштовани најмлађи потпоручници Војске Србије, драга наша децо, ви, који сте изабрали официрски позив, свакако знате да су у нашој традицији официри људи који са својом државом ступају у заветни однос, који су јој одани до самопожртвовања и спремни да јој служе и да је бране по сваку цену. У свим анкетама, деценијама уназад, српска војска је најцењенија државна институција. Србија своју војску цени. Србија своју војску воли. Србија о својој војсци пева. Србија зна шта јој војска значи. Видели смо то и када смо се борили против поплава и када је требало брзо организовати болнице. Сви знамо шта значи присуство наше војске у Копненој зони безбедности, а учешће Војске Србије у мировним мисијама широм света значајно доприноси међународном угледу Србије. Ипак, без вас, без ваших завета Србији, без ваших способности и знања, сви наши напори били би узалудни јер победе на Церу и Колубари извојевала је српска војска, њене војводе, њени официри и војници. Ко зна тај и може. Ко нема страха иде напред. Темељећи ову изреку на херојским делима наших славних предака, војвода Мишић умео је личним знањем и храброшћу да подстрекне дух своје војске. Данас и сутра овом изреком руководићете се ви”, рекао је председник Вучић. 
 
Председник Вучић присуствовао промоцији најмлађих официра Војске Србије

Фото: Танјуг / Тара Радовановић

 
Председник је навео да економски напредак Србије доноси све већу добробит нашој војсци која после много година занемаривања поново набавља најсавременије наоружање и опрему и изводи све више најсложениих и најзахтевнијих вежби са бројним партнерима из целог света. 
 
”Не сумњајући ни трен у ваше родољубље, знање, храброст и ратничку способност, сматрам и надам се да ви никада нећете имати разлога да поновите величанствене подвиге својих претходника. Од срца вам желим да ваше официрске каријере буду попут вашег стројевог корака: сигурне и одмерене. Да се тој сигурности и одмерености други науче од вас и да ваш данашњи дефиле буде омаж српским официрима. Српски војнички морал је вертикала којој тежи цело наше друштво, јер он представља највише универзалне вредности витештва и човечности”, поручио је председник Вучић. Он је, током свог обраћања, захвалио и родитељима и наставницима на томе што су најмлађе српске официре васпитали и обучили да свој свети позив обављају у духу родољубља. 
 
”Они који прете данас Србији и нашем народу никада нису разумели колика је наша чврстина, наша решеност и одлучност да чувамо оно што је наше. Ми само хоћемо да будемо своји на своме и зато никоме нећемо дати ни Косово и Метохију, нити било који други део, чак ни педаљ наше земље, наше отаџбине Србије. Живели најмлађи официри наше војске! Живела Србија!”, закључио је председник Вучић. 
 
Београд,
17. септембар2022. године 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).