Председник Вучић присуствовао састанку са представницима Националног конвента о Европској унији

Вести

03.10.2020. - 12:56

Председник Вучић присуствовао састанку са представницима Националног конвента о Европској унији

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је данас састанку са представницима Националног конвента о Европској унији који је имао за циљ да омогући дебату представника цивилног друштва са највишим званичницима Србије о кључним аспектима приступања Србије Европској унији. Теме састанка су биле спољна политика Србије и перспективе дијалога Београда и Приштине. 

Председник Вучић присуствовао састанку са представницима Националног конвента о Европској унији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Сукоб Јерменије и Азербејџана показао је колико су опасни тзв. замрзнути конфликти, јер све што је замрзнуто једног дана неко ће да "одрмзне". У том конфликту видели смо апсолутну немоћ комплетне међународне заједнице. То је нама за наук. Ситуација у свету се променила, постоји више партикуларних интереса и морамо да будемо спремни у сваком тренутку да сачувамо земљу. Против сам задржавања замрзнутог конфликта било где на Балкану, укључујући и код нас",  истакао је председник Вучић на састанку Националног конвента о ЕУ. Он је додао да је од пресудног занчаја да покушамо да направимо компромис са Албанцима, као што треба да урадимо све што можемо да не допринесемо разбуктавању било каквих додатних страсти у Босни и Херцеговини јер  не може да каже да није забринут због ситуације и порука које добијамо и са те стране реке Дрине. 
 
Председник Вучић је навео  да је најважније  да Србија жели да очува мир и стабилност, што није флоскула, већ се то мора урадити готово по сваку цену. Он је поручио да је ситуација у свету комплексна и да се Србија, као мала земља на раскршћу путева која има проблема са територијалним интегритетом, налази у посебно тешкој ситуацији.
 
"Не морам да говорим колико сам представника различитих земаља, који су желели да ми указују на потенцијално кршење Резолуције 478 по питању Јерусалима, подсетио да су сви већ одавно прекршили Резолуцију 1244 и да не хају због тога", рекао је председник Вучић. Он је истакао  да комплетна спољна политика Србије има два основна циља, а то су: позиционирање земље и очување стабилности и мира у региону, и економски напредак државе. 
 
Председник Вучић присуствовао састанку са представницима Националног конвента о Европској унији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је навео да жели да подсети да је Србија, у последњих пет година нарочито, после изведених економских реформи и фискалне консолидације, не само лидер на Западном Балкану, већ и међу најуспешнијим европским земљама, убедљиво по стопи економског раста, у борби против корона вируса и стању буџетског дефицита, а од мање и средње развијених земаља - по односу јавног дуга и БДП-а. 
 
"То смо успели верујући у свој рад, труд, упркос скептичности свих. Успели смо захваљујући огромном броју инвестиција, које је држава успела да диверсификује", рекао је председник Вучић и додао да је Србија, у првих седам месеци, упркос пандемији, имала 1,615 милијарди евра директних страних инвестиција, што је готово нестваран резултат. Он је најавио да ће се држава посебно посветити зеленој агенди, али неће бежати од реиндустријализације земље, иако у Европи раде на деиндустријализацији. 
 
Председник Вучић је истакао да је Србија стопу незапослености са ранијих 29,5 одсто свела на историјски минимум од 7,3 одсто. Он је нагласио да је важна политичка снага, колико може једна држава да остварује добре контакте, уговоре са различитим земљама и организацијама, да се политичка моћ огледа у прављењу савеза, те да је још важна снага економије, војске, али и здравства. 
 
 "Налазимо се на европском путу, наставићемо да се боримо за убрзање евроинтеграција, али се нећемо одрицати права на мишљење, права да искажемо истину било коме.  Поносимо се што је Србија независна држава која самостално доноси одлуке", поручио је председник Вучић. 
 
Председник Вучић присуствовао састанку са представницима Националног конвента о Европској унији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Координаторка Националног конвента за ЕУ Наташа Драгојловић изјавила је да је за Србију питање Косова и Метохије "питање свих питања" и да  управо оно одређује односе Србије са ЕУ, САД, као и односе у региону и са другим државама. 
 
"Требало би и да се запитамо како ће изгледати наши односи са њима, када се једном питање Косова и Метохије реши и шта ће остати од стратешких партнерстава насталих само или претежно у том контексту. Да бисмо се сложили око стратешких интереса, потребан је дијалог у друштву о томе шта су за Србију стратешки интереси, како да их остваримо и уз помоћ којих савезника, али и како да допринесемо да се други око нас развијају", рекла је  Наташа Драгојловић и истакла да је председник Вучић одговорио на иницијативу радне групе за поглавље 35 да се поново обнови унутрашњи дијалог о потенцијалним питањима Косова и Метохије. Она је навела да дијалог треба да омогући свестрано и свеобухватно сагледавање комплексности тренутка у коме се налази читав свет и Србија на измаку 2020. године, када је све под знаком питања - концепти, иделологије, савезништва досадашња пракса и начин живота у сваком његовом семгенту. 
 
Председник Вучић присуствовао састанку са представницима Националног конвента о Европској унији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Координаторка Националног конвента за ЕУ је рекла да се све много променило од децембра 2019. године када је усвојена нова Страгегија националне безбедности Србије, документ који штити националне интересе наше земље у свим областима живота и који је кровна стратегија из које би требало да произађу и све друге стратегије. 
 
"Њихово креирање и спровођење подразумева заједничко ангажовање свих актера у друштву, и владиних и невладиних. У нашем случају и према тој стратегији, једином документу којим су дефинисани сви национални циљеви Србије, приступање Србије ЕУ и европска интеграција спадају у један од кључних националних интереса",  нагласила је Наташа Драгојловић  и додала да угрожавање тих интереса треба сматрати угрожавањем безбедности Србије. Она је истакла да се циљеви и национални интереси морају поставити под дејством свих криза са којима се свет суочава и да средства треба усмерити на најреалније претње, а тренутно је то јавно здравље грађана. 
 
Председник Вучић присуствовао састанку са представницима Националног конвента о Европској унији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је, после првог дела састанка са Националним конвентом о ЕУ, захвалио Наташи Драгојловић која је успешно организовала данашњи скуп, као и свима на учешћу на отвореној, понекад мирној и конструктивној, а понекад жестокој расправи. 
 
"Имали смо отворене разговоре. По неким питањима смо сагласни, по многима нисмо. Ја сам саслушао њихове примедбе, а они моје одговоре. Добро је да разговарамо и да постоји таква врста дијалога у друштву“, закључио је председник Вучић и нагласио да Србија нема бољи пут од европског пута и да ће наставити тим путем, уз очување традиционалних пријатељстава.
 
Београд,
03. октобар 2020. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).