15.05.2018

Председник Вучић у Диселдорфу

Председник Републике  Србије Александар Вучић састао се данас  са председником Владе немачке покрајине Северне Рајне Вестфалије Армином Лашетом у Диселдорфу. 

Председник Вучић је,  након састанка, истакао да се разговарало  о политичким темама и европском путу Србије, за шта смо добили подршку од председника Владе Северне Рајне Вестфалије, те  додао  да се разговарало и са представницима немачких компанија.

"Ми смо трговинском разменом са Немачком изузетно задовољни, са Северном Рајном Вестфалијом такође, али очекујемо још већи број  инвеститора", рекао је председник  Вучић и  истакао да је  прошле године   трговинска размена између Северне Рајне-Вестфалије и Србије  износила близу 620 милиона евра.

Председник Србије је  подвукао да су одржани одлични састанци и да се разговарало  о сарадњи Србије и немачке покрајине.

„Много тога можемо да научимо и ми ћемо ту прилику и пријатељство Лашета према Србији користити“, рекао је председник Вучић.

Председник  Владе  Северне Рајне Вестфалије Армин Лашет је рекао да је са председником Вучићем имао веома отворен и добар разговор  и  подвукао да је посета председника Србије добра прилика за рад на још бољој сарадњи у будућности.

"Покрајина Вестфалија налази се иза Баварске што се тиче инвестиција, али надамо се и охрабрујемо предузећа да напредују у том погледу и даље инвестирају у Србију", рекао је председник те немачке регије.  Он  је, говорећи о процесу придруживања Србије Унији, констатовао да немачка канцеларка Ангела Меркел цени реформе које Србија у овом тренутку спроводи  и  да постоје велике могућности за повећање економске сарадње конкретним пројектима, инвестицијама  и новим пословима.

Председник Вучић  је, након сусрета,  присуствовао  Пословном форуму Србија - Северна Рајна Вестфалија, где је у привредно-политичком дијалогу учествовао са бившим специјалним Координатором Пакта стабилности Бодом Хомбахом.

"Имамо пет милијарди трговинску размену са Немачком. То ће бити више него двоструко више  у односу на пре пет година. Мислим да то довољно говори колико је Србија другачије виђена, колико је поштована  и колико Србија напредује у европским и светским оквирима. На нама је да покажемо и своју лојалност као партнери Немачкој, али да покажемо и марљивост, жељу да радимо и да унапређујемо правни систем наше земље", рекао је председник Вучић.