kipar_velika.jpg

Вести

30.11.2018. - 19:48

Председник Вучић у посети Никозији

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је данас у Никозији, где се састао са председником Републике Кипар Никосом Анастасијадесом и где je одржана друга заједничка седница влада Републике Србије и Републике Кипар.

Председник Вучић је дочекан испред Председничке палате уз највише државничке почасти, након чега је  положио венац на споменик Макариосу III. По завршетку заједничке седнице две владе, надлежни министри су, у присуству два председника, потписали билатералне споразуме из области спољних послова, дијаспоре, европских интеграција, образовања и спорта.

Председник Вучић је, након састанка и седнице две владе, рекао да је председник Републике Кипар прихватио његову молбу да се ангажује на међународном плану.

"Замолио сам га да европске партнере упозна и упозори на могуће последице потеза Приштине и он ми је рекао да ће упутити писмо свим лидерима. Захвалан сам, јер знам како се чује његов глас у свим европским метрополама“, изјавио је председник Србије.

„Покренули смо много тема и можемо много тога и урадити по другим вaжним питањима, да купујемо, на пример, више кипарске робе. Веома сам задовољан оваквим сусретима и поносан сам што представљам своју озбиљну државу, као што добро знам колико је озбиљан и поносан народ Кипра. Живело пријатељство Србије и Кипра“, поручио је председник Вучић и додао  да, као председник Србије, жели посебно и нарочито да изрази захвалност председнику Кипра на озбиљном и одговорном приступу решавању свих проблема који у Европи данас постоје, да захвали на искреној подршци коју пружа Србији на њеном европском путу, као и у очувању територијалног интегритета и суверенитета.

Председник Вучић у посети Никозији

Фото Танјуг, Зоран Мирковић

"Захвалио бих се и грађанима Кипра, који преко свог председника и Владе подржавају српски народ и грађане Србије, јер су грађани Србије увек и на сваком месту били уз кипарски народ, руководство Кипра. Увек ћете моћи да рачунате на нашу подршку у свим организацијама широм света", истакао је председник Вучић.

"Имаћемо трећи сусрет између Србије и Кипра у Србији, али ћемо бити и домаћини трилатералног сусрета Србије, Кипра и Грчке, и са великим задовољством ћемо са нашим пријатељима разматрати све видове сарадње у друштвеним областима, од размене знања и сазнања у области просвете и културе... Или, да видимо како и на који начин да користимо бар део гаса који би могао да дође до Србије преко Бугарске из Ист меда, иако смо ми највећим делом ослоњени на руски гас“, најавио је председник Србије након сусрета са председником Анастасијадесом.

Председник Републике Кипар Никос Анастасијадес је истакао да Кипар поштује суверенитет и територијални интегритет Србије, као и њен пут ка ЕУ.

"Поновио сам јасан и изричит став Кипра према којем, услед непостојања одговарајућег решења прихватљивог за обе стране о статусу, Кипар сматра да је једнострана проглашена независност Косова незаконита. У исто време поновио сам јасан став кипарских власти о поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије", нагласио је председник Кипра и додао да његова земља сврстава Србију међу прве кандидате за приступање Европској унији. Он је истакао да је заједничка седница влада две земље  била прилика да се размене мишљења у вези са даљим учвршћивањем сарадње у већ постојећим секторима деловања, и проширивању те сарадње, као и да је договорено одржавање српско-кипарског форума на Кипру, у циљу јачања економских веза.

"Изразио сам захвалност Владе и свих нас за сталну подршку Србије у решавању кипарског питања", рекао је председник Анастасијадес.

Председник Вучић је завршио једнодневну посету Никозији састанком са архиепископом Нове Јустинијане и свег Кипра Хризостомосом II.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).