foto-1.jpg

Вести

06.10.2021. - 19:05

Председник Вучић у посети Републици Словенији

Председник Републике Србије Александар Вучић учествовао је на Самиту лидера Европске Уније и Западног Балкана, на ком је усвојена Декларација у којој лидери ЕУ дају недвосмислену подршку европској перспективи Западног Балкана и потврђују посвећеност процесу проширења заснованог на "кредибилним реформама партнера", уз нагласак на важности "јачања интеграција и капацитета апсорбције нових чланица" од стране саме ЕУ.

Председник Вучић у посети Републици Словенији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је након Самита ЕУ-Западни Балкан изјавио да постоји перспектива проширења ЕУ, али да немају све земље чланице "исти апетит" за проширење. 
 
„У име Републике Србије, задовољан сам чињеницом да су председници и премијери земаља ЕУ, четири сата са нама разговарали о будућности Западног Балкана. У име Србије захвалио сам на помоћи и подршци, инвестицијама и новцу који порески обвезници ЕУ улажу у нашу земљу. Говорили смо о томе да постоји перспектива проширења и јасно је да постоје стратешки интереси ЕУ на том европском простору“, истакао је председник Вучић и додао  да је на Самиту владала позитивна атмосфера и да се домаћин, председник Владе Републике Словеније Јанез Јанша, све време борио за јаснију европску перспективу земаља Западног Балкана. 
 
Председник Вучић у посети Републици Словенији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Чини ми се да смо одговорном и озбиљном политиком себе представили на добар начин и верујем да у наредном периоду позицију у ЕУ можемо да поправимо", рекао је председник Вучић и пренео да је имао много билатералних разговора: са грчким премијером  Кирјакосом Мицотакисом, који је рекао да ће Атина наставити да подржава територијални интегритет Србије, са председником Републике Француске, мађарским премијером, шпанским премијером, премијером Републике Словачке, председником Румуније, председником Европског савета Шарлом Мишелом и многим другим европским лидерима. 
 
Председник Вучић је навео да је и са председником Владе Републике Хрватске разговарао о односима наше две земље, као са премијерима Републике Албаније и Републике Северне Македоније, Едијем Рамом и Зораном Заевим. 
 
Председник Вучић боравио је у дводневној посети Републици Словенији, где је првог дана присуствовао Самиту шефова држава и влада из редова Европске народне партије и оценио да је, после губитка немачке Демохришћанске уније на изборима, снага Европске народне партије концентрисана у централној и источној Европи.
 
 
Брдо код Крања,
06. октобар 2021. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).