Председник Вучић у радној посети Француској

Вести

29.05.2018. - 23:31

Председник Вучић у радној посети Републици Француској

Председник Републике Србије Александар Вучић  учествовао је данас на годишњем састанку Европског савета за међународне односе, у Паризу, у оквиру којег је одржан панел на тему Западни Балкан: Европска унија и такмичење великих сила.

Председник Вучић је, након састанка,  рекао  да није реално да се Европа бави Србијом и Западним Балканом на дневном нивоу, јер има превише својих спољних и унутрашњих проблема и да зато треба да се бавимо сами собом и  стварамо услове за напредак, и уопште, и на путу ка ЕУ.
 
„Моја идеја данас, која је поздрављана од многих, је да почнемо да радимо за себе. На Балкану је, за разлику од осталих,  био другачији приступ - углавном су сви гледали како кога да саплету, а моја жеља и мој приступ је да помажемо једни другима и да сами размишљамо о својој будућности”, рекао је председник Вучић, говорећи о позицији Србије у односу на евроинтеграције, и додао да је и даље уверен  да земље региона пре чланства у ЕУ треба да направе јединствено тржиште Западног Балкана.
 
„Такође, да направимо јединствен систем субвенција за оне који долазе да улажу у наш простор, да пробамо да поједноставимо нашу трговину, проток  робе, људи и капитала... Када то направимо, ми ћемо бити бољи. Тада ће нас много више желети у ЕУ, наше привреде ће бити снажније, наши људи ће бити богатији”, нагласио је председник  Вучић и  изразио наду да ће земље Западног Балкана разумети да сами треба  да мењамо  будућност.
 
„То не зависи само од оних који нас посматрају са стране, било да су из Брисела или неког другог центра. Много тога зависи од нас и много тога можемо да променимо - да људи осећају бољитак, виде напредак и да разумеју да наше реформе њима доносе бољи живот”, нагласио је председник Србије.
 
Председник Вучић је рекао да Европа има много својих проблема, али да је важно што су и немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон рекли да Западни Балкан не сме да буде остављен по страни.
 
„Наше је да наставимо да радимо по бројним питањима владавине права, али и да унапређујемо српску економију”, закључио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).