Председник Вучић учествовао на панелу „Европска унија и Србија: Заједничка судбина?“

Вести

15.10.2019. - 18:16

Председник Вучић учествовао на панелу „Европска унија и Србија: заједничка судбина?“

Председник Републике Србије Александар Вучић и бивши председник Европског савета и премијер Белгије Херман ван Ромпеј разменили су ставове и искуства данас на конференцији "ЕУ и Србија, заједничка судбина? Белгијска перспектива", на тему европске перспективе Србије и белгијског искуства, и сагласили се да обе земље виде мир, стабилност и демократију као кључне заједничке вредности.

Председник Вучић учествовао на панелу „Европска унија и Србија: Заједничка судбина?“

Фото Председништво/ Димитрије Голл

Председник Вучић истакао је да је Србија на европском путу, али је указао на велике разлике између рационалног приступа и емоција код грађана.
 
"Увек ћу моћи да промовишем идеје ЕУ, то је у најбољем интересу Србије. То су вредности које ми прихватамо. То је најбољи пут за Србију и ми ту припадамо. Да направимо прави напредак за земљу и људе. Али важно је истаћи разлику између рационалног и емотивног схватања ЕУ које постоји код наших људи. Србија је увек била поуздан партнер ЕУ, али морамо да водимо рачуна о себи, својој економији и најбољим интересима за нашу земљу“, рекао је он.
 
Председник Вучић је подвукао да постоји много ствари према којима људи имају колективно сећање и да то може бити проблем за пласирање идеја, те да ће то бити случај и наредних десет година, али да и даље постоји јасна већина за европски пут Србије, а она се заснива на рационалним елементима.
 
Председник Вучић је истакао да је увек боље бити "део клуба, него ван њега", подсећајући да 67 одсто укупне трговинске размене Србија има са ЕУ, уз 11 одсто са земљама региона, тако да је 78 одсто са земљама које су део овог простора, а само 20 одсто са свим другима заједно.
 
Такође, је подсетио и да је 80 одсто директних страних инвестиција из земаља ЕУ, као и да је наш извоз за 71 одсто усмерен на земље ЕУ. Он каже и да је нормално да бирамо демократске вредности ЕУ.
 
Председник Вучић учествовао на панелу „Европска унија и Србија: Заједничка судбина?“

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је поновио да је Србија на европском путу и мишљење да би могла бити следећа земља која би могла бити примљена у чланство ЕУ.
 
Председник Вучић је рекао да се он осећа као Европљанин, као и свако ко се налази у сали у којој се води разговор, јер Србија јесте и била је део Европе, али је указао да би на спомен ЕУ, већина људи у Србији одмах рекла - не ради се о разликама између Пољске и Украјине или њиховом БДП-у, већ се ради о Kосову.
 
"Оно што ми видимо је притисак и још више притиска по питању Kосова. То је наш проблем", рекао је председник Вучић.
 
Бивши председник Европског савета и премијер Белгије Херман ван Ромпеј рекао је да се кључ просперитета не налази ни у Пекингу, ни у Москви, ни у Анкари већ у Бриселу, као и да очекује да ће ЕУ створити климу поверења кључну за решавање косовског проблема.
 
Ван Ромпеј је оценио да би Србија у ЕУ могла да буде мост за овај део Европе како би се боље повезале и Бугарска, Руминија, Kипар и друге земље.
 
"Србија може пуно да допринесе томе и буде мост између истока и запада Европе. Ми смо део исте културе и цивилизације. Ту се ради о духу изградње мостова између два тела Европе и Србија може да одигра важну улогу у том процесу. Знам да постоје препреке ка чланству, али када дођете до резултата забoравићете на те препреке. Зато наставите да прескачете те препреке које вас доводе до разочарења", поручио је Ромпеј.
 
Kосово је један од кључних елемената да се постигне споразум о приступању ЕУ, и то је једно тешко питање, без кога се европски процес не може окончати, рекао је Ван Ромпеј упитан које су препреке за улазак Србије у ЕУ.
 
Изразио је очекивање да ће косовски проблем, када се поврати поверење бити решен као што је то био случај и са Северном Македонијом.
 
Председник Вучић учествовао на панелу „Европска унија и Србија: Заједничка судбина?“

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Ван Ромпеј је рекао да разуме председника Србије који каже да су за економски развој потребни и други партнери.
 
"Немамо ништа против тога, и ми желимо да привлачимо кинеске инвестиције. Kина је добродошла и треба да имамо и сјајне односе са Русијом, али то сада није лако због дешавања у Украјини", рекао је Ван Ромпеј и додао да је ситуација са Турском још компликованија.
 
Ван Ромпеј је оценио да је за Србију важно да има што више пријатеља, али да су предности које те земље могу да донесу много мање од онога што ЕУ може да донесе.
 
Ми смо ваш најбољи трговински партнер, инвеститор и тако ће остати у будућности, рекао је Ван Ромпеј и додао да је географија још један снажан везујући аргумент јер је познато да је Србија увек највише трговала са онима који су јој били најближи.
 
Председник Вучић рекао је да ће Србија наставити да води независну спољну политику, као и да је то потпуно у складу са европским интеграцијама као стратешким опредељењем наше земље.
 
Он је рекао да су европске интеграције стратешки циљ Србије, али да је истовремено важно јачање независности Србије по питању спољне политике.
 
"Ако анализирате ситуацију унутар ЕУ, видите да свака земља има право вета по различитим питањима и да то омогућава независан статус тим земљама", рекао је председник Вучић.
 
Председник Вучић учествовао на панелу „Европска унија и Србија: Заједничка судбина?“

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Kаже да је инсистирао на томе и из неких других разлога, како је рекао, пошто су нам држали повремено предавања људи из различитих организација и институција неких држава, нарочито када је реч о односу Србије према Kини и нешто мање по питању односа са Русијом и Турском.
 
"Грађани Србије неће питати вас Ромпаје зашто не живе боље и зашто одлазе људи и да ли ће држава моћи да повећа плате медицинским сестрама за 15 одсто... Ми морамо да водимо рачуна о самима себи. Али, то не значи да бисмо били нелојални Европској унији, као што су то неке државе чланице које су добиле све од ЕУ, али су искористиле прву прилику да окрену леђа ЕУ", нагласио је председник Вучић.
 
Поручио је да је Србија увек била врло одан и поуздан партнер, али да морамо да водимо рачуна о себи и да ће тако наставити да ради и убудуће.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).