Председник Вучић учествовао на самиту "Отворени Балкан" у Охриду

Вести

08.06.2022. - 21:46

Председник Вучић учествовао на самиту "Отворени Балкан" у Охриду

Председник Републике Србије Александар Вучић боравиo je у Охриду, где jе учествоваo на самиту Отворени Балкан и, том приликом, поручио да је ова иницијатива идеја људи који хоће да сарађују и који хоће будућност у заједништву, те да она припада балканским народима.

Председник Вучић је изразио уверење да ће све више грађана Северне Македоније, Србије и Албаније, али и других земаља региона, подржати иницијативу Отворени Балкан
 
"Ово је наша иницијатива, инцијатива људи са Балкана, оних који схватају да морају да се повезују и да морају сами да решавају проблеме. Све што смо радили, и у економији, и све оно што је важно за грађане, одражава се у односима Северне Македоније, Србије и Албаније. Готово да немамо билатерална отворена питања, немамо никакавих захтева ни према коме, сем да будемо пријатељи и радимо у корист грађана", поручио је председник Вучић и нагласио да су заједничка сарадња и напредак једино што нико не може да спречи, "већ зависи директно од нас". 
 
Председник Вучић учествовао на самиту

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Желимо да пољопривредници буду задовољнији, јер могу више да извезу, да имамо више туриста, да и једни и други живимо боље, да размишљамо шта можемо добро да урадимо", истакао је председник и посебно захвалио европском комесару за проширење и суседску политику Оливеру Вархељију што је дошао на скуп да подржи иницијативу. 
 
Председник Вучић је изнео и свој предлог за јачање сарадње пред зиму. 
 
Председник Вучић учествовао на самиту

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Важно је да формирамо радне групе одмах или на следећем састанку, пре великог самита који имамо и сајамских манифестација крајем лета у Београду. Да формирамо радне групе које ће да брину како да превазиђемо тешкоће у снабдевању намирницама и енергентима. То је у највећем интересу наше три земље, али и целог Балкана", навео је председник и додао да Србија очекује да стигну хеликоптери који су купљени за гашење пожара, а будући да нас чека топло лето, поручио је да ће Србија бити спремна да интервенише и помогне албанским и македонским пријатељима, док исто очекује и од њих, у неким другим областима. 
 
Премијер Републике Северне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је да су земље на Западном Балкану у условима кризе и рата у Украјини међусобно упућене једне на друге, те да је ово време великих изазова које тражи заједништво. 
 
Председник Вучић учествовао на самиту

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Отворени Балкан је наша задужбина за мир и већ је дао прве резулате за грађане и привреднике. То је наша визија о Балкану, да је интегрисан и да мир и стабилност више нико не доводи у питање. Желимо и више инвестиција, тражимо да ЕУ подржи наш напор. Иницијатива ће постати све атрактивнија“, рекао је премијер Ковачевски и објаснио да је циљ иницијативе да се убрза кретање људи, робе, капитала и услуга, као и да се повећа конкурентност привреда и стандард грађана. 
 
Председник Владе Републике Албаније Еди Рама поручио је да на Западном Балкану, у условима рата у Украјини, треба да се разговара још отвореније, те да у условима кризе треба да се појача сарадња у региону. 
 
"Рат у Украјини чини да иницијатива Отворени Балкан буде још нужнија него што је била пре", истакао је албански премијер. 
 
Председник Вучић учествовао на самиту

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић, који је на Самиту Отворени Балкан у Охриду присуствовао као посматрач, поручио је да је до сада учествовао на разним скуповима, али да је овај "дефинитивно ново лице" Западног Балкана и апеловао да на следећем оваквом окупљању буде шест, а не пет лидера. 
 
"Све теме које су третиране искључиво се односе на животни стандард грађана, било да се ради о слободном промету, пољопривреди, енергетици, туризму, активној кризи или великим инфраструктурним пројектима. Ово је дефинитивно један нови приступ и представља заокрет у односу на оно што су до сада биле теме. Прошлост не можемо да променимо. Све што можемо је да променимо будућност", рекао је црногорски премијер на завршној конференцији за новинаре после Самита и истакао да ће свака иницијатива која може да води ка било каквом прогресу и помирењу имати подршку Владе Црне Горе. 
 
Председник Вучић учествовао на самиту

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председавајући Већем министара Босне и Херцеговине Зоран Тегелтија рекао је да, нажалост, у БиХ не постоји консензус око Отвореног Балкана из политичких разлога, иако га апсолутно подржавају и пословна заједница и грађани. 
 
"Искрено се надам да сам последњи који говори као посматрач или гост Отвореног Балкана", рекао је Зоран Тегелтија. 
 
Председник Вучић учествовао на самиту

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
На самиту регионалне иницијативе Отворени Балкан потписано је више споразума и меморандума о сарадњи три земље чланице: Споразум о сарадњи на Западном Балкану у области признавања диплома и научних признања издатих у високошколским установама и другим овлашћеним институцијама, Меморандум о разумевању и сарадњи у области туризма за Западни Балкан, Меморандум о разумевању и културној сарадњи на Западном Балкану, као и Меморандум о разумевању и сарадњи пореских управа на Западном Балкану.
 
Охрид,
08. јун 2022. године
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).