Председник Вучић уручио одликовања поводом Видовдана

Вести

29.06.2021. - 14:59

Председник Вучић уручио одликовања поводом Видовдана

Председник Републике Србије Александар Вучић уручио је данас, поводом Видовдана, одликовања заслужним појединцима и институцијама и поручио да је видовданско предање најчвршћа спона која повезује српски народ.

Председник Вучић уручио одликовања поводом Видовдана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Поносан сам што сам данас овде са вама и не само због видовданског предања, које представља најчвршћу спону која повезује наш народ, већ и због тога што сам заједно са људима који су много урадили за нашу земљу", рекао је председник Вучић и додао да су лауреати много допринели како угледу Србије, тако и јединству српског народа. 
 
Председник Вучић је истакао да су, свако у својој области, заслужили и више од овог признања јер су међу њима људи који су доносили радост у спорту, уживање у култури и уметности, сигурност, безбедност и слободу у области унутрашњих послова, одбране. 
 
"Овде су људи који су нам спасавали животе и који су својом одговорношћу и озбиљношћу показали колико трудом и радом могу да направе разлику", нагласио је председник Вучић и подсетио да се слика наше земаљске стварности и идеали којима као народ стремимо стапају  у једно огледало., као и да је Газиместан родно место и средишња тачка нашег трајања.

Председник Вучић уручио одликовања поводом Видовдана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић подсетио се речи светог оца Јустина да се „са косовске осматрачнице врши смотра над целокупном историјом нашом, од Косова до данас. Врше је Свети Сава и Свети косовски кнез Лазар" и подвукао да све што сачињава нашу историју они мере мером видовданске етике, као и да нам је као народу лакше јер имамо поуздано мерило за своје одлуке, за своја прегнућа, за подвиге и, кад заповедају идеали -  за жртвовање. 
 
"Зато је наша историја величанствена, а наши преци и јуначки узори, кроз све битке од Газиместана до Кошара, достојни нашег најдубљег поштовања и захвалности. Владика Николај је у свим својим беседама, од Охрида до Лондона говорио да нас је баш Косово учинило великим народом. Оно је наша народна Голгота и, у исто време, наше народно васкрсење – духовно и морално", истакао је председник Вучић и подвукао да је Србија увек била на правој страни историје јер Лазарева глава и главе свих наших предака нису положене у гроб него у темеље. 
 
"Од Номоканона, преко Душановог законика и Сретењског устава, наша земља је почивала на принципима напредних цивилизацијских вредности, по правилу за седам корака испред оних који нам данас држе лекције о људским правима. Зато на данашњи дан, када се све види, можемо да се погледамо у очи и кажемо да у нашем народу нема ни мржње ни предрасуда према другим народима, према припадницима других вероисповести и других раса, да никада нисмо посегли за нечим туђим, али смо много зла доживели од оних којима смо 1918. донели слободу, а 1945. њихове непојамне злочине над нашим народом, над нашом мученичком децом, гурнули под тепих верујући наивно у могућност братске будућности", навео је председник Вучић и нагласио да је Видовдан час нашег сусрета не само са прошлошћу и великим узорима, већ и са самима собом. 
 
Председник Вучић је указао да на данашњи дан препознајемо колико су традиционалне српске вредности део нашег живог идентитета, као и да су одличја која ће стајати на грудима лауреата сведоци и светлећи путокази вечних видовданских вредности.

Председник Вучић уручио одликовања поводом Видовдана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"У политички веома сложеној ситуацији, која је у региону настала распадом Југославије, делови нашег народа истргнути су из државе коју су сами створили, прогнани су силом из својих завичаја или, пак, остављени да се под изузетно тешким и неравноправним условима боре за своја национална и елементарна људска права. Као њихова матица, Србија и данашњим одликовањима показује да дубоко уважава политичку борбу коју њихови политички лидери дуги низ година и систематски воде за опстанак и права нашег народа на земљи својих прадедова", казао је председник Вучић и истакао да се препознаје такође посвећена подршка Србији искрених и драгих пријатеља из иностранства. 
 
Он је напоменуо да видовдански морал указује да се у свакој професионалној области и у свакој животној ситуацији морамо самеравати са узвишеним начелима и бројним узорима хуманизма које носи видовданско наслеђе. 
 
"То представља срж нашег идентитета. Култура, духовност, однос према другом људском бићу и храброст свакако су карактеристични и најпрепознатљивији део нашег идентитета, издвојени још код Арчибалда Рајса и Ребеке Вест која се у тешким тренуцима у њеној земљи често молила „Господе, допусти да се држим српски!“. На данашњи празник, посвећен светом Виду, препознајемо прегаоце из различитих области који су значајно допринели учвршћивању и ширењу нашег идентитетског обрасца и показали космополитске размере српске културе и безграничност српске човечности", рекао је председник Вучић и подсетио да неки од њих, нажалост, нису више међу нама, те им се признања додељују постхумно, уз клањање њиховим сенима, делу које су оставили за собом и животним примерима. 
 
Председник Вучић поручио је да додела медаља и ордења представља не само одавање признања заслужним појединцима, већ и снажно подсећање да наш национални дух и стваралаштво имају бесконачну перспективу.

Председник Вучић уручио одликовања поводом Видовдана

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Огромно је културно, духовно и морално богатство, снага човекољубља којима смо свакодневно окружени и с каквим поносом можемо да говоримо о величини свога народа и своје државе", рекао је председник Вучић и још једном искористио прилику да укаже на то са колико самопожртвовања су медицински радници спашавали животе грађана и оржали функционалност здравствених служби, под притиском који је најсличнији ратним условима. 
 
Председник Вучић је навео да је држава Србија последњих година учинила много на учвршћивању идентитетског обрасца, као и да је споменичка култура постала препознатљиви визуелни идентитет данашње Србије. 
 
"Довршен је величанствени храм Светог Саве на Врачару, заиста, како би то рекао ава Јустин, као осматрачница са које светитељ бди над својим народом", казао је председник Вучић и осврнуо се на чињеницу да је оснивач средњевековне српске државе и зачетник светородне српске династије Немањића Стефан Немања први пут у историји добио споменик и своје примерено место у главном граду, као и да су откривени споменици Краљу Петру I Ослободиоцу у Новом Саду, Гаврилу Принципу и Деспоту Стефану у Београду, споменик јунацима са Кошара и друга обележја. 
 
Председник Вучић је додао и да је снимљен играни филм „Дара из Јасеновца“ о српском страдању у Независној Држави Хрватској, као и да је све то део нове политике повратка националном идентитету без кога бисмо били само безлична маса ограниченог иторијског трајања. 
 
"Свеукупни развој српског друштва, напредак и раст економије по свим параметрима, изградња саобраћајне инфраструктуре која из темеља мења развојне могућности земље и њен цивилизацијски профил, изградња снажне одбрамбене моћи, супериорна здравствена организација која је у доба короне показала престиж Србије у светским размерама, експанзија грађевинске индустрије и инвестициони бум у свим секторима, омогућило је респектабилнији статус Србије у међународној заједници и самоуверену политику заштите националних и државних интереса", закључио је председник Вучић и посебно истакао да данашњи лауреати треба да буду поносни на допринос који су дали и који дају својој земљи и своме народу. 
 
"Достојни сте", поручио је председник Вучић и додао да су они пример будућим генерацијама.
 
Београд,
29. јун 2021. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).