Пријем поводом Дана рудара

Вести

06.08.2021. - 12:46

Пријем поводом Дана рудара

Председник Србије Александар Вучић приредио је данас поводом Дана рудара пријем за жене запослене у рударству, којима је честитао празник и поручио да оне на најбољи и најхрабрији начин доприносе развоју наше земље. Председник је истакао да ће држава додатно улагати у ову грану привреде која ће проширењем капацитета додатно обезбедити посао свим запосленима у рударству и у наредним деценијама.

Пријем поводом Дана рудара

Фото Председништво

„Ово су наше хероине, јунакиње које на најбољи и најчаснији начин доприносе развоју наше Србије! Дивне жене које долазе из Колубаре, Костолца, Ресавице... Вредне, храбре, посвећене будућности Србије“, рекао је председник и подсетио да без њих и људи који раде у енергетском сектору, земља не би имала довољно електричне енергије.
 
Председник је поручио да Србија неће да се одриче својих термокапацитета, подсећајући на важност енергетске безбедности за земљу.
 
„Многе земље се већ сада суочавају са недостатком струје и гаса и драматичном повећањем цена на светском тржишту", истакао је председник Вучић и додао да Србија управо зато прати енергетске потребе привреде и грађана и да су због тога рудари изузено важни за нашу земљу.
 
Председник је казао да ће држава покушати да омогући раст зарада у Колубари, Костолцу и Ресавици, наводећи да постоје и проблеми са Сењским рудницима и Ибарским рудницима.

Пријем поводом Дана рудара

Фото Тањуг/Зоран Жестић

"Ми ћемо да се постарамо да Колубару, Костолац, али и Ресавицу држимо на ногама и да их ојачамо", рекао је председник и подсетио да нам рударство доноси најбоље извозне резултате, нагласивши да је Зиђин највећи извозник у Србији који са 1,9 одсто учествује у бруто домаћем производу, као и да очекује да ће Зиђину све више расти извоз уз рудник Чукару Пеки.
 
"У наредним годинама требало би да нам чини 3,5 до четири одсто БДП-а", рекао је председник и још једном захвалио женама запосленим у рударском сектору на пожртвованости и на огромним напорима које улажу како би наша земља имала довољно енергената.
 
У име рудара, председнику су се обратиле и захвалиле инжењерке рударстава Данијела Тодоровић из рудника Лубница – Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица, Јелена Ђурић из компаније "Зиђин копер Србија", као и геодетска инжењерка Мила Симић из басена Колубара.

 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).