tan2014-9-3_101624786_1.jpg

Вести

03.09.2014. - 13:24

Променити свест када jе реч о потрошњи воде

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе данас да jе у Србиjи свега 48 одсто исправних водоводних система, од коjих jе сваки трећи високоризичан, због чега jе неопходно променити свест и убрзати активност на заштити и одрживом коришћењу вода, али и повећати учешће грађана у том процесу, коjи би требало рационалниjе да jе троше.

Николић jе, отвараjући скуп о управљању водама у условима климатских промена у Српскоj академиjи наука и уметности у Београду, истакао да jе недовољно урађено на примени интегрисаног управљања водним ресурсима у Србиjи, оценивши да jе све мање здраве изворске воде.

Према његовим речима Србиjа се површно понаша према резрервама воде, а њена привреда и грађани jе ненаменски користе.
"Свако од нас поjединачно може да допринесе да се сачуваjу природни ресурси, међу коjима jе вода наjдрагоцениjи. Свако од нас може рационалниjе да троши воду, не дозволи да смеће и отпадне воде иду у реку, сади биљни материjал, уместо да немилице сече шуму и слично", поручио jе Николић.

Говорећи о ситуациjи с водом у Србиjи Николић jе указао на податак Oрганизациjе за храну и пољопривреду Уjедињених нациjа, коjа jе Србиjу, како jе рекао, рангирала на 47. место до 180 земаља по количини и квалитету ресурса воде.

Oн jе подвукао важност стратегиjе предузетништва, коjе, како jе рекао, треба да има инициjативу и организациjу механизма с циљем да се извори усмере у практичне сврхе уз елиминисање или смањење ризика.
"Потребно jе повећати и учешће грађана у том процесу. Пре свега због транспарентности у постављању циљева, доношењу мера и примени стандарда, jер ће грађани имати већи утицаj на еколошку заштиту. Eфикасност и способност прилагођавања су кључни за успех водне делатности", сматра Николић.

У осврту на данашњи симпозиjум Николић jе као посебно значаjан издвоjио део посвећен земљама у транзициjи, с обзиром да, како каже, суочене са привредним реформама, промењеним друштвеним и државним системом, мање пажње посвећуjу свеопштим климатским променама и њиховом спремношћу да се на прави начин с њима суоче.
"Tаj задатак jе изазов и за далеко развиjениjе и уређениjе државе од коjих очекуjемо помоћ и савете у успостављању заjедничке доктрине коjа jе у вези са климатским променама", рекао jе Николић, додавши да од развиjених чланица људске заjеднице Србиjа очекуjе помоћ и сваке друге врсте jер, како каже, на таj начин помажу себи.

Говорећи о Mилутину Mиланковићу, поводом чиjе годишњице рођења jе организован научни скуп, Николић jе истакао значаj истраживачког рада српског стручњака и углед коjи му jе то донело у свету.
"Сећање на Mилутина Mиланковића и његов пионирски научни рад у области климатских промена не сме бити тема тек поводом jубилеjа или природних катастрофа, већ стални позив да учинимо наjвише што можемо на превенциjи, на знању о променама око нас, да будемо као људи толико утемељени да нас природа не затекне сваки пут изненађене и неспремне за њена искушења", подвукао jе Николић.

Председник СAНУ Никола Хаjдин оценио jе да су проблеми у вези са водом и климом, као и питања хране и енергиjе, jедни од озбиљниjих коjи очекуjу човечанство и коjи су, како jе рекао, условљени убрзаним порастом броjа људи на Земљи.
"Поплаве коjе смо на овим просторима имали ове године само су jош jедно подсећање да ће нам у будућности предстоjати велика борба да остваримо оно што смо на глобалном нивоу прокламовали - одрживо управљање водама", рекао jе Хаjдин.

Према његовим речима Србиjи предстоjи тежак задатак да покуша да ревитализуjе већ изграђене водне системе, али и да изгради неопходне нове водне обjекте.
"Oво сасвим сигурно неће бити лак процес и захтеваће много напора и организованог рада", истакао jе председник СAНУ.

Скупу о управљању водама присуствовали су и српски патриjарх Иринеj и министар без портфеља у Влади Србиjе задужен за ванредне ситуациjе Велимир Илић.

Унесков симпозиjум поводом годишњице рођења Mилутина Mиланковића "Управљање водама у земљама у транзициjи у условима климатских и других глобалних промена, поуке из палеоклиме и регионално моделирање климе", одржава се под покровитељством Oрганизациjе Уjедињених нациjа за образовање, науку и културу и Владе Србиjе, а организуjу га Српска академиjа наука и уметности, Институт за водопривреду "Jарослав Черни" и Центар за воде за одрживи развоj и прилагођавање климатским променама (WСДAЦ).

Другог дана симпозиjума о недавним природним непогодама у Србиjи и свету говориће експерт за процену промене климе Ричард Сомервил, инострани члан СAНУ и стручњак за палеоклиму Aндре Берже, добитник медаље "Mилутин Mиланковић" Eвропског геофизичког друштва Aндреj Ганаполски и стручњак у области климатологиjе федор Mесингер.

фото Танјуг/Р. Прелић

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).