Прва гала вечера Немачко-српске привредне коморе

Вести

26.01.2023. - 22:00

Првo гала вече Немачко-српске привредне коморе

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је првој гала вечери Немачко-српске привредне коморе (АXK) и том приликом изјавио да је Немачка убедљиво најважнији српски пословни партнер и инвеститор.

Председник Вучић је на свечаности изјавио да је годишња трговинска размена између две земље достигла вредност од чак 8,2 и 8,3 милијарде евра, као и да немачке компаније у Србији запошљавају око 78.000 људи, много више него пре девет године када је он постао председник Владе, а када је број запослених био 17.500. Председник је, такође, изразио уверење да ће немачке компаније до краја 2024. директно запошљавати и 100.000 људи у Србији.
 
Прва гала вечера Немачко-српске привредне коморе

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Захвалио бих се нашим немачким партнерима на огромној подршци. Ми смо од њих много научили о томе шта значи одговорност, озбиљност, посвећеност и марљивост у раду. Зато је наша земља напредовала, неретко и брже од неких других у окружењу. Управо због присуства немачких компанија, које су мењале дубински, а не само површински, наше навике. Зато је важно да ту захвалност не кријемо и не подразумевамо, да знамо колико је важна за нашу отаџбину, јер смо захваљујући њој успели да подигнемо земљу“, изјавио је председник истичући да су у овом тренутку, преломном за цео свет, сарадња са Немачком и њене инвестиције важни за будућност Републике Србије.
 
Током уводног обраћања, председник се осврнуо и на унапређење система образовања истакавши да је увођење дуалног образовања у Србију обезбедило брже запослење и плате за оне ђаке који су из тог система изашли.
 
"Разумем да је потребно да не гледамо само у оно што је било, већ да гледамо стопе и куда ће да корачају наша деца. Важно је да добро и вредно радимо, да унапређујемо наш систем образовања", рекао је председник Вучић истичући да је то нешто што ће правити разлику између нас и других.
 
Прва гала вечера Немачко-српске привредне коморе

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Вучић је указао на то да је данас стопа незапослености најнижа у нашој земљи, али да и поред тога имамо мањак радне снаге, што је било готово незамисливо када смо имали 26 одсто стопу незапослености.
 
Председник Вучић је захвалио председнику Немачко-српске привредне коморе Милану Грујићу на огромном раду и ентузијазму и истакао да је он много урадио за сарадњу Србије и Немачке. Такође је поручио немачким инвеститорима да разумеју да ће Србија да учини све да чува мир, стабилност, добре услове, ниске цене енергената.
 
"Kада се нешто договоримо, молим вас да верујете у ову  земљу колико и верујете у нас", поручио је председник Вучић.
 
Прва гала вечера Немачко-српске привредне коморе

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Немачко-српске привредне коморе Милан Грујић поручио је да је АХК највећа билатерална комора и пословно окружење у Србији, те упутио захвалност председнику Вучићу за беспрекорну визију успешне савремене Србије, која ради, која се гради и развија кроз знање, упорност, сарадњу, пријатељства и интернационализацију.
 
"Хвала председниче на врло конкретној, корисној и активној подршци која нам даје јасне аргументе да ми и наше компаније лакше и сигурније доносимо одлуке о пословању и инвестицијама у Србији ", казао је Грујић.
 
Београд, 
26. јануар 2023. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).