Председник Вучић у радној посети Краљевини Шпанији

Вести

23.02.2022. - 21:01

Радна посета Краљевини Шпанији

Председник Републике Србије Александар Вучић боравио је у једнодневној радној посети Краљевини Шпанији  и том приликом имао одвојене сусрете са шпанским краљем Фелипеом VI и председником Владе те земље Педром Санчезом.

Током боравка у Мадриду, председник Вучић присуствовао је потписивању Уговора о купoвини два транспортна авиона C-295 Casa компаније Airbus.
 
Председник Вучић у радној посети Краљевини Шпанији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Овим уговором смо значајно ојачали нашу војску. Тиме ћемо добити, коначно, важан део наше укупне авијације, транспортну авијацију. Тај авион моћи ће да превози 79 војника или 50 падобранаца. То је важно за маневре и диверзантско деловање, превоз робе, оруђа, оружја“, појаснио је председник Републике.
 
Председник Александар Вучић захвалио се шпанским званичницима на подршци коју пружају Србији на европском путу, као и подршци поводом отварања кластера и нагласио да се током састанака разговарало и о проширењу сарадње двеју земаља.
 
Председник Вучић у радној посети Краљевини Шпанији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

"Шпанија је четврта европска економија и четврта по броју становника. Веома значајна земља за Србију и поред непризнавања Косова, настављамо да развијамо односе", нагласио је председник.
 
Председник Републике Србије Александар Вучић најавио је прву, историјску посету шпанског краља или премијера те земље Србији.
 
"Са актуелним шпанским краљем смо имали први званични састанак, то је први званични сусрет који је имао неко из Србије. Ово је била добра посета за Србију. Имаћемо велики бизнис форум са шпанским привредницима у октобру. Надам се да ћемо том приликом имати неког од наших највиших званичника, а свакако ће доћи и неко из шпанске владе“, додао је председник истичући да је све већи број шпанских инвестиција, те да расте трговинска размена, која сада износи 812 милиона евра годишње.
 
Председник Вучић у радној посети Краљевини Шпанији

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Расте и извоз Србије у Шпанију, највише због Зиђина, пошто они морају да увозе бакар за аутомобилску индустрију. Постој и велика заинтересованост шпанских привредника за Србију и то је разлог за организовање бизнис форума у октобру“, закључио је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).