Састанак са амбасадорком НР Кине и тимом кинеских лекара

Вести

01.05.2020. - 12:31

Састанак са амбасадорком НР Кине и тимом кинеских лекара

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са амбасадорком НР Кине Чен Бо, са којом је разговарао о резултатима заједничке борбе против епидемије вируса корона у Србији и помоћи коју је Кина пружила нашој земљи.

Састанак са амбасадорком НР Кине и тимом кинеских лекара

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Веома сам задовољан развојем наших односа и пријатељством. У потпуности смо анализирали односе наших земаља и поставили задатке за наредни период. Веома сам поносан на чињеницу да сам могао да разговарам са председником НР Kине Си Ђинпингом током ове кризе“, изјавио је председник Вучић. 
 
Председник Вучић и амбасадорка Чен Бо разговарали су са кинеским лекарима и стручњацима Тима за превенцију и контролу заразне болести КОВИД-19, који су пре више од месец дана дошли у Србију. 
 
Састанак са амбасадорком НР Кине и тимом кинеских лекара

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
„Имали смо изузетно добре и важне разговоре. Изразио сам велику захвалност тиму кинеских лекара и стручњака који су шест недеља у Србији. Много су нам помогли својим знањем и искуством. Показали су невероватну марљовст и посвећеност у раду. Ти људи су без својих породица шест недеља да би помогли нашој Србији. Дали су и свој психолошки допринос, наши људи су могли да виде да нисмо сами. Настављају да раде и даље и биће са нама док се будемо борили. Разговарали смо и о дигитализацији нашег здравственог система. Бескрајно вам хвала, драги пријатељи“, рекао је председник Вучић и истакао да су нам кинески лекари много помогли знањем, искуством и саветима, да су показали невероватну марљивост и изузетну посвећеност, а помагали су и у покретању лабораторије "Ватрено око" у Клиничком центру Србије, која је донација НР Кине. 
 
Састанак са амбасадорком НР Кине и тимом кинеских лекара

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је најавио да ће у Србију, у наредном периоду, стићи два воза из Кине, са различитом робом и опремом. 
 
"Очекујемо два воза, од по 40 вагона, да ускоро, око 9. маја, крену из Кине и да за двадесетак дана дођу у Србију са робом и опремом, медицинском, али и по ранијим уговорима из других области", навео је председник Вучић. Он је рекао да је НР Кина Србији омогућила набавку опреме под повољним ценама и подсетио да без помоћи Кине не бисмо могли овако да се боримо против епидемије болести КОВИД-19. 
 
"То је за нас у том тренутку био спас и нећемо то заборавити", нагласио је председник Вучић. 
 
Амбасадорка НР Кине Чен Бо поручила је да су Кина и Србија не само партнери у заједничкој борби против вируса КОВИД-19, већ ће бити партнери и на путу економског опоравка. 
 
Састанак са амбасадорком НР Кине и тимом кинеских лекара

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Данас сам разменила мишљење са председником Вучићем о билатералним односима две земље у области инфраструктре, туризма, иновација и трговине. Разменили смо мишљење и о томе како се повезује наша билатерална сарадња у оквиру иницијативе Појас и пут и механизма 17 плус 1, као и о економском опоравку", рекла је кинеска амбасадорка Чен Бо. Она је додала да је радује што у Србији има све мање позитивних случајева на вирус, као и да је група кинеских медицинских стручњака делила искуство са српским колегама, како би се епидемија ставила под контролу. 
  
"Кинеска страна је после разговора двојице председника, Си Ђинпинга и Александра Вучића, одлучила да још једном продужи боравак кинеских лекара у Србији. Хвала српској страни, Влади Србије и председнику Вучићу на поверењу", поручила је амбасадорка Чен Бо и додала да ће се они и даље заједно са пријатељима и колегама у Србији борити против вируса. Она је истакла да кинеска предузећа активно учествују у сарадњи две земље у борби против вируса и навела да је заједничка изградња лабораторија "Ватрено око" одличан пример, пошто ће тиме бити значајно повећан капацитет за тестирање, а створена је и нова могућност за даљу сарадњу. 
 
Београд,
01. мај 2020. године 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).