Састанак са делегацијом компаније "Shandong Hi-Speed Group"

Вести

28.08.2021. - 12:40

Састанак са делегацијом компаније "Shandong Hi-Speed Group"

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са делегацијом компаније Shandong Hi-Speed Group, а након састанка присуствовао је потписивању Комерцијалног уговора о пројектовању и извођењу радова на изградњи државног пута 1. Б реда, деонице брзе саобраћајнице: ауто-пут Е-75 Београд-Ниш (петља Пожаревац) – Пожаревац (обилазница)  - Велико Градиште – Голубац.

Састанак са делегацијом компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да је уговор потписан после много месеци израде идејног пројекта и борбе за што је могуће нижу цену изградње пута дугог готово 70 километара. Он је навео да је вредност радова 337 милиона евра, а да ће радови бити окончани у новембру 2024. године. 
 
"За три године ићи ћемо од Београда до Градишта за сат времена, до Голупца за сат и 15 минута. Мислим да то нико није сањао. Спајамо Србију са најлепшим делом Дунава и са једним од најлепших делова земље, са дивним народом на истоку, који смо запостављали не само 80 година, већ више од века", рекао је председник Вучић и истакао да је понуда кинеске компаније била 337 милиона евра, а прва следећа чак 407 милиона евра, те захвалио кинеским партнерима на доброј и коректној понуди. Он је прецизирао да пут неће водити уз обалу Дунава, већ се пут од Великог Градишта до Голупца скраћује, а притом се иде преко оних места која су заборављена и у којим је остало да живи мало људи. 
 
Састанак са делегацијом компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Ми овим градимо будућност за пожаревачки крај, цео Браничевски, али и Борски округ. Овим им дајемо гаранцију за будућност, да можемо да доводимо инвеститоре, а подижемо и све туристичке капацитете ", навео је председник Вучић и додао  да се тиме што пут не иде уз Дунав штити животна средина.  Он је захвалио кинеским партнерима, амбасадорки те земље у Србији Чен Бо, као и кинеском председнику Си Ђинпингу, на свој досадашњој подршци. 
 
"Не кријемо пријатељски однос према Кини, поносимо се тиме и желимо да наставимо да развијамо нашу земљу, као и наше билатералне односе", поручио је председник Вучић. 
 
Састанак са делегацијом компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Заменик директора кинеске компаније Сјин Менг рекао је да је почаствован што ће радити на пројекту изградње брзе саобраћајнице на Дунавској магистрали. 
 
"Обећавам да ће наша компанија наставити са професионалним односом према послу, да ће користити техничке предности и на тај начин допринети јачању инфраструктуре у Србији", навео је Сјин Менг и подсетио да је та компанија 2019. године успешно завршила деоницу Обреновац-Љиг на ауто-путу Милош Велики, а да су прошле године почели радови и на брзој саобраћајници Ваљево -Лајковац. 
 
Састанак са делегацијом компаније

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Амбасадорка НР Кине у Србији Чен Бо честитала је на потписивању уговора и истакла да је то нови важан резултат сарадње две земље у области инфраструктуре. Она је захвалила председнику Вучићу што придаје велику пажњу сарадњи Кине и Србије и додала да се две земље и у тешким условима пандемије залажу за економски развој земље.
 
Београд,
28. август 2021. године
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).