kurc_velika.jpg

Вести

05.11.2018. - 19:06

Састанак са канцеларом Републике Аустрије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, са којим је разговарао о  билатералним односима, дијалогу Београда и Приштине, као и приближавању ЕУ, којом Аустрија председава до краја године.

"Сматрамо да је покушај проналажења компромиса од виталног значаја за Србију, иако мали број људи то подржава. Према истраживању Демостата више од 60 одсто људи је против обавезујућег споразума са Албанцима, али 2014. и 2015. године, када смо кренули у реформе, нико није био за то, а данас бисмо, претпостављам, имали подршку 70 одсто људи", изјавио је председник Вучић, након састанка, и додао да смо спремни да се боримо за будућност.

Председник Вучић је навео да је са аустријским канцеларом разговарао и о ситуацији у региону, наводећи да су се сагласили да су мир и стабилност најважнији услов за економски напредак целог региона. Он је рекао да је аустријског канцелара замолио да помогне Србији на европском путу, како би био отворен што већи број поглавља.

"Суштина је у ономе што ћемо донети грађанима, али је то симбол нашег напретка ка ЕУ и подршке Аустрије, која је председавајућа ЕУ", објаснио је председник Вучић и истакао да су билатерални односи Србије и Аустрије  добри на политичком нивоу, а још бољи на економском, и нагласио да ће ове године трговинска размена две земље прећи милијарду евра.

„Верујем да ће Аустрија, која је један од најзначајнијих инвеститора у Србији, охрабрити инвеститоре да додатно улажу у нашу земљу“, рекао је председник Вучић.

Аустријски канцелар Себастијан Курц изразио је уверење да је могуће доћи до решења косовског питања у дијалогу Београда и Приштине и нагласио да је став аустријске Владе да треба подржати сваки споразум који води ка дугорочном решењу. Он је  рекао да званичан Беч сматра да, ако се дође до споразума који дугорочно може да обезбеди мир, неће стати на пут  том договору.

"Ми ћемо га подржати. То је став Владе. Како се мени  чини, то је и већински став у ЕУ. Не може бити задатак ЕУ да, у овако кључном процесу, буде сметња, већ мора бити подршка. Али смо свесни тога да је дуг пут до заједничког споразума", објаснио је аустријски канцелар и поручио да је важно да се дијалог настави, али да је пресудно да он буде успешан.

"Сада се јавља јединствена прилика да историја остане историја и да заједно кренемо у успешну будућност", нагласио је канцелар  Курц и истакао да људима у Србији мора бити јасно да приступ у ЕУ може бити реализован само уколико дође до решења у дијалогу Београда и Приштине.

"Као убеђени Европљанин ћу, такође, рећи да ће ЕУ бити потпуна тек када и државе Западног Балкана, а нарочито Србија, буду део Европске уније", навео је канцелар Курц и похвалио економске успехе Србије.

"Честитао сам председнику Вучићу на развоју Србије. Привредни раст од више од четири одсто је веома импресиван резултат за Србију и то је нешто што би и ми и друге земље у ЕУ желели да имамо код себе", рекао је аустријски канцелар Себастијан Курц, наводећи  да је 400 компанија из Аустрије створило око 20.000 радних места у Србији.

Београд, 05. новембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).