Састанак са министарком спољних послова Савезне Републике Немачке

Вести

11.03.2022. - 16:09

Састанак са министарком спољних послова Савезне Републике Немачке

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са министарком спољних послова Савезне Републике Немачке Аналеном Бербок, са којом је разговарао о актуелним питањима у региону и свету, као и о европском путу Србије, зеленој агенди и борби против климатских промена, али и о даљем јачању економске сарадње између Србије и Немачке, те другим важним темама од обостраног интереса.

Састанак са министарком спољних послова Савезне Републике Немачке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је истакао да је Немачка најважнији и кључни партнер наше земље у погледу економске сарадње и европских интеграција, иако по одређеним питањима имамо другачије ставове. Председник је посебно нагласио да Србија и Немачка имају одличне економске односе, што се огледа у више од 75.000 радних места у немачким компанијама које послују у нашој земљи, као и у бројним великим пројектима Немачке у Србији.
 
"Трговинска размена износи 6,5 милијарди евра, а немачке компаније су највећи инвеститор у Србији и на томе сам им веома захвалан", рекао је председник Вучић и додао да ће Србија наставити да унапређује односе са Немачком.
 
Председник је истакао да је са министарком Бербок разговарао и о стању у региону, при чему је нагласио да је Србија доследна у погледу политике која подржава очување мира и стабилности у целом региону.
 
"Недвосмислено сам говорио о поштовању територијалног интегритета Босне и Херцеговине и позиције Републике Српске унутар Босне и Херцеговине. Имамо различите ставове о односима Београда и Приштине, али смо закључили да дијалогом треба да решимо проблеме", рекао је председник, истакавши да је Србија у том погледу увек показивала спремност. 
 
Састанак са министарком спољних послова Савезне Републике Немачке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"Србија је посвећена дијалогу и не само да се увек одазивала, већ, чини ми се, на најбољи и најконструктивнији начин доприносимо напретку тог процеса, када постоји воља на свим странама", поручио је председник Вучић и додао да је једна од тема разговора са министарком Бербок била и ситуација у Украјини.
 
„Србија ће бити и остати на позицији поштовања међународног јавног права,“ нагласио је председник Вучић, захваливши се немачкој министарки спољних послова на томе „што је желела да чује ставове Србије“.
 
Председник је додао да се разговарало и о зеленој агенди и борби против климатских промена, као и о другим значајним темама од интереса за обе стране. 
 
Састанак са министарком спољних послова Савезне Републике Немачке

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
Министарка иностраних послова Савезне Републике Немачке Аналена Бербок је истакла да ће Немачка у будућности бити присутнија на Западном Балкану, као и да ће наставити да се залаже за постизање свеобухватног споразума између Београда и Приштине. Она је указала да се Србија са великим амбицијама креће европским путем, као и да у оквиру Берлинског процеса постоје четири спремна споразума која треба да се усвоје, нагласивши да Немачка и Србија планирају велики број  заједничких пројеката, те да две земље имају и добру билатералну сарадњу, на чијем развоју ће се и даље радити.
 
Kада је у питању актуелна ситуација у Украјини, министарка Бербок је оценила да је Србија дала важан сигнал одлуком да прими украјинске избеглице и додала да жели да Србија постане пуноправни члан Европске уније, те још једном подвукла да ће Западни Балкан остати један од кључних приоритета владе у Берлину.
 
„Убеђени смо да грађани Србије имају исто право на живот у слободи, безбедности, миру, у нашем заједничком дому, Европи“, поручила је министарка Бербок. 
 
Београд, 11. март 2022. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).