tan2019-3-10756336900.jpg

Вести

10.03.2019. - 13:43

Састанак са Његовом светости патријархом српским г. Иринејом и члановима Светог архијеријског Синода Српске православне цркве

Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састали су се данас са Његовом светости патријархом српским г. Иринејом и члановима Светог архијеријског Синода Српске православне цркве.

Председник Вучић је, након састанка, рекао да је државни врх информисао патријарха Иринеја и чланове Синода о опасности коју носи косовска платформа за преговоре са Београдом.
 
„Донели смо текст платформе коју су косовски Албанци усвојили за потребе прекида дијалога са Београдом и упознали их о свим акцијама Приштине и ономе што су чинили – од неспровођења Бриселског споразума, увођења такси на српску робу, до ове платформе, која је показатељ колико неки људи желе изазивање кризе, а не решавање проблема", објаснио је председник Вучић.
 
"Образложили смо патријарху српском и рекли колико то опасности носи са собом и колико је тешка ситуација у којој се Србија данас налази", изјавио је председник Вучић и додао да су неки, рачунајући на убрзани економски раст и на то колико је Србија жељна даљег напретка, мислили да је Србија спремна да заборави на свој народ и државу.
 
"Ти људи су грдно погрешили. Ми ћемо у тешким околностима наставити убрзано да развијамо Србију, али ни свој народ на Косову и Метохији ни нашу државу Србију ниједног тренутка нећемо оставити на цедилу", истакао је председник Вучић и нагласио да је разочаран, јер међународна заједница није реаговала како би спречила доношење ове платформе. 
 
Састанак са Његовом светости патријархом српским г. Иринејом и члановима Светог архијеријског Синода Српске православне цркве

Фото Танјуг, Сава Радовановић

 
Председник Вучић је захвалио патријарху српском и архијерејима што су саслушали државне званичнике и најавио да ће цркву обавештавати и о будућим потезима, али и да ће држава увек бити спремна да саслуша ставове Српске православне цркве.
 
Његова светост патријарх српски г. Иринеј рекао је да је стање на Косову и Метохији из дана у дан све теже и компликованије, али да је добро да су црква и државни врх на истој страни.
 
"Битно је да имамо исто мишљење о проблему и о томе како да реагујемо у оваквим приликама", истакао је српски патријарх.
 
Београд, 10. март 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).