Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Вести

27.02.2019. - 22:29

Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са политичким представницима Срба са Косова и Метохије и најзначајнијих институција Републике Србије и оценио да је састанак био изненађујуће тежак, јер постоје ствари које су се десиле у последња 24 сата о којима се још не зна.

"Србија и српски народ налазе се у изузетно тешкој ситуацији, као и пре неколико година. У тим тренуцима држава је реаговала или очајно или никако. Када ово кажем, говорим о претњама које добијају наши људи, таксама, а представници из Штрпца су говорили о томе колико је тешка ситуација", навео је председник Вучић, након састанка, и додао да ћемо бити у безизлазној ситуацији, ако се настави офанзивно понашање Приштине, уз низ опасних провокација.
 
„У наредна два дана очекује се прихватање новог Статута Трепче. Они желе блокаду рачуна, уништење Трепче у Северној Мировици до Бијелог брда, а то би значило да 2.400 људи остане без посла“, објаснио је председник Србије.
 
"У складу са тим, представници Срба са Косова и Метохије захтевали су од државе Србије и од мене, као председника, да разговарам са Владом и траже повлачење из свих косовских институција, а то значи напуштање парламента, свих локалних самоуправа, и напуштање регионалне полиције север и напуштање тужилаштава и комплетног правосудног косовског система", рекао је председник Вучић и истакао да ће Србија наставити да се залаже за политику мира и стабилности. 
 
"Замолио сам представнике Срба да им данас не одговорим и да сачекају на одговор државе Србије још 45 дана највише, јер желим да, до сусрета са председником Кине, разговарам, телефоном или уживо, са свим најважнијим европским и светским лидерима", објаснио је председник Вучић. 
 
Састанак са политичким представницима Срба са Косова и Метохије

Фото Танјуг, Димитрије Голл

"Још једном позивам све Србе да не иду у војску Косова. Једино чему она служи је да се искористи за напад на Србе", нагласио је председник Вучић и поновио да Србија неће дозволити угрожавање и протеривање нашег становништва са огњишта.
 
Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић је истакао да не може да говори о било каквим решењима, јер их нема на видику, ни оних које бисмо ми волели, па тако ни оних које би други волели.
 
"Људи траже више помоћи и ми ћемо, као Влада, у наредне две недеље ићи на измену уредбе на основу које смо у новембру усвојили план помоћи, како бисмо обухватили додатне пројекте", објаснио је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и додао да су Срби на Косову и Метохији показали велику одговорност и одолели искушењима подела.
 
"Код њих преовлађује свест да друге отаџбине немају", закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.
 
Београд, 27. фебруар 2019. године
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).