tan2019-1-31_14142924_1.jpg

Вести

31.01.2019. - 19:46

Састанак са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком са којим је разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, али и унапређењу односа Србије и Босне и Херцеговине, посебно економској сарадњи и инфраструктурном повезивању.

“Трговинска размена са Босном и Херцеговином је достигла врхунац и ближимо се цифри од 2 милијарде евра. То може да буде још више, боље и верујемо да је Србија данас први спољнотрговински партнер Босне и Херцеговине", рекао је председник Вучић, након састанка, и најавио да ће Република Српска и Србија током касног пролећа или раног лета отворити радове на ауто-путу.

"Спојићемо Бијељину, преко Кузмина, са ауто-путем Београд–Загреб, а затим ће Република Српска наставити према Брчком, до Добоја. Надамо се да ће босанскохерцеговачка страна продужити пут од Брчког преко Тузле, ако је то путања коју су изабрали", истакао је председник Вучић и додао да је то снажан подстицај за развој односа Србије и БиХ, али и за бржи проток људи и услуга. Он је навео да је Србија преузела на себе да изгради мост преко Саве, чија је вредност око 100 милиона евра, што ће бити део поклона народу Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Председник Вучић је рекао да је, због компликованих политичких односа, тешко привући стране инвестиције у Републику Српску.

"Договорили смо се да наставимо програм подршке младим предузетницима до 35 година. Србија ће дати милион евра, а Српска 500.000 евра и мислимо да ће дати добре резултате за развој предузетничког духа", навео је председник Вучић и најавио да ће Србија учествовати у програму за развој општина у Републици Српској, и то кроз подршку реконструкције и реновирања болница, вртића и других установа.

"Србија се финансијски, упркос тешкоћама, убрзано развија, фискално опоравља и имаћемо још више новца да помогнемо нашем народу у Републици Српској", нагласио је председник Вучић и додао да је са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине разговарао и о односима Београда и Приштине, посебно о таксама које је Приштина увела против Србије и српског народа на Косову и Метохији, као и потенцијалном наставку дијалога.

Председник Вучић је са председавајућим Председништва Босне и Херцеговине разговарао и о заједничкој изградњи Меморијалног центра Доња Градина Јасеновац, што ће бити огроман, величанствен пројекат, који ће говорити о нашој прошлости.

"Мислим да је то залог за будућност, да нам се такве ствари никад не понове", истакао је председник Вучић.

Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад  Додик  је захвалио председнику Вучићу што је Србија оснажила подршку младим предузетницима и што ће моћи да користе средства из Србије и Републике Српске.

"Нема општине у Републици Српској где није финансијски интервенисано из Србије, то народ прима на посебан начин", навео је председавајући Председништва БиХ Додик и додао да је веома важно да се показује да Србија брине о њима.

"Људима у Босни и Херцеговини мора да буде јасно да је Србија незаобилазни фактор у региону. Све пројекте који се понуде из Федерације, Србија би изабрала и подржала, али таквих пројеката нема", навео је Милорад  Додик и нагласио да се залаже за поштовање Дејтонског споразума и да иницијатива за промену имена Републике Српске  није у складу са Уставом, као и да се не сме дозволити расправа о томе.

"То је немогуће. Није у складу са Уставом. Да је Република Српска  учинила и рекла нешто сличне тежине, вероватно би се у серијама одржавали међународни састанци да се осуди Милорад Додик и Република Српска за антидејтонско понашање", рекао је председавајући Председништва БиХ и додао да у Републици Српској не постоји спремност и подршка да се иде путем НАТО и да је Народна скупштина РС усвојила Резолуцију о војној неутралности.

"Зашто није добро да се крећемо путем НАТО? То је зато што је НАТО, између осталог, као политичка организација, разградио додатно Републику Српску. НАТО је све ове године упорно радио на томе да ојача функцију високог представника у БиХ, који је разграђивао дејтонску снагу у РС. Ми немамо поверење", објаснио је председавајући Председништва БиХ Милорад Додик.

Београд, 31. јануар 2019. године

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).